Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Antikváriumok a világhálón (is)

Az internetes ˝régi könyv˝ honlapok megjelenésében sokan a hagyományos antikváriumok alkonyát látták.

Ehelyett például a megyeszékhelyen az elmúlt pár évben hatra nőtt az antikvár könyveket kínáló üzletek száma.

Győr legrégibb antikváriuma a Kazinczy utcában található.

Weiszdorn Mária antikvárius érdeklődésünkre úgy nyilatkozott: vásárlóik többsége törzsvendég, akik valamilyen témában évtizedek óta szenvedélyesen gyűjtenek régi, ritka könyveket. Az alkalmi betérők pedig elsősorban a könnyed, lektűr műveket keresik. A korábban népszerű verseskötetekből, irodalmi klasszikusokból alig fogy egy-egy példány, míg például az érem-, a régiség- vagy fegyverkatalógusokból nincs az a mennyiség, amit el ne adnának.

Kiss Péter, a győri Szenczi Molnár Albert Antikvárium vezetője is megerősítette: manapság a szépirodalomnak nincs nagy ázsiója. Nála inkább a régi szakácskönyvek, a lovakkal, a szőlészettel-borászattal kapcsolatos kiadványok, valamint az ˝50 forintos˝ könyvek a legkeresettebbek. Egy másik győri antikváriumban, a Könyvbarlangban a hagyományos törzskínálat mellett ˝helyi˝ specialitásokkal – Nemere Könyvklub, különsarok a Győrrel kapcsolatos köteteknek – hívogatják, tartják meg, illetve az internetes honlapjukon is kiszolgálják a vásárlókat. Pajor Violetta antikvárius szerint, aki egyszer felfedezi a régi és olcsó, de értékes könyvek közötti böngészés örömét, az nem nagyon tud szabadulni ettől a szenvedélytől.

A legrégibb győri antikvárium törzsvendégei a régi, ritka könyveket, az alkalmi betérők pedig elsősorban a könnyed műveket veszik, a szépirodalom iránt nincs kereslet, tudtuk meg Weiszdorn Mária antik
A legrégibb győri antikvárium törzsvendégei a régi, ritka könyveket, az alkalmi betérők pedig elsősorban a könnyed műveket veszik, a szépirodalom iránt nincs kereslet, tudtuk meg Weiszdorn Mária antikváriustól. Fotó: Bertleff András

A soproni Unicus antikvárium kínálata is elérhető a világhálón. Miként azt Tóth Tibor tulajdonostól megtudtuk: idén még igazán nem indult be a forgalom. A város legendás lokálpatrióta szelleméhez hűen elsősorban a helytörténeti művek a legkeresettebbek, amelyek között olykor olyan unikumnak számító könyv is felbukkan, mint Gustav Diem XIX. században született német nyelvű soproni útikalauza, amely számos térképet is tartalmaz. A mosonmagyaróvári Főkapu antikvárium forgalmának nagyobbik része az interneten keresztül bonyolódik.

Vezetője, Bertalan Péter ebben látja a könyves üzlet jövőjét, fennmaradását. Kínálatukból legfelkapottabb az ezoterikus irodalom, de ahogy mondta: a szakkönyveket, sőt, még az 1950-es évekbeli pártirodalmat is jól el lehet adni, miként a 150–200 éves könyveket is.

Olvasóink írták

  • 1. bonita2 2010. február 23. 00:37
    „Keresem! Jokai Mor: Fekete ver”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lopott páncélszekrény a Rábcában

Abda -Búvárok a tűzoltóság segítségével emeltek ki egy páncélszekrényt a Rábcából az abdai zsilipnél… Tovább olvasom