Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Amit megszereztek, elviheti a pénzhiány

Az önkormányzati fenntartású intézmények évek óta küzdenek a végleges működési engedély megszerzéséért.

Nem mindenkinek sikerült, ráadásul most többüknél a nagy nehezen megszerzett ˝határozatlan idejű˝ titulus is veszélybe kerülhet.

A megyei közgyűlés legutóbbi ülésén a költségvetési vita középpontjában az önkormányzati fenntartású intézmények álltak. Jelesül az, hogy a központi forrásmegvonások következtében a megye (a többi helyhatósághoz hasonlóan) lényegesen kevesebb állami dotációhoz jut az idén, így pedig kénytelen megszorításokat bevezetni a szociális és gyermekvédelmi intézményeiben. S mivel máshonnan már nem lehet elvonni, ezért gyakorlatilag egy megoldás marad az igazgatók kezében: a dolgozói létszám csökkentése. Ez azonban azzal a veszéllyel jár, hogy a végleges működési engedélyhez szükséges törvényi létszámot nem tudják tartani, így a nagy nehezen megszerzett, határozatlan idejű engedélyeket vissza kell minősíteni határozott idejűvé, vagy másképpen fogalmazva a végleges engedélyt ideiglenessé.

Az önkormányzati fenntartású intézmények engedélyeivel évek óta nem foglalkoztunk, nem volt rá különösebb ok, legalábbis azt gondoltuk. A gyermek- és szociális otthonok működtek és működnek most is sok száz ellátottal, de kiderült, számos esetben még mindig csak ideiglenes engedéllyel. Megkérdeztük a győri, illetve a megyei önkormányzatot, az engedélyek terén hogy állnak.

A megyei fenntartású Bóbita gyermekotthon végleges engedéllyel működhet. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina
A megyei fenntartású Bóbita gyermekotthon végleges engedéllyel működhet. Fotóillusztráció: H. Baranyai Edina

A megyei önkormányzattal kezdjük: a gyermekvédelmi központ 8 szakmai egységgel, 15 telephellyel működik, s mindegyiknek határozatlan idejű (más néven végleges) működési engedélye van. A területi gyermekvédelmi szakszolgálat három szakmai egységéből viszont csak egynek van határozatlan idejű működési engedélye, a másik kettőnek határozott időre (2010. dec. 31.) szól. A Doborjáni Ferenc Nevelési-Oktatási Központ mindhárom szakmai egységének határozatlan idejű működési engedélye van, s ugyanez igaz a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Intézmény különleges gyermekotthoni egységére is. A soproni Fogyatékos Gyermekek Otthona is határozatlan idejű engedéllyel rendelkezik jelenleg – de éppen itt hangzott el, hogy a drasztikus létszámcsökkentés miatt ez veszélybe kerülhet. További 5 szociális intézményt ez a veszély nem fenyeget, mert csak ideiglenes működési engedély alapján végezheti tevékenységét (2012. december 31-i határidővel), ezek a következők: Felnőttkorú Fogyatékosok Otthona, Pásztori; Időskorúak Otthona, Nagylózs; Idősek Otthona, Jobaháza; Dr. Piróth Endre Mentálhigiénés Otthon, Táplánypuszta; Értelmi Fogyatékosok Rehabilitációs Intézménye, Koroncó. Végül a muzeális kiállítóhelyekről, melyek száma 19, ebből egynek van ideiglenes működési engedélye (Kapuváron), a többi végleges engedéllyel rendelkezik.

Győrben az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény 13 idősek klubja közül kettőnek van határozott idejű engedélye, a többi határozatlannal (véglegessel) rendelkezik. A fogyatékossággal élők otthonaiban, illetve a gondozási központokban sikerült megszerezni a határozatlan idejű engedélyeket, szintúgy a családsegítő négy központjában, az anyáscsecsemő-otthonokban és a tizenhárom bölcsődei intézményben. A hajléktalanszálló esetében az átmeneti otthon kapott egyelőre csak határozott idejű engedélyt. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kocsis Richárd bábjai animációs filmekhez

Kocsis Richárd győri művésztanár készítette a felvételeken látható bábukat, amelyek animációs film… Tovább olvasom