Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

ÁNTSZ: tilos a fürdőzés a Duna főágában!

A Duna mentén összesen tizenhét helyen tilos a fürdőzés. A Mosonmagyaróvárnál, az Itató szabad strand tűrhető minősítést kapott.
A listán a Dunához kapcsolódó strandok is szerepelnek, de ezeken a levonuló árhullám miatt most tilos fürdőzni - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton az MTI-vel.

Az ÁNTSZ azt írta: az uniós irányelv szerint a fürdővizeket négyéves időszak bakteriológiai vizsgálati eredményeinek értékelését, a vízminőség változásait és az esetlegesen fennálló egyéb egészségkockázatokat is figyelembe véve minősítik. Eszerint négy kategóriát alakítottak ki: kiváló, jó, tűrhető, illetve kifogásolt. Utóbbi esetében nem ajánlott a fürdőzés.

A lista az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) honlapján található meg.

Ebből kiderül, hogy az OKI-hoz még nem érkezett be minden adat, néhány fürdőhelyet még nem soroltak be. Eddig a legtöbb szabadvízi fürdőhely a legjobb, kiváló minősítést kapta, és számos szabad strand került jó kategóriába. A korábbi évek adataihoz hasonlóan a legtöbb kiváló minőségű fürdővíz balatoni, míg a legrosszabb minősítést most is elsősorban folyóvizek kapták.

A Mosoni-Duna például Mosonmagyaróvárnál, az Itató szabad strandnál tűrhető minősítést kapott. Szintén tűrhető lett a Kettős-Körös Szanazugnál, a dobozi és a gyulai oldalon is, továbbá a Soltvadkerten található Nagy-Büdös-tó. A legrosszabb, kifogásolt minősítést kapta több tiszai strand, így például a gergelyiurgonyai, a jándi és a tiszakécskei szabad strand.

A Duna magyarországi szakaszán a folyó vizének minősége több helyen még átlagos vízhozam mellett is "kívánnivalót hagy maga után higiéniai, mikrobiológiai szempontból". A mostani rendkívüli, több országon végigvonuló áradás az elöntött területekről további, az emberre is veszélyes szennyeződéseket hozott, hozhatott magával, így a vízminőség tovább romlott.

A közlemény szerint a Duna mentén összesen tizenhét helyen tilos a fürdőzés: a dunaszigeti szabad strandon, Győrben az Aranypart I. és II. strandon, valamint a Halászi szabad strandon, Mosonmagyaróváron az Itató szabad strandon és a Mosoni szabad strandon, a fadd-dombori I. és II.-es strandon, a fadd-dombori ifjúsági táborban, Dunabogdánynál a Forgó szabad strandon, Ráckevén a Hídláb strandon, Dunaújvárosban a Szalki-szigeti szabad strandon, Gödön a Széchenyi strandon, a felsőgödi strandon, Baján a Gázgyár-öböli, a Posztó-öböli és a vénuszdombi szabad strandon.

A fadd-dombori holtág esetében a víz nincs közvetlen kapcsolatban a Dunával, a tiltásnak az erőteljes hínárosodás és algásodás az oka.
Az ÁNTSZ kiemelte: nem javasolják, hogy valaki nem engedélyezett fürdővizeken, nem kijelölt fürdőhelyeken fürdőzzön, mivel ezeken a helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik, a fürdőzés higiénés feltételei nincsenek meg. A közegészségügyi veszélyeken túl pedig sok esetben - például a bányatavakban - a balesetveszély miatt tiltott a fürdés.

Olvasóink írták

 • 4. Ettyi 2013. június 15. 19:36
  „Jaj. Jaj. Jaj. Most olvasom,hogy tilos az Itatónál fürödni? Késő . Megvolt. Nem tűrhető,hanem isteni :)”
 • 3. Mankapunka 2013. június 15. 15:57
  „Csak a táposak lesznek betegek a természetes dolgoktól.

  Elég megnézni, régen mennyien ittak nyers tejet, senkinek nem volt semmi baja, most meg nem tudják már meginni, annyira gyengék.”
 • 2. Búzakörte 2013. június 15. 10:54
  „A antsz-ben csupa olyan nyomoronc ül, akinek életében fürdőgatyája se volt. Én megyek fürdeni a családdal a jól bevált helyekre, ahol több évtizede fürdöm s még sosem volt bajom, ellentéátben a zárt uszodákkal és medencékkel. Hiába, a hivatalnokot, a kretént megváltoztatni nem lehet.”
 • 1. kerekes 2013. június 15. 08:53
  „idézet 1 :
  A Mosoni-Duna például Mosonmagyaróvárnál, az Itató szabad strandnál tűrhető minősítést kapott.
  idézet 2 :
  A közlemény szerint a Duna mentén összesen tizenhét helyen tilos a fürdőzés: a dunaszigeti szabad strandon, Győrben az Aranypart I. és II. strandon, valamint a Halászi szabad strandon, Mosonmagyaróváron az Itató szabad strandon és a Mosoni szabad strandon...
  na most akkor mi van????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz után: újra lehet közlekedni az 1-es főúton Komárom és Győr között

Az 1-es főúton ismét lehet közlekedni, ugyanakkor ezzel egy időben megszűnt a díjmentesség az M1-es… Tovább olvasom