Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 20°C Még több cikk.

Apa csak egy van: Ne bánts!

Az erőszak is a családban marad.
A hársillatú májusba esett a Győri Balett legújabb bemutatója, ami témáját illetően nem a könnyű nyárra hangolt, hanem zárt szobák mögötti sötét titkokról mesélt.

Velekei László Harangozó-díjas táncművész olyan elhallgatott társadalmi problémát boncolgat a Ne bánts! című darabban, amit szégyenként élnek meg az áldozatok és hallgatnak. Vagy belehalnak. Magyarországon évente 50–150 halálos áldozata van a családon belüli erőszaknak.

Megsaccolni is lehetetlen, hogy a mindennapok túlélői mennyien lehetnek. Valós menekülési út ritkán van, marad a csendes tűrés és a lélek elhalása.

A hosszas felvezetés a témakomplexitásra utal és arra a cseppet sem könnyű helyzetre, amire Velekei László vállalkozott: eltáncoltatja. A téma lehúzós, nem könnyed valcer, ezerszer is meggondolja magát az ember, hogy önként és dalolva kitegye magát az empatikus agressziónak.

Fotó: Mészáros Mátyás
Fotó: Mészáros Mátyás


Tegye és tegye! Ezerszer is csak azt tudom mondani, hogy kötelezően látni kell! Nyilvánvalóan hatást vár az ember egy ilyen feldolgozástól, ami minimum elvárásként megkapargathatja az elméjét, hogy felfogja a társadalmi felelősségét. Ha csak ennyit érnek el az alkotók, már akkor többet tettek, mint a hallgatás.

A Ne bánts! ennél jóval több. Mindent éreztet, amihez kevesek a szavak. Nem maszatol és nem udvariaskodik. A Ne Bánts! a nézőnek is fáj, ő is az erőszak része lesz, a táncosok nem pusztán mozdulatok sorát fűzik egybe, hanem máglyát raknak a testükből és poklaik tüzében elégnek ők maguk is. A rendőrségi jegyzőkönyvekbe illő történetet – bántalmazó apa lelki és testi erőszaka az anya és lánya felé – intenzív és szuggesztív mozdulatokkal kelti életre. Az első pillanattól elmarkolják a nézők szívét és a fájdalom ezer rovátkájával véreztetik ki. Mindenki belehal és elporlad a közös bűn mocskos játékában. Velekei László egyszerre teszi áldozattá, szemtanúvá és cinkossá a nézőt, aki ettől a döbbenettől tapsolni sem tud.

Hogy ezt a hatást érte el a koreográfia, az Gyurmánczi Diánán is múlott, aki emberfeletti táncos teljesítménnyel, színészi beleérzéssel rajzolja meg, hogyan lesz a gyereklányból apja szexuális játékszere, hogyan hal meg benne a nő, a vágy, a szeretet, a remény.
Fájdalmasan és megkönnyezően szép előadás született. A Ne bánts!, a cím mögé markánsan és erőteljesen sorakoztatja a felkiáltójeleket, hatásában két kézzel rázza a társadalom vállát, hogy tegyen végre valamit az erőszak ellen. Ne legyen kuss!

Szereposztás

Egy lány: Gyurmánczi Diána
az apja: Artem Pozdeev
az anyja: Matuza Adrienn
Vízió: Daichi Uematsu
egy fiú: Jekli Zoltán
szomszéd pár: Alekszey Dolbilov – Hancz Alexandra
lányok: Berzéki Melinda – Tüű Barbara – Tatiana Shipilova/Marjai Lili – Tetiana Baranovska – Szendrei Georgina

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félmilliárdért vettek gépeket az abdai húsüzembe a törökök

Magyar húsból akarja készíteni törökös ízű, bevált termékeit, főleg nyugat-európai piacokra a Hizmet-csoport Abdán Tovább olvasom