Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Apadnak a folyók

Pénteken 18 órakor első fokúra mérsékelik az árvízvédelmi készültséget a Rába Sárvár és Győr közötti szakaszán - tájékoztatta az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezető-helyettese az MTI-t.

Szilbekné Molnár Katalin elmondta: a Lajta kivételével apadnak a folyók. A Duna Nagybajcsnál 24 óra alatt egy métert apadt, s szombat reggelre további félméteres vízálláscsökkenésre számítanak. A szombat reggeli előrejelzés szerint 490-510 centiméteres vízszinttel számolnak. A Duna szigetközi szakaszán, továbbá Komáromnál és Esztergomnál első fokú készültség van érvényben.

Ugyancsak első fokú a készültség a Mosoni-Dunán Győr térségében. A helyi Kommunális Szolgáltató Kft. már megkezdte az ár levonulása utáni takarítást.

A Lajtán továbbra is harmadfokú a készültség. A nap folyamán megkezdték a mentett oldalról a víz átszivattyúzását a folyó medrébe - tájékoztatott Németh József központi védelemvezető-helyettes. A szakember rámutatott arra: a mélyebben fekvő magyar területre Ausztriából folyt át az ár azokról a helyekről, ahol a Lajta átbukott a töltéskoronán. Mintegy 180 hektár mezőgazdasági terület került így víz alá a magyar oldalon.

A Lajta lassan apad Mosonmagyaróvárnál, ott pénteken 260 centiméteres vízállást mértek, s szombatra 10-20 centiméter apadást prognosztizálnak. A Lajtán 220 centiméter a harmadfokú készültségi szint.
A belvízzel elöntött terület a Hanságban és a Szigetközben közel 3540 hektár. Hat helyen éjjel-nappal, további két helyen nappali műszakban dolgoznak a szivattyútelepek.

Az árvízvédekezésben segítő budapesti és szolnoki vízügyesek a hétvégén hazatérhetnek, tekintettel a kedvező helyzetre - mondta Németh József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ima egy frontális ütközés margójára

Győr - Ha nem használta volna a biztonsági övet, ha gyorsabban megy, nem beszélgethetnénk. Márton… Tovább olvasom