Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Amelyik tábla villog, az nem harap

Győri régió - A tapasztalatok jók: az autós azonnal lassít, ha sebességjelző táblát lát, még akkor is, ha a villogó képen csak a megengedett tempót – és nem a sajátját – látja viszont. Némi turpisság ugyan van a dologban, de a cél szentesíti az eszközt.
Harminccal menni rossz. Az autósok mégis betartják a korlátozást Győrújfalun, s ennek nemcsak a jól propagált „zéró tolerancia" az oka, hanem mert két tábla is jelzi autónk sebességét. Megijedünk, lassítunk és egy régi reflex talán még a megboldogult fehér Ladát is odaképzelteti velünk az út szélére.

Bognár József polgármester szerint nagyon jó hatása van a két táblának, az autósok zöme betartja az egyébként igen szigorú – 30-as – korlátozást. A községen átvezető szigetközi főúton már áldatlan állapotok uralkodtak a településvezető szerint. Mégis talán nem ok nélkül érheti a rendszert bírálat, hiszen a 30 kilométeres óránkénti sebesség már a „ló másik oldalának" tűnik. Bognár József ebben egyetért a falu kritikusaival, a sebességhatár felemelése azonban az átkelőhely kialakításán múlik, az pedig azon, hogy előbb felújíthassák a rossz állapotú útszakaszt.

Komoly visszatartó ereje van a sebességmérő és jelző tábláknak. Fotó: K. Cs
Komoly visszatartó ereje van a sebességmérő és jelző tábláknak. Fotó: K. Cs

Ilyen vagy ehhez hasonló táblákat az elmúlt években másutt is felállítottak, jellemzően egy képviselő vagy egy iskola kezdeményezésére. Prédl Antal, a győri útkezelő szervezet vezetőhelyettese szerint is komoly visszatartó ereje van a sebességmérő vagy -jelző tábláknak, de azért vegyesek a tapasztalatok. Az autósok egy része ugyanis pontosan tudja, hogy a sebességhatárt mutató vagy a kocsi gyorsaságát mérő tábla csak neki villog, a rendőrségnek a dologhoz semmi köze. Nyílt titok tehát, hogy e táblák csak ijesztik vagy figyelmeztetik a gyors vezetőt. Így is csökkent azonban a megszokott sebesség a 14-es főúton, Kismegyeren, s a már említett Győrújfalun. A vezetőhelyettes elmondta: egy országos pályázati forrásból a Gárdonyi- és a győrszentiváni Váci-iskolánál is telepítettek sebességmérőt, amelyeket várhatóan a közeljövőben be is üzemelnek.
 

Prédl Antal hozzátette: ez a rendszer igencsak költséges, legyen szó akár radaros, akár hurokdetektoros mérőműszerről – egyiknek a kihelyezése, másiknak az üzemeltetése kerül többe. A tábla ára fél- és egymillió forint között mozog, s nyilván évről évre kisebb a hatása, hiszen előbb-utóbb mindenki tudni fogja, hogy nem valódi traffipaxszal áll szemben. Értelme azonban akkor is lesz, mivel szerencsére nagyon sok a jó önmérsékletű vezető.

Olvasóink írták

 • 8. miracle 2008. szeptember 10. 19:47
  „Szerinted...?”
 • 7. bagolybence1 2008. szeptember 10. 08:39
  „Kiváncsi lennék, hogy a villogó, egyébként sebességkorlátozó táblához hasonlító eszközök pl. a 14-es úton közlekedési táblának minősülnek-e. Az utóbbi időben ui. a kivezető szakaszról eltűntek az éjszakára 30 km/h-s sebességkorlátozást előíró táblák. Ezek a villogó "valamik" viszont éjjel 30-ra vannak beállítva és annak túllépésekor kezdenek villogni. Ezek vajon táblának tekinthetők és meg lehet büntetni, aki túllépi ezt a sebességet, vagy csak a "hagyományos" táblákat kell figyelembe venni?”
 • 6. miracle 2008. szeptember 09. 18:07
  „SMILIE
  Azért nem találtál semmit, mert lusta voltál beírni a Google-ba, hogy:
  gyorshajtás+büntetés
  majd megnyitni az első találatot.”
 • 5. voodoo 2008. szeptember 09. 17:43
  „Drága műszerek...

  Fekvőrendőrt !!!

  100 méterrel arrébb pedig egy futómű javító műhelyt .”
 • 4. seres 2008. szeptember 09. 09:51
  „"A községen átvezető szigetközi főúton már áldatlan állapotok uralkodtak a településvezető szerint."
  Miért beszél múlt időben? Mikor egyre nagyobb a forgalom, a sok Szigetközbe települő és a sok kavicsszállító teherautó miatt.
  Ráadásul most nyitnak majd egy újabb bányát Újfalu és Zámoly között. Reggelenként néha percekig kell várni, hogy a hosszú autóoszlopba be tudjon sorolni az ember.

  A gyalogátkelőhely, forgalomlassító sziget megépítésének ígéretével az előző polgármester megnyert 2 választást (sokakat meggyőzött, engem speciel nem, de én más miatt nem kedveltem a kezdetektől fogva). Azután mégsem lett belőle semmi.
  Az új településvezető (akit szintén nem kedvelek egyéb okok miatt) legalább elérte a sebességkorlátozó táblák, illetve a sebességmérő kihelyezését. A forgalom tényleg lassult ami pozitívum, de az igazi az lenne, ha több mint 10 év ígérgetés után már végre el is készülnének a forgalomlassító tereptárgyak, és egy olyan út is épülne ami elbírja a forgalmat és nem lesz 1 év után nyomvályús. Mert bármilyen hihetetlen, lehet ilyen utat építeni.
  A teherautókat is lehetne gyakrabban ellenőrizni, bár szvsz. ezzel csak az ellenőrző személyek járnának jól a sok jatt miatt, amit azért kapnának, hogy ne büntessék meg a teherautóst.

  A 30-as korlátozást túlzónak tartom, bár este pont a 30-as szakasz a legsötétebb, köszönhetően a hiányos és gyenge közvilágításnak. + ezen a szakaszon található 2 buszmegálló is.
  Lehetne mondjuk egy kiegészítő tábla, hogy pl. a 30-as korlátozás este 20-tól, reggel 6 óráig érvényes.

  oldtrucker:
  Mostanában nem vagyok naprakész a helyi hírekből, nem tudom megerősíteni a hírt. Elég vicces, ha pont azt kapják el aki a sebességcsökkentés elkötelezett híve.
  Mondjuk nem nehéz a 30 km/h-t túllépni.”
 • 3. oldtrucker. 2008. szeptember 09. 08:34
  „Imádom amikor a polgármesterek és egyéb közemberkék azt mondják "igen kell ez vagy az mert az embrek ilyenek meg olyanok".De!Ha nem csal az emlékezetem,akkor (lehet ,hogy nem épp a cikkben szereplő) pont a győrújfalui polgármestert kapták el a faluban gyorshajtásért miután kirakatta nagy bőszen a 30-as és a 40-es táblákat. Persze lehet hogy tévedek.”
 • 2. Lobo 2008. szeptember 09. 07:42
  „Pedig elég sok helyen reklámozták. Pl: http://traffipaxbolt.hu/buntetesi-tablazat.htm

  Nem igazán értem a cikk képeit, arról beszélnek, hogy 30 a megengedett a faluban és az autósok lelassítanak, erre beraknak két képet, az egyiken 72 a másikon 87 az autó sebessége...”
 • 1. SMILIE 2008. szeptember 09. 04:44
  „Azért arra kíváncsi lennék, hogy mi alapján számítják ki, hogy a gyorshajtó mennyit fizet ha gyorsabban megy. Sehol se találtam olyan táblázatot vagy hasonlót ahol leírnák, hogy mekkora sebességnél várhatóan mennyit kell fizetni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A koreai kislánynak nincs emléke a balesetről

Győr - A győri Petz-kórházba hétfőn megérkeztek a szombati vonatbaleset egyetlen túlélőjének, a tizenkét éves dél-koreai kislánynak a hozzátartozói. A gyermek jobban van, de a balesetről semmilyen emlékei sincsenek, a szülei halálhírét is később közlik majd csak vele.
• A galántai Samsung vezetői haltak meg Lövőn
• Lesz félsorompó a lövői átjáróban
Tovább olvasom