Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Antoni Gaudíról szól a Győri Balett legújabb bemutatója

Győr - Gaudí életét és munkásságát viszi színpadra a Győri Balett a művész leszármazottjának librettója alapján. A tervek szerint az ősbemutató a VI. Magyar Táncfesztivál nyitódarabja lesz.
Gaudy Babette, a világhírű építész leszármazottjának magyar felesége különleges librettóval kereste fel a Győri Balettet. Antoni Gaudí munkásságának megjelenítése a táncban eleinte nehéz feladatnak tűnt, aztán sikerült megtalálni hozzá a zeneszerzőt, a koreográfust – így a lehetetlen feladat lassan izgalmas munkává alakult. Kiss János, a Győri Balett igazgatója hangsúlyozta: a társulat számára az építészet ábrázolása nagy kihívás.

A librettó azonban alkalmas arra, hogy a kőbe foglalt művészetet megmutassa zenében, ritmusban és a mozgás világában.

Sóthy Virág (Harangozó-díjas), Kakuk Zsófia és Gustavo Ramirez Sansano próba közben. Fotó: O. Jakócs Péter
Sóthy Virág (Harangozó-díjas), Kakuk Zsófia és Gustavo Ramirez Sansano próba közben. Fotó: O. Jakócs Péter

A készülő balett, amelynek győri bemutatója világpremier lesz, különböző kultúrák sokszínűségét felhasználva igyekszik láttatni a főszereplő életét, szokásait és legfontosabb alkotásait. Az ősbemutató 2008. június 20-án Győrben a VI. Magyar Táncfesztivál nyitó előadásaként tekinthető meg.
Gaudí, a XX. századtól elrugaszkodott alkotó munkájában találta meg minden szenvedélyét. Családot nem alapított, de megalkotta Barcelonában a Sagrada Familia (Szent Család) templomát, amelyet egyik fő műveként a balett is ábrázol. A különböző stílusokat (organikus építészet, gótika, szecesszió stb.) és anyagokat keverve tökéletes harmóniát hozott létre. Erre törekszik a produkció is, a művész halálának eltáncolása nem a szomorú elmúlást jelenti, hanem az újjászületést és az alkotásaiban ránk hagyott örökkévalóságot jelképezi.

A kétfelvonásos balettet a spanyol Gustavo Ramirez Sansano koreografálja, a díszlettervező a szintén spanyol Luis Crespo, jelmeztervező a holland Bregje van Balen. A produkció rendezője a Kossuth-díjas Kiss János, producer Wilhelm Péter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisbajcsi pályázatok a fejlesztésekért

Kisbajcs - Az orvosi rendelő akadálymentesítéséhez több mint négymillió forint uniós forrást nyert a… Tovább olvasom