Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Apadó tavak, emelkedő halárak

Nehéz helyzetbe hozta a haltermelőket az elhúzódó aszály, ami miatt egyre kevesebb víz van az ország természetes és mesterséges halastavaiban. A csapadékhiány miatt a takarmánygabona is kevesebb lesz.

A Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetsége (Mahal) elnöke, dr. Németh István a negatív irányú folyamatról elmondta:
– Közel hatvan centi víz hiányzik az ország legnagyobb tavából, a Balatonból, még több a völgyzárógátas halastavakból.

A kisebb tavak vízmegtartó képessége alacsonyabb, mert a víz nemcsak párolog, de szivárog is. Mindez sok haltermelő területen oxigénhiányos állapotokkal járt, s a meteorológiai csapás tetejébe a növénytermesztőket sújtó aszály jelentős takarmány-áremelkedést indított el.

A Szigetköz Horgász Egyesület alelnöke, Tóth István az abdai tavon mutatja: több mint egy méterrel alacsonyabb a vízszint. Az alkalmi sziget korábban nem látszott ki. Fotó: Bertleff András
A Szigetköz Horgász Egyesület alelnöke, Tóth István az abdai tavon mutatja: több mint egy méterrel alacsonyabb a vízszint. Az alkalmi sziget korábban nem látszott ki. Fotó: Bertleff András

Az elnök hangsúlyozta, jelenleg tonnánként 60–80 ezer forint közötti áron szerzik be a takarmánybúzát. Az őszi prognózisok 80 és 100 ezer forint közötti kukoricaárakat vetítenek előre.

– Ehhez sajnos hozzájárul az amerikai aszály is, ami miatt a világ vezető tőzsdéjén, a chicagóin nagyon magas kukoricaárat prognosztizálnak, illetve a kötések is magas áron történnek.

Ez együtt minden állattenyésztő ágazatot nehéz helyzetbe sodor, így a halászatot is. Hiszen gazdasági abraktakarmányon hizlaljuk kenyérhalunkat, a pontyot, ami a termelés háromnegyedét adja.

A termelők a tavalyi árat nem tudják tartani, a horgászegyesületek is drágábban juthatnak a halhoz, nyilván kevesebb jut a vizeikbe a tervezettnél az őszi telepítéseknél. Ha a piacokon vagy a nagyáruházak polcain egy kiló ponty nem ezer forintba kerül, hanem annak másfél-kétszeresébe, az ismét visszaveti a fogyasztást, ami nem cél.

– Ezért olyan arany középutat kell találni, amely a haltermelőknek és a fogyasztóknak az érdekeit is szolgálja. Nem könnyű feladat az Európában kiemelkedő huszonhét százalékos áfa alkalmazása mellett. A hazai fogyasztásban így versenyhátrányban vagyunk és rákényszerülünk az export fokozására – mondta végül dr. Németh István.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kaland Tokajban: a győri szépségkirálynő három magyar borrégióban túrázott - fotók

Cserháti Tamara a tokaji, az egri és a dél-balatoni borvidéken tett látogatást. A 800 km-es túrán a… Tovább olvasom