Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Antikvárium: jó hely, rengeteg könyvvel

Győr - Az üzlet már a második világháború előtt is létezett, tulajdonosáé volt a fölötte lévő lakás, nyitásra csak le kellett sétálnia az emeletről. A „lépcsőház" most lefalazva, a cég raktára. A kis antikvárium azonban mintha semmit sem változott volna...
A koros könyvszerető győriek még emlékezhetnek rá, hogy a Kazinczy utca 6. szám alatt lévő antikvárium hajdan a Szilágyi családé volt, sokáig így is emlegették, a Szilágyi-féle... Legalább hatvan év, de lehet, hogy nyolcvan is a látszólagos mozdulatlanság jegyében pergett le. A kis antikváriumban mintha semmi sem változott volna, jó hely, rengeteg csodálatos könyvvel, idézhetjük egyik napi látogatóját. Ami viszont változott: az antikvárium ma a Rivalda nevet viselő társaságé, államiból lett magánvállalkozás. Ugyanis 1989-ben eladásra kínálták, munkatársai hitelt vettek fel, „csak nem hagyják, hogy idegen kézbe kerüljön". Kft.-é az üzlet, amelyiknek a győrin kívül van máshol is üzlete.


Most mindenki eladni akar

Nem az új gazdán múlik, hogy mostanában nem olyan pezsgő az antikvárium forgalma, mint mondjuk harminc-negyven éve. Most mindenki eladni akar, vásárolni jóval kevesebben. Manapság nem lehet egyértelműen megmondani, kiket, kiktől keresnek könyveket az olvasók. A művészeti könyvek vagy a festők életéről szólóak valamikor a legkedveltebbek közé számítottak, valamikor... Felborult a kereslet-kínálat egyensúlya. Vásárolni nehezen tud az antikvárium, alig van hely, vagy úgy is mondhatnánk, nem lenne hová tenni az új könyveket.


A kínálat gazdag

A kínálat viszont nagyon gazdag. Nem könyvritkaságokból. Azokat, ahogy máshol is, aukcióra viszik. Akiknek értékes könyv van a birtokukban, ha olykor-olykor betérnek egy ilyennel, inkább a könyv árára kíváncsiak. A liciteken, mármint az aukciókon szépen felszökhet a ritka könyvek ára.

És most arról, milyen könyveket találhatnak a vásárlók az antikváriumban: lexikonokat, régi kedvelt sorozatokat. Igazán azt lenne könnyebb megmondani, hogy mit nem találni ott. És nagyon kedvezőek az árak.
 


Változó olvasói szokások

Az Arany-könyvtár sorozat 50 kötete nemrég talált gazdára: ötven csodálatos magyar klasszikus negyvenezer forintért... Csodálkozhatnánk, miért nem nagyobb mégis az érdeklődés. Az olvasási szokások változásában találhatnánk meg rá a választ. Mikszáthot, Móriczot, Jókait, Balzac könyveit ritkán keresik, pedig az áruk fölöttébb kedvező, öt-hatszáz forintért csodálatos könyvek tulajdonosa lehet bárki. Ám az is lehetséges ma már az antikváriumban, hogy fizetni sem kell a könyvért. Előfordul, hogy akinek eladásra kínált könyvét nem tudja megvásárolni az antikvárium, az illető azért otthagyja. Ezeken a példányokon egy nullás szám szerepel áthúzva. Azazhogy ingyen, pénz nélkül elvihetők. A slágerek Lőrincz L. László vagy Agatha Christie krimijei.

A belvárosi antikváriumnak természetesen változatlanul vannak napi vendégei. Kevesebbszer vásárolnak, de naponta benéznek, beköszönnek, ha másért nem, hogy megkérdezzék, mi újság. Ha ezek az urak-hölgyek egy-két napra elmaradnak, már aggódnak értük, te jó ég, csak nem történt bajuk?


A kicsik még keresik a könyvet...

Megfigyelhető, hogy a gyerekek úgy tízéves korukig szeretnek olvasni. Betérnek a kicsik anyuval, aztán leveszik a nekik szóló könyveket a polcról, kérlelve, „anyu, vedd meg ezeket", aztán mennek haza boldogan. Tizenhárom-tizennégy éves korban vége... Az iskolai kötelező olvasmányokat a gyerekek töredéke vásárolja meg. És még egy megfigyelésük az antikvárium alkalmazottainak: az erősebb nemhez tartozók tizennyolc-harminc éves korig sokkal inkább szeretnek olvasni, mint a másik nembeliek.

Ferenczi József

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emléktáblát állítottak Harsányi Lajosnak

Rábapatona - A múlt megismerésének, az értékek megőrzésének fontosságáról beszélt Áder János… Tovább olvasom