Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Anyut, aput karácsonyra - Szívszorító történet egy győri családegyesítésről

A legszebb ajándékot adták az olvasók Dániel Hajninak és szüleinek. A hajléktalan házaspárnak albérletet találtunk, így a tegnapig otthonban élő kicsi lányuk apukájával és anyukájával ünnepelhet. Ismét egy család lettek.

Az angyalhajú, tündérszemű kislány gondolkodás nélkül válaszolt, amikor azt kérdeztük tőle, mit szeretne karácsonyra:

˝Anyut és aput.˝ December eleje volt, Dánielék azok közé tartoztak, akikről már tudtuk, hogy a Jóakarat hídján próbálunk segíteni, s az ünnepeket talán szebbé tehetjük számukra. Két keserves év volt ekkor már mögöttük.

Dánielék kálváriája akkor kezdődött, amikor a szűkös albérletükből ki kellett költözniük. A házat ugyanis a tulajdonos eladta. Mindig szegénységben éltek, de az olcsón bérelt lakásban addig együtt lehettek a kislányukkal, Hajnival. Az utcára került család tartalékok, segítő kapcsolatok nélkül nem tudott talpra állni. A szülők tegnapig hajléktalanok voltak, sátorban éltek. Nyolcéves lányuk egy gyermekotthonban élt lassan egy éve egyedül.

Fotó: H. Baranyai Edina
Fotó: H. Baranyai Edina

Az édesanya, Zsuzsanna és Hajni a Szent Cirill és Method Alapítvány befogadóházába költözött 2013-ban. Nem szakadt szét teljesen a család, bár tavaly karácsonykor is úgy ünnepeltek, hogy Jenő, az apa a délutáni karácsonyi ünnepségre még meglátogathatta a családját, majd a vendégek számára kijelölt idő lejártával elment a néhány utcányira lévő hajléktalanszállóra. Ott a sorstársakkal együtt, de a magány társaságában várta a lassan érkező reggelt. Idén év közben aztán még szívszorítóbbá vált a helyzetük.

A családsegítő befogadóházban egy évig tudnak a gyerekeknek és anyukáiknak otthont biztosítani. Így is folyamatosan megtelik a győri otthon. Az egy év eltelt, Zsuzsannának ki kellett költöznie, Hajni maradhatott. A kislányt naponta látogatták a szülei, reggel az apukája elkísérte az iskolába, délután pedig anyukájával és apukájával töltötte el a látogatási időt: egy órát. A jóéjtpuszit délután öt órakor kapta meg, aztán Hajni az otthonban, szülei pedig hajléktalanként, egy sátorban élték a mindennapokat.

Fotó: H. Baranyai Edina
Fotó: H. Baranyai Edina


Ahogy családgondozójuk, Bernáth Ágnes tegnap fogalmazott, ˝azért csodálatos ez a történet, mert olyan családot sikerült újraegyesíteni, akik nagyon ragaszkodnak és kötődnek egymáshoz.˝ De ne ugorjunk ekkorát az időben.

December elején járunk, amikor megérkezett Zsuzsanna levele hozzánk. Abban azt kérte, segítsünk, hogy albérletet találjanak. Mert ha lenne otthonuk, Hajninak sem kellene egyedül élnie az alapítvány házában. Ismét egy család lehetnének. Első körben kaptak is 150 ezer forintot, ahogy minden támogatott család. Sajnos azonban rá kellett jönniük, hogy az albérletárak az elmúlt két évben annyira megugrottak Győrben, hogy a kaucióval együtt ez az összeg már kevés. A napok teltek, albérletet nem találtak ennyiért. Hajni szavai, titkos kívánsága ugyanakkor ott csengett mindannyiunk fülében, emlékében, akik találkoztunk a családdal.
A Lapcom Média Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, a családnak még egyszer segítp kezet nyújt: a már kapott összeget kiegészíti újabb 150 ezer forinttal. Itt kell leírni azt is, hogy Bárány István önkormányzati képviselő segítségének és közvetítésének hála sikerült december 23-án a költözés.

Fotó: H. Baranyai Edina
Fotó: H. Baranyai Edina


A jelenleg közmunkásként dolgozó szülők reményeink szerint nagyon-nagyon szűkösen, de ki tudják gazdálkodni az albérlet és a rezsi költségeit. Szinte mindent kaptak, de óriási segítség lenne még, ha lenne kályhájuk. Jelenleg gázzal tudnak fűteni, de sokat spórolnának, ha átállhatnának fatüzelésre. (Ha valakinek a pince mélyén van egy leselejtezett kályhája, s felajánlaná, várjuk jelentkezését a sudar.agnes@kisalfold.hu címen, vagy a 96/504-455-ös számon. Köszönjük.)

Az angyalhajú, tündérszemű kislány nem akarta elengedni szülei kezét, amikor új otthonába először belépett. A tündérek - valójában önök - ezt a pillanatot adták neki karácsonyra. ˝Nem kértem semmi más karácsonyra˝ - mondja még most is, nem tudja, amit mi igen: lesz ajándék is.

Zsuzsanna és Jenő kedd hajnalban remélhetőleg végleg otthagyta a sátrat, a jéghideg éjszakákat. Hajni délután összecsomagolta gyermekotthoni szobájának minden emlékét, a régi életét kezdheti újra - apuval és anyuval.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúszósak az utak a Kisalföldön, vigyázzanak!

Négy baleset is történt a csúszós utak miatt szerda kora reggel a Kisalföldön. Tovább olvasom