Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Állatvédelem: Le vagyunk maradva

Az Országgyűlés tíz évvel ezelőtt fogadta el az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvényt. Néhány eredményes változás már végbe ment, de az állatvédelem még mindig hiányosságokkal küzd. A jogszabályokon kívül a napjainkban kialakult társadalmi megítélés is nagy hatással bír.

Az állatvédelmi törvény bevezetése óta eltelt időszak két szakaszra osztható. Mikor hatályba lépett, megsértéséért nem róttak ki komoly büntetést, majd 2004-ben bevették a büntető törvénykönyvbe a szankciókat is. „Az állatvédelmi szervezetek támogatták a büntetést, a szükséges ötvenezer aláírásnak többszöröse gyűlt össze" - mondta Nagy Péter az Emberek az Állatokért Alapítvány Kuratóriumának tagja. Ha állatkínzás történik, már lehet hatósági eljárást kezdeményezni, de a szemtanúk gyakran vonakodnak a feljelentéstől és tanúskodástól. Sajnos a kóbor állatok ellen elkövetett brutalitás esetében szinte soha nem sikerül felelősségre vonni a tettest. A menhely dolgozói gyakran találkoznak elrettentő esetekkel, törött csontokkal, csonkítással, megfojtott, megkínzott ebekkel.

Illegális telepek

A nagyobb városi menhelyeken a szabályok abszolút betartására törekednek, ami a szűk finanszírozási lehetőségek miatt nehéz. A főleg adók egy százalékából, cégek, magánemberek adományaiból származó pénz megszerzése folyamatos küzdelem. Állandó probléma a helyhiány. Az ellenőrzések folyamatosak hatósági állatorvos és a Tisztiorvosi Szolgálat részéről is. A rendezetten működő állatmenhelyek többsége tagja a Magyar Állatotthonok Országos Szövetségének. Általában külföldi kapcsolatokkal is rendelkeznek, olyan partnerekkel, akik segítenek az adománygyűjtésben, és az állatok elhelyezésében.
Akadnak olyan illegálisan működő telepek, ahol vagy a tulaj állatgyűjtő szenvedélye, vagy anyagi nyerészkedés céljából tartanak nagyszámú állatot. Az ilyen helyeken általában siralmas körülmények uralkodnak, és nehéz ellenőrizni tevékenységüket. Győr térségében sem kell messze menni, hogy hasonlóra bukkanhasson az ember.
Dr. Parcsami András állatorvos szerint a haszonállat tartás tekintetében pozitív változást hozott az állatvédelmi törvény, az uniós csatlakozást követően pedig az állategészségügyi hatóságok rendszeres ellenőrzést folytatnak. Ha nem a szigorú előírásoknak megfelelően zajlik a jószág tartása, szállítása, leölése, tilalmakkal sújthatják a tulajdonost.

Már megszólják a gazdit

A hobbiállatokkal kapcsolatban az állatkínzási esetek felszínre kerültek a média által, olyan társadalmi megvetést generálva, ami nagy visszatartó erő. Ma már megszólják azt a gazdit, akinek alultáplált a kutyája, esztétikai okok miatt levágott a füle, farka, vagy nem részesíti a kötelező orvosi ellátásokban. A doktor fontosnak tartja az ivartalanítást a kóbor állatok nagy létszáma miatt, jótékony célú műtéteket is végez. Szerinte sok az állatvédő aktivista, csak nincs megfelelő anyagi háttér tevékenységük mögött. Bár nagy az előrelépés, a törvényeket és szabályokat lehetne hatékonyabban alkalmazni.

Génmanipulált halak

Ez érvényesül a kisállat kereskedések esetében, az otthoni kisállat tartás viszont ellenőrizhetetlen. Viski Péter kereskedő azt tapasztalja, hogy tanácsai ellenére legtöbben csak az alapvető felszerelést szeretnék megvenni választottjuk körülményeinek kialakításához. Minél kisebbet és olcsóbbat a mottó. A kereskedéseket folyamatosan felügyelik állatvédelmi szervek és az ÁNTSZ is. Nem gyakori a probléma esetükben, mert tevékenységüket nyilvánosan végzik, így elemi érdekük az előírások betartása. Azért az elgondolkodtató, hogy mit szólhatnak az állatvédők a nálunk is kapható, Szingapúrból származó, neonciklámen és különböző színekben világító, génmanipulált halakhoz.

Olvasóink írták

 • 5. Mel.75 2008. április 01. 12:33
  „Az is szörnyű, hogy amikor bejelentést teszek a rendőrségen egy állattartó ellen, hogy étlen-szomjan, csontsoványan, ól nélkül tartja a kutyáját, kimegy a rendőrség, és mindent rendben talál. Még elnézést is kérnek a háziúrtól, hogy zaklatni merték. Sajnos ezek a rendőrők is ugyanebből a közegből származnak, nem várhatunk többet tőlük, sajnos ! Szégyen !”
 • 4. chucky 2008. április 01. 11:05
  „Szörnyű, hogy pl. állatkínzás ügyében olyan rendőrökhöz tegyen az ember feljelentést, akik az elütött és élő kutyát nem állatorvoshoz viszik, hanem bedobják a mély árokba és még röhögnek is rajta! Ezek után mit várjon ilyenektől az ember???”
 • 3. Pet 2008. március 31. 17:59
  „Hát én kiakadtam ezeken a génmanipulált halakon! Ahhoz mit szól az EU? Várom a folytatást nemzetközi viszonylatban!”
 • 2. ohhh.viktor 2008. március 31. 17:39
  „gondolom a kedves hölgyet már inkább nem nevezik nevén, jobb a békesség alapon, igazuk van, a cikk amúgy se csak a kutyákról szól, hanem a törvényről, de valljuk be nem hozott igazán sok előrelépést, mindössze néhány kutyatelep felszámolása van a listán, tíz év alatt illet volna ennél többet elérni”
 • 1. egy állatvédő 2008. március 31. 15:50
  „Enyhe utalás a cikkben Eva Rhodes bőny-szőlőhegyi halálgyárára...
  Sajnos, még mindig üzemel...:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megjelentek az energiatakarékossági pályázatok

Győr-Moson-Sopron - Megjelentek – némi késéssel ugyan – a Lakossági Energiatakarékossági… Tovább olvasom