Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Álmainkban Amerika

Ha egy mesebeli jó tündér felajánlaná Járay Istvánnak, hogy teljesíti legfőbb kívánságát, a győri fiatalember valószínűleg nem sokat vacillálna, s rögtön rávágná: szeretné meglátogatni rég nem látott testvérét. Első hallásra mindez egyáltalán nem tűnik teljesíthetetlen, fenenagy kívánságnak. Egészen addig, ameddig meg nem tudjuk, hogy István testvére tíz éve Bostonban él boldog házasságban. A fő probléma Bostonnal van. Pontosabban Boston az Egyesült Államokban található nagyváros. Az „ígéret és szabadság földjére" pedig mostanság nem egyszerű vízumot kapni.

Sorsdöntő interjú
2001. szeptember 11-e óta – az addig sem engedékenységéről ismert adminisztráció helyett – különösen szigorú vízumkérelmi procedúrával kell farkasszemet nézniük az Egyesült Államokba utazó közép-kelet-európai, köztük magyar állampolgároknak. A száz dolláros, jelenlegi árfolyamon körülbelül tizenkilenc ezer forintos vízumkérelmi díj mellett számolhatunk még négy perc emelt díjas (360 Ft/perc) telefonos időpont-egyeztetést az amerikai konzulátussal, valamint a magyarországi ingatlanok meglétét bizonyító tulajdoni illetékkel. (Ha elutasítják a vízumkérelmét, a száz dollárt akkor sem fizetik vissza.) Ha a kérvényező minden feltételnek eleget tett, akkor következhet a sorsdöntő interjú a konzulátuson. Az amerikai nagykövetség munkatársai ezeken a beszélgetéseken általában intim, családi szférát boncolgató kérdéseket tesznek fel, mint például a kérelmező rendelkezik-e lakással, jól menő vállalkozással vagy hallgatói jogviszonnyal.

Nincs szabály?

Ezek a kérdések a hivatalos amerikai álláspont szerint azért szükségesek, mert az Egyesült Államok bevándorlási és honosítási törvénye értelmében minden kérelmező potenciális bevándorlónak számít egészen addig, ameddig nem bizonyítja hitelt érdemlően, hogy magyarországi kötelékei kellőképpen szilárdak. (Jogvédőszervezetek többek közt azért tartják vitathatónak ezt az eljárást, mert merőben ellentmond az angolszász jogrend évszázados hagyományainak, ahol nem a vádlottnak, hanem a vádlónak kell bizonyítani igazát.)
Az elbírálás szemléletére jellemző – melyet röviden egyébként talán úgy lehetne körülírni: a szabály az, hogy nincs szabály –, hogy különösen azok kapnak nehezen vízumot, akiknek rokonai élnek az Egyesült Államokban. Éppen ezért találja nehéz helyzetben magát a győri fiatalember is. Ráadásul – noha tisztességes szakmája és megélhetése van Győrben – korántsem dúskál anyagiakban, s mindez bizony a jelenlegi játékszabályok alapján rossz pont az elbíráló hivatalnál.

Rosszak a mutatóink

Vízumügyben a közeljövőben – bár Bush pozsonyi látogatása során ígéretet tett bizonyos könnyítésekre – sem nagyon várhatunk változást. A vízumkényszer eltörlésének legfontosabb feltétele ugyanis, hogy országonként az elutasított kérelmek aránya három százalék alá csökkenjen. Információnk szerint ez a mutató Magyarország esetében jelenleg huszonöt százalék felett van.
Szeghalmi Balázs

Várhatólag Belgium lesz az első EU-tagállam, amely csúcstechnológiás útleveleket ad ki. Brüsszeli tervek szerint a mikrochippel ellátott útlevél biometrikus adatokat is (ujjnyomat, íriszazonosítás) tud majd rögzíteni. Az Amerikába repülő légitársaságoknak jelenleg minden egyes utazóról 34 adatot tartalmazó utasprofilt kell összeállítaniuk.  

A Kisalföld Vasárnap Reggel előfizetési árai: 
1 havi előfizetés: 399 forint
3 havi: 1.197 forint
6 havi: 2.394 forint
12 havi: 4.788 forint

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

732 milliós elvonás Győrtől

Egy hét múlva 732 millió forint „szolidaritási adót” utal át Győr a Pénzügyminisztériumnak (PM) a tavalyi 611 milliós lefölözés korrekciójaként. Balogh József polgármester a Kisalföldnek elmondta: a legmagasabb kormányzati szintek ígéretét bírja, hogy visszakapják a tetemes summát. Tovább olvasom