Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Alszik a pimasz ?

Ébresszük fel az alvó pimaszt! – idézte Pápai Lajos megyés püspök a múlt század első feléből Prohászka Ottokárt a napokban Győrött, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) megalakulásának 10. évfordulóján.

A hamar megtelő szennyvízaknák ürítése évek óta terhet ró a nagyszentjánosiak nagy részére. Nem csoda, hogy a szippantási költségeken néhány társasházi lakó nehezen osztozik.

Nem először idézi Prohászka Ottokárnak, „ az ország apostolának " e híres mondását a megyés püspök: május 4-én Esztergomban, a Mindszenty József emlékére celebrált bíborosi szentmisén is szólt a híveknek az egyház állapotát jellemző nagynevű elődről. Beszédét a Magyar Rádió katolikus félórája felvételről szinte egészében közvetítette.
A győri KÉSZ szervezete a választások idején egyértelműen a most alulmaradt polgári oldal mellett kötelezte el magát. A bazilikában összegyűlt, főként a középnél idősebb korosztályok képviselői számára tehát nem lehetett közömbös a megyés püspök előadásának témája: hogyan tovább ? Melyek lehetnek a keresztény értelmiség feladatai ezt követően ?
A megyés püspök számos példával illusztrált, idézettel tűzdelt előadásában nem hagyott kétséget a krisztusi „ alternatívát " illetően. Miként annak idején a katolikus egyháznak, most a hívőknek – merthogy ők is tagjai, nem csak a papság – ugyancsak okulniuk kell az elkövetett hibákból. Újjá kell teremteni a régi eszményeket. A munka becsületét, az igazmondás, a hűség erényét, a családi élet szentségét, a felkészülést a gyermekáldásra, szemben a halál lassan uralkodóvá váló kultúrájával. Mindehhez hitükben való elmélyülésre, az emberi hivatás megtalálására és gyakorlására, a keresztény családi életre, áldozatvállalásra, példamutatásra biztatta a megjelenteket. Nem rejtette véka alá: a magyar katolikus egyházban van erő eszményei széles körű megismertetésére. Az alvó pimasz ébredezik.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kaktuszvarázs

Különleges kiállítás lesz szombaton és vasárnap Győrött a Gyermekek Házában (Aradi vértanúk útja… Tovább olvasom