Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Amit a népszavazásról tudni kell

A választók március 9-én a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdéseiről három eltérő színű – lila, zöld és fehér – lapon szavazhatnak. A népszavazás akkor eredményes, ha a választópolgárok negyede egy adott kérdésre azonos választ ad.
Ez azt jelenti, hogy a mintegy nyolcmillió választó közül kétmillióan „igennel" vagy kétmillióan „nemmel" kell hogy voksoljanak kérdésenként.

Megyénkben a január 31-én elkészült névjegyzék szerint 355807 állampolgár adhatja le szavazatát. A szám még változhat, hiszen péntek délután négy óráig még törölhetnek és fel is vehetnek szavazókat a jegyzékbe. Négy órakor zárják le a választói névjegyzéket.

Győr-Moson-Sopron megyében 468 szavazókör nyit ki vasárnap reggel hat órakor, de aki mozgásában gátolt azt sem zárják ki. A korlátozott személy a szavazás napján a lakóhelye szerint illetékes szavazatszámláló bizottságtól mozgóurnát kérhet írásban. Az a mozgásában gátolt személy, aki igazolással kíván szavazni, csak az igazolással szavazásra kijelölt szavazókörből igényelhet írásban mozgóurnát.

Ilyen szavazólapok várnak bennünket vasárnap a szavazófülkében

Péntek délutáni időpont fontos még annak a választópolgárnak, aki lakóhelyétől távol, Magyarország egy másik településén szavazna. Neki a lakóhelye szerint illetékes jegyzőtől kell igazolást kérni. Az igazolás kiállításakor nemcsak a település nevét írja a jegyző a papírra, hanem azt is, hogy az állampolgár melyik szavazókörben adhatja le voksát.

Megszűnt annak a lehetősége, hogy az állampolgár a szavazás napján vetesse fel magát a névjegyzékbe (a törvény tavaly decemberben módosították). Korábban, ha valaki nem szerepelt a listán, de a bizottság előtt igazolta magát, felvették a névjegyzékbe, és szavazhatott. Az új szabályozás szerint minden olyan településen, ahol legalább két szavazókör van, ki kellett jelölni egy olyan szavazókört, ahol az igazolással szavazók leadhatják szavazatukat. Ezeket a kijelölt szavazóköröket az interneten tette közzé az Országos Választási Iroda (www.valasztas.hu)

Kívül, belül
Megyénkből igazolással a csütörtök reggeli adatok szerint 1200-an szavaznak más településen. 1556-an vannak olyanok, akik megyénkbe érkeznek és Győr-Moson-Sopronban húzzák be az ikszet.
Külképviseleteken öszesen 3275-en jelezték szavazási szándékuk Abu Dhabitól Zágrábig. A legtöbben Londonban (429) szavaznak, de Bécsben (160), Bernben (126), Brüsszelben (298), Dublinban (137), Münchenben (157), Párizsban (128), Rómában (173), Szarajevóban (122) is döntenek az igen és a nem között.Változások a győri szavazókörökben
Ajánlatos megnézni a kapott választási értesítőn, hogy hol szavazhatunk vasárnap, a legutóbbi választások óta ugyanis, főként praktikussági okokból néhány választókör helye megváltozott  mondta el dr. Horváth Klára aljegyző a péntek dédlelőtti városházi sajtótájékoztatón. Például az 56-os választókör új helye a Szent Anna Otthon, ahová az ott élők is könnyen menni tudnak, nem kell mozgóurnát igényelniük. A városháza épülete helyett a Révai gimnáziumban lesz a 7-es és 8-as szavazókör, ahová a Honvéd liget és a Jókai utca felől (itt akadálymentesen) lehet bemenni. A Buda utcai illetékhivatal helyett az Útkezelő Szervezet Eszperantó utcai épületében szavazhatnak a 16-os és 17-es körzetbe tartozók, ide szintén akadálymentesen lehet bejutni. A vízmű épülete helyett a Márvány u. 4. szám alatti iskolaépületbe helyezték át a 75-ös és 78-as szavazókört. A Kálóczy téri otthonban maradtak a szavazókörök, csak az épületen belül jelöltek ki más helyiséget. Az itteni 82-es szavazókör a Rónai Jácint utca felől is megközelíthető lesz. érdemes tudni, hogy míg korábban az ideiglenes lakóhelyükhöz legközelebbi szavazókörben adhatták le voksukat azok, akik igazolással máshonnan jöttek, most csak csak a 7-es szavazókörben (a Révai gimnáziumban) szavazhatnak.                                      Jutasi Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampányfinis

Győr - Az MSZP és a Fidesz vezető politikusait – Lendvai Ildikót, illetve Tarlós Istvánt… Tovább olvasom