Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Ambrosia és más istentelen növények

Ha valaki nem tudná: a „parlagfűmentes hetet” éljük, ezért tett közzé felhívást öt miniszter, Németh Imre, Lamperth Mónika, Kökény Mihály, Persányi Miklós és Csillag István. A felhívás így gyakorlatilag mindenkihez szól(na).
Az ambrózia a görög mitológiában az istenek eledele, az idők azonban változnak, mára az Ambrosia elatior a növények „legistentelenebbike" lett, parlagfűként emlegetjük meglehetősen gyakran. Néha tévesen vadkendernek nevezik, az azonban egészen más. A parlagfű egyetlen növénye 8 milliárd, súlyos allergiát okozó virágporszemcsét képes a levegőbe röpíteni. Ha azt nézzük, hogy a lakosság több mint húsz százaléka kínlódik gyógyításra szoruló allergiával, nem csoda, ha hadjárat folyik e gyomnövény ellen. Most öt miniszter adott ki közös felhívást, hogy ezen a parlagfűmentes héten mindenki tegyen eleget irtási kötelezettségének.

Időben elkezdték

Győrben nem kellett egy ilyen felhívásra várni, mondja a közterület-felügyelet vezetője, Cseh Ferenc. A város jegyzője már jó hat héttel ezelőtt figyelemfelkeltő tárgyaláson jelezte az érintetteknek, a parlagfű és egyéb gyomok irtása kötelező. Maga a felügyelet is úgy két hónapja elkezdte kiküldeni a felszólításokat...

Az európai uniós jogharmonizáció okán a győri helyi rendelet a parlagfűirtásról megszűnt, pontosabban átkerült a köztisztaságról szóló helyi rendeletbe, ez azonban nem hoz „enyhülést" a kötelezettségek számonkérésében, sőt! A helyszínbírság 10 ezer forint, feljelentés esetén 20-ról 30 ezer forintra emelkedett. A továbbiakban, már nem a közterület-felügyelet hatáskörében, a bírság felső határa 2 millió forint lehet!

A felügyelet, mint nevében is szerepel, a megyeszékhely lakott közterületein illetékes. Az eddigi tapasztalatok zömmel pozitívak, a felszólítottak többnyire gyorsan elvégzik a gyomirtást. Hosszabb ideig tart, ha lakatlan ingatlan tulajdonosát kell valahonnan „elővadászni". A felügyeletre szép számmal érkeznek telefonhívások, amelyek elgazosodott területeket jeleznek. Néha arra is hivatkoznak, az ő telkük rendben, de bezzeg a szomszédos önkormányzati terület... Nos, ilyen esetben a közterület-felügyelők az önkormányzat vagyonkezelői irodáját értesítik, amely aztán a kommunális szolgáltatóval elvégezteti a gazirtást.
Cseh Ferenc megjegyzi még a tapasztalatokból: a parlagfű általában a frissen mozgatott területeken (útkorrekció, közművesítés, telekalakítás, kerti tereprendezés) üti fel fejét, ott is, ahol eddig nem is látták. A mag 15–20 évet is képes „szunnyadni", míg kedvező feltételekre talál a csírázáshoz.

Szigorít a hivatal

A nem közterületek feletti ellenőrzési, intézkedési jogkör az önkormányzat közigazgatási irodájához tartozik. Faltusz Péter főtanácsosnak mostanában sok munkát ad a gaz: tegnapig 29 telefonhívást kapott elvadult területekről. Ehhez még hozzájön, hogy a mezőőrök folyamatosan járják a város közigazgatási területeit, figyelmeztetnek, ahol kell – s közben még a győri Életfa egyesületnek a parlagfű veszélyeire felhívó, hasznos szórólapját is osztják.

A város polgármestere idén is felhívással fordult a nagy cégek vezetőihez is, kérve, figyeljenek területük gyommentesen tartására. Sokan vissza is jelezték, így fognak tenni. Néhányan nem reagáltak, ezek között van például a MÁV. Pedig a vasutak melletti, MÁV-tulajdonú területekkel szinte állandóan gond van a méteres gaz miatt. Ráadásul az illetékest szinte lehetetlen elérni, a MÁV szervezete állandóan változik, az ügyintézők pedig még gyakrabban...

Bár a tavalyihoz képest gyomügyben (egyelőre) kedvezőbb a kép a tavalyinál, a közigazgatási iroda szigorít. A felszólítástól 3 napot kap a telektulajdonos vagy kezelő a gazirtásra. Ha nem történik meg, újabb 3 nap a hatósági kötelezés végrehajtása, már bírság mellett (ez tavaly egy hét volt). Ha ez is eredménytelen, elrendelik a közérdekű védekezést, vagyis lekaszáltatják a gazt, költségét pedig kiszámlázzák a terület tulajdonosának. A bírság kíséretében, ami a terület nagyságától függően akár több százezer forint lehet. A felső határ, mint már említettük, 2 millió forint.

Néha a tulajdonos se tudja...

A közigazgatási határokon kívüli területeket a megyei növényvédelmi állomás felügyeli. Győr vidékén Erdélyi Károly a körzeti felügyelő. Az ő véleménye szerint is idén javulás tapasztalható. Az persze más kérdés, mondja, nyilván a korábbi évek tanulságaiból, hogy mi lesz a gabonatáblákon az aratás után, leszántják-e időben a tarlókat, vagy méteres gaz nő rajtuk. Egyébként már ők is kiküldték az első felszólításokat, s megtartották a tulajdonosokkal az első helyszíni szemléket is.

Ez utóbbi némi magyarázatot igényel. Sok ugyanis például az olyan, ránézésre egybefüggő magánterület, amely sok tulajdonosra oszlik, s a szíjparcellákon bonyolult az eligazodás. Gyakorta a tulajdonos se tudja pontosan, hol is van a valamikor örökölt földdarabja – akkor hogyan tartaná rendben? Így hát kénytelen a hatóság megmutatni...

Hol jelezhetik?

Telefonszámok, ahol bejelentést lehet tenni az elhanyagolt, gazos, parlagfüves területekről Győrben. Közterület-felügyelet: 96/550-730, 06-20/956-1091 vagy 06-20/364-0812. Közigazgatási iroda: 96/500-377. Növényvédelmi és talaj-egészségügyi állomás: 96/529-330.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leedsből Győrbe telepítik a gyártást

Bezárja angliai gyárát a norvég Hydro Aluminium, s a termelést az év második felében Győrbe telepíti… Tovább olvasom