Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Aluljáró: befektetőt keresnek

Készül a közbeszerzési dokumentáció a győri Tihanyi úti aluljáró építésének előkészítéseként, s legfrissebb információnk szerint szeptemberben az önkormányzat nemzetközi tendert ír ki a megvalósításra.

Közgyűlési felhatalmazás alapján a győri önkormányzat szeptemberben nemzetközi tendert hirdet a Tihanyi Árpád úti aluljáró megvalósítására. A képviselő-testület négy lehetőséget tartalmazó előterjesztést vitatott meg a tervezett aluljáró és a hozzá csatlakozó úthálózat megépítésének finanszírozására.

Az egyik változat szerint, ha koncessziós szerződés alapján épül a műtárgy, akkor ellenértéke értelemszerűen a kialkudott koncessziós díj. Ekkor viszont értelemszerűen nincs lehetőség „hasznok leszedésére". A koncesszor a beruházást bármilyen forrásból megvalósíthatja, ez nem minősül önálló finanszírozási formának.

Közvetlen tőkepiaci finanszírozást jelentene az önkormányzatnak a kötvénykibocsátás. Ekkor a befektetők az önkormányzat által kibocsátott kötvény hozamát mindenkor az államkötvény garantált hozamához viszonyítják – így ezek a kötvények csak lényegesen magasabb hozammal tehetők vonzóvá. Számos egyéb körülményt (például a piaci bizonytalanságot) is tekintve ez ebben az esetben nem éppen előnyös finanszírozási forma.

Legkézenfekvőbbnek tűnik és technikailag is a legegyszerűbb megoldások közé tartozik a banki hitelfelvétel, forintban vagy devizában. Ennek is vannak azonban kockázatai, például a kamatváltozások vagy az árfolyam-ingadozások.

A negyedik lehetőség a nagyberuházás finanszírozására a lízing. Általában véve ez a legrugalmasabb megoldás, mert komplett szolgáltatást nyújt: a lízingcég vállalja a tulajdonosi, befektetői, finanszírozói, beruházói funkciókat és az ezekkel járó felelősséget is.

Mindent összevetve igazából két lehetőség marad, a hitel és a lízing. A közgyűlés azzal értett egyet, hogy az aluljáró és a csatlakozó úthálózat akár hitelből, akár lízingkonstrukcióban épüljön meg, megvalósítására az önkormányzat olyan kivitelezőt keressen, amely a város számára a legjobb műszaki megoldásban a legkedvezőbb pénzügyi konstrukciót adja. A nemzetközi pályázatot – mint említettük – a jövő hónapban írják ki.

Hat és fél milliárd

Az aluljáró terveiről sokszor írtunk már lapunkban. Most csak emlékeztetőül idézzük: a beruházás több mint hat és fél milliárd forintba kerül. A Tihanyi út és a Gárdonyi utca között a vasút alatt kétszer két sávos aluljáró épül, a gyalogosok és kerékpárosok számára külön légterű átvezetéssel. Egyúttal meg kell oldani a csatlakozó csomópontok átépítését és egyebek között a forgalom kivezetését a Spar Áruház irányába. A kivitelezés várhatóan jövő tavasszal kezdődik, s 2007-ben fejeződik be.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közvélemény- kutató játék

A „Győr turizmusáért – játék a városért” közvélemény-kutatás keretében eddig… Tovább olvasom