Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Anna-napra megszépül az emlékmű

Győr - Megszépül a szabadhegyi városrészből elszármazott, I. világháborús hősök nevét kőben megörökítő emlékmű, amelyet a település önkormányzati képviselője kezdeményezésére a napokban felújítottak. Az ünnepélyes átadásra jövő vasárnapig kell várni.

A szabadhegyi I. világháborús emlékmű édesvízi mészkőből és betonból épült. A kő és a beton korrodációja miatt szükségessé vált a felújítás, a földfeltöltés eltávolítása után láthatóvá váltak az emlékmű addig rejtett részei, arányai. Lebó Ferenc szobrászművésztől megtudtuk, több szakaszban végezték a kő tisztítását, a sérülések javítását és pótlását követően pedig ismételt konzerválást végeztek. A napokban arra járók már a Komszol parkosítási munkálataival szembesülhetnek.

– A városrész önkormányzati képviselőjeként úgy vélem, a felújítást nem halogathattuk tovább – mondta el megkeresésünkre Simon Róbert Balázs, Győr alpolgármestere. – Mindig is érdekelt a történelem, egykor ide, a volt József Attila-iskolába jártam, a környéken lakom, úgyhogy ezer szállal kötődöm a helyhez, az itt élő emberekhez. Egy itteni telephellyel rendelkező cég vállalta a költségeket, Lebó Ferenc szakmai segítséget nyújtott, a Komszol végzi a parkosítást. Reményeink szerint a hősökre méltó módon emlékezhetnek mindazok, akik tisztelik múltjukat, jelenüket.

A márványtáblán 64, az I. világháborúban hősi halált halt szabadhegyi lakos neve olvasható, emlékük előtt nemcsak a helybéliek, de az idelátogatók is fejet hajthatnak, mécsest gyújthatnak. A világháborús emlékművet jövő vasárnap a délelőtt 10 órakor kezdődő búcsúi ünnepi szentmisét követően adják át. A lényeg: tizenhét év múltán új környezet fogadja a templom környékére látogatókat, a szervező alpolgármester reményei szerint pedig a szabadhegyiek vigyázó szemmel őrködnek majd az emlékmű és környéke felett.

Harcsás Judit

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelező azonosító kell a kutyáknak

Győr - Legkésőbb jövő szeptemberig azonosító bilétával kell ellátni minden győri kutyát, ezt mondja… Tovább olvasom