Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 24°C Még több cikk.

Anyanyelvi tábor Győrben határon túli diákoknak

Kárpátaljai, erdélyi, felvidéki és délvidéki magyar ajkú középiskolások részvételével anyanyelvi tábor nyílt hétfőn Győrben.
A tíznapos program a fiatalok nemzettudatának, identitásának erősítését, anyanyelvi ismereteik bővítését, elmélyítését szolgálja - mondta Szabó József főszervező az MTI-nek, hozzátéve, hogy az együtt töltött idő kölcsönös ismerkedési lehetőséget kínál a különböző országokban élő tizenévesek számára. A táborlakók régészeti-történelmi témájú előadásokat hallgatnak a magyarság 1100 évéről, anyanyelvi tudásukat pedig nyelvi játékokkal csiszolják.

A 100 éve született Örkény István életművének ismeretéről vetélkedőn mérik össze tudásukat. Ezen túl ismerkednek a néphagyományokkal, egyebek között a tradicionális ünnepekkel, továbbá az égitesteknek a néphagyományban betöltött szerepével. Szó lesz arról is, miként hatnak a tradíciók a nemzettudat erősítésére. A határon túlról érkezett csoportok bemutatkozó programokon villantják fel életformájukat, adnak bepillantást mindennapjaikba.

Emellett lesz táncház, közös éneklés és kirándulás is "a legnagyobb magyar", Széchenyi István egykori otthonába Nagycenkre, illetve a műemlékekben gazdag Sopronba és környékére. A félszáz fiatalnak élményt adó anyanyelvi tábor főtámogatója a Rákóczi Szövetség - közölte Szabó József, a szövetség győri elnöke, aki a kezdetektől mozgatója az ügynek. A mostani a 29. rendezvény, és ezúttal magyarországi középiskolások nélkül zajlik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrség a közbiztonságról kérdez Győrben - Válaszoljon!

Győrött és a város vonzáskörzetében több mint kétszáz helyen találkozhatunk a kérdőívekkel. Tovább olvasom