Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Apad a Duna, árad a Lajta: víz alatt a szántók

Megkezdődött az apadás a Duna szigetközi szakaszán. Nagybajcsnál csaknem harminc centiméterrel csökkent a vízszint csütörtök reggelre a szerdai 674 centiméteres tetőzést követően. A Lajta továbbra is árad, a Rábán ugyanakkor már apadás indult meg.

Az apadás miatt Dunaremete térségében elsőfokúra, Nagybajcsnál másodfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget hat órától.

A Rábán csütörtökre várják az újabb árhullám tetőzését a folyó középső, Sárvár alatti szakaszán. A készültség másodfokú. Győrnél szintén másodfokú az árvízvédelmi készültség, a 624 centiméteres éjszakai tetőzést néhány centiméteres apadás követte az elmúlt órákban. A hullámteret a víz elárasztotta, az ott lévő épületek, csónakházak vízben állnak.

Németh József központi védelemvezető-helyettes elmondta: a Lajta magyarországi szakaszát újabb árhullám érte el. Csütörtök reggel 277 centiméteres vízállást mértek, ez csaknem 60 centiméterrel haladja meg a harmadfokú készültség szintjét.

Ausztriában több helyen átbukik a víz a töltésen az alacsonyabban fekvő magyar mezőgazdasági területre, és hiába védik a vízügyesek a magyar védvonalat, az ár elönti a mentett oldalt. A helyzet megvitatására a magyar-osztrák vízügyi bizottság összehívását kezdeményezte Janák Emil központi védelemvezető.

A belvízzel elöntött terület nagysága közelíti a 3370 hektárt. Másodfokú a készültség a Szigetközben és a Rábca alsó hansági részén, ott éjjel-nappal szivattyúznak, a Hanság kapuvári vidékén viszont javult a helyzet, ott a szivattyúk csak nappal dolgoznak.

Korábban:

Estétől apad a Duna a felső szakaszán

Estétől apadásra számítanak a vízügyi szakemberek a Dunán Nagybajcsnál, a folyó lejjebb, egészen Budapestig azonban még árad. A fővároshoz például már a második árhullám érkezett meg. Tovább árad a Lajta is, a Rábán ugyanakkor már apadás indult meg.

A délutáni órákban 673 centiméteren állt a Duna Nagybajcsnál, várhatóan azonban hamarosan megáll a vízszint emelkedése. Estétől lassú, majd egyre intenzívebb apadásra lehet számítani, reggelre 630 centiméterig csökkenhet a vízállás - mondta el a Független Hírügynökségnek Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. A lentebbi szakaszokon azonban még árad a Duna - mondta el Bognár Zoltán, az Országos Műszaki Irányító Törzs helyettes szóvivője. Budapesten jelenleg 706 centiméteren áll, várhatóan az elkövetkező órákban néhány centimétert még emelkedik a vízszint. Ezt követően pedig elhúzódó tetőzésre számítanak, így várhatóan a hétvégén még nem fognak felszabadulni a magas vízállás miatt lezárt rakpartok. Megint árad közben a Lajta, Mosonmagyaróvár térségében szerdán néhány centimétert emelkedett a vízszint. Janák Emil azt mondta, hogy mivel a folyó bal partján a szántóföldön folyik át a víz Ausztriából, kezdeményezték a magyar-osztrák határvízi bizottság azonnali összehívását a probléma megoldása érdekében. A Rába közben továbbra is lassan, de apad. A hazai folyókon jelenleg 853 kilométeren van szükség árvízi védekezésre, ebből 103 kilométeren van harmadfok, 285 kilométeren másodfok és 465 kilométeren elsőfok. Bognár Zoltán elmondta azt is, hogy az elmúlt időszakban nem volt intenzív csapadék a folyók vízgyűjtőin, így várhatóan az árhullámok levonulnak és nem várható újabb.

Az osztrák után a magyar szántóföldek is a Lajta vizében úsznak

Több száz hektár mezőgazdasági terület úszik a határszélen Márialiget és Mosonmagyaróvár térségében, most már nem csak a vésztározónál, hanem azon túl is. Néhol a búza, kukorica is alig látszik ki. Úgy tudjuk, a túzokvédelmi terület is érintett az áradásban.

Árad a Lajta: víz alatt a földek
A víz az osztrák oldalról folyik át. A magyar fél az Osztrák-Magyar Határvízi Bizottság rendkívüli ülését kezdeményezi.

Mészely Réka


Árhullám a Dunán, árad a Rába, lassan apad a Lajta

Kisebb árhullám tetőzött a Dunán Nagybajcsnál kedd éjszaka - közölte az  Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezető-helyettese szerda reggel. 

Petrőcz Bálint elmondta: a 669 centiméteres vízállás negyven centiméterrel elmaradt az előző árhullám legmagasabb értékétől, amelyet vasárnap mértek. Mindazonáltal a harmadfokú árvízvédelmi készültséget továbbra is fenntartják Nagybajcs térségében.

A Rába Győrnél árad, reggel 612 centiméteres vízszintet mértek. A város nincs veszélyben, a Győr környéki védművek jól kiépítettek, a hullámtér azonban megtelt vízzel, az ott lévő épületeket, csónakházakat elöntötte az ár.

Kisbodak térségében kedd este elrendelték a másodfokú készültséget, így jelenleg Sárvár és Győr között éjjel-nappal őrzik a folyót a vízügyesek. Sárvár térségében az apadás megkezdődött, ott várhatóan megszüntetik a harmadfokú készültséget a nap folyamán.

A Lajtán lassú apadás tapasztalható. A Mosonmagyaróvár fölötti vésztározó bezárásának munkálatait a kedd esti zivatar megzavarta. Ma várhatóan végeznek a szükségtározó bezárásával, amely vasárnap óta fogadta a Lajta vizét. Megnyitásával biztosították Mosonmagyaróvár védelmét azokon a folyószakaszokon, amelyeket nem óv töltés. A védekezés ellenére a Lajta-parti házak pincéibe betört a talajvíz.

Petrőcz Bálint közölte, hogy a belvízzel elöntött hansági és szigetközi területeken dolgoznak a szivattyútelepek. A Hanság kapuvári vidékén javult a helyzet, a készültséget elsőfokúra mérsékelték, azaz csak nappal szivattyúznak.

A töltések mellett vadászati tilalmat rendelt el a Győr megyei vadászati felügyelőség az árvíz idejére. Ezt a vízügyi igazgatóság kérte az illetékes hatóságtól.


Árhullámok előtt, után és közben

Kisebb árhullám érkezett a Duna szigetközi szakaszára, Nagybajcsnál tíz centimétert emelkedett a vízszint keddre virradóra.

Szilbekné Molnár Katalin, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezető-helyettese az MTI-nek kedden elmondta, Nagybajcsnál a hétfő esti 646 centiméterrel szemben 656 centiméteres vízállást mértek kedd reggel. Az utóbbi érték több mint fél méterrel alacsonyabb a vasárnap hajnali tetőzésnél, a harmadfokú árvízvédelmi készültséget azonban továbbra is fenntartják. A térségben az altalaj annyira átvizesedett, hogy a mentett oldalon megjelentek a fakadóvizek.

Komárom és Esztergom térségében másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

A Lajtán nyolc centiméteres apadás következett be a Mosonmagyaróvár fölötti vésztározó vasárnapi megnyitását követően. A vízszint 268 centiméterre csökkent kedd reggelre, de ez a vízállás is csaknem fél méterrel haladja meg a harmadfokú árvízvédelmi készültség 220 centiméteres szintjét. Valószínűsíthető, hogy a nap folyamán a vésztározót lezárják - mondta Németh József központi védelemvezető-helyettes. Közölte: a szükségtározót azért nyitották meg, mert Mosonmagyaróvárnál vannak olyan folyószakaszok, amelyeket nem véd töltés. Ott az árhullám veszélyezteti a belváros és a kertváros egy részét. Ezeken a szakaszokon homokzsákokból ideiglenes védműveket építettek. A védekezés ellenére a Lajta-parti házak pincéibe már betört a talajvíz.

A Rábán is újabb árhullám vonul le, a folyó középső szakaszán másodfokú az árvízvédelmi készültség. Győrnél hét centimétert emelkedett a vízszint hétfő estétől, és kedd reggel elérte az 594 centimétert. Ugyancsak tíz centiméteres az emelkedés a Mosoni-Dunán Győrnél. A Győr környéki védművek jól kiépítettek, a város nincs veszélyben, a hullámtéri csónakházakat, a városi uszodát, a Radó-szigetet azonban elöntötte az árvíz- közölte Szilbekné Molnár Katalin.

Olvasóink írták

 • 6. Amorphis 2009. július 01. 18:41
  „Kedves szeretett Dunám! Remélem minél hamarabb visszatérsz az évszaknak megfelelő vízálláshoz! Nagyon szeretnék már kiülni a zárásokra egy jót rakózni keszegre! :-)”
 • 5. kiseto 2009. július 01. 00:25
  „Vág - KSzeentpéter között már az uton áttfolyik a Rába”
 • 4. bugriskin 2009. június 30. 18:31
  „Csak órák kérdése és Bodonhely és Kisbabot közt is elönti a Rába a közutat! Már egy szintbe van vele!”
 • 3. osztógép 2009. június 30. 16:37
  „Ausztria és Németország egyes részein 2 napja esik, úgyhogy még 60-70 cm-t jósolnak a mostani fölé...”
 • 2. trichterwinde 2009. június 30. 14:51
  „Csajszi, most kaptam a hírt, hogy a nyaralók előtti út egy része már vízben áll. (Szany - Várkesző)”
 • 1. Csajsziland 2009. június 30. 08:43
  „Ma reggelre a Rába Vág-Kemenesszentpéter között a szentpéteri oldalon már elöntötte a hullámtérben lévő szántóföldet. Reggel 6:30-kor a Vízügy munkatársai és a gátőrök a helyszínen voltak, nagy valószínűséggel a két falu közötti út lezárása várható. Ha valakinek délutánig lenne infója, hogy Várkeszőn a strandnál mi a helyzet és járható-e arra az út, szívesen venném.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két keréken a magyar-szlovák gazdaság fellendüléséért

Győr – Kerékpártúra keretében népszerűsítik a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló… Tovább olvasom