Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Állatterápia Győrben: Göndör ovisok és nyugdíjasok kedvence

Győr-Gönyű – Az állatterápia klinikailag bizonyított remek hatását szerencsére egy győri idősek otthonának szépkorú és egy óvoda szemtelenül fiatal lakói is megtapasztalhatják. Riportunkban elkísértük Göndit és gazdáját mindkét helyszínre, és az állatterápia előnyeit is sorba vettük.

Göndi első pillantásra ugyanolyan kiskutya, mint a többi négylábú társa. Bár a kutyák többsége barátságos az ember iránt, közvetlenségben és tűrőképességben Göndi kiemelkedik közülük.

Ennek köszönhetően hosszú-hosszú perceken, angyali türelemmel képes labdázni az ovisokkal és az idős emberekkel; vagy ha már elfáradtak a fiatal és örökifjú "játszótársak", akkor csak egyszerűen kitartóan élvezi a dögönyözést és simogatást.


Göndi kicsi ovisokkal és örökifjú nyugdíjasokkal. Fotó: Szük Ödön.

"Nem csupán kikapcsolódást nyújt és szórakoztat"

Göndört gazdájával, Sátor Adriennel előbb a Cuha utcai Idősek Otthonába, majd a Szabadhegyi Közoktatási Központ Magyar-Német Óvodájába követtük. Lássuk előbb, miként fogadták a fehér szőrpamacsot a nyugdíjasok.

"Korábban Polly kutyával is nagyokat játszottam, most pedig Göndör a nagy kedvenc. Nem csupán kikapcsolódást nyújt és szórakoztat, hanem valósággal feldobja napjaimat" – mondta a Kisalföldnek Pingiczer Béláné Lujzi néni.

"Az állat asszisztált terápia előnyeit nyugaton már évtizedek óta felfedezték, s szinte napi jelleggel használják a különböző idősek otthonában. Nálunk a törvények egyelőre nem engedik, hogy egy kutya vagy macska állandóan az épületben tartózkodjon, így heti egy alkalmat (órát) tudunk biztosítani lakóinknak" – közölte Karácsony Beáta, a Cuha utcai Idősek Otthonának munkatársa.

Arra a kérdésünkre, hogy az állatterápiát támogatja-e a TB, azt a választ kaptuk: "nem, pályázni kell a finanszírozásra".


Akit bővebb információk érdekelnek az állatterápiáról

Ha az állatterápiával kapcsolatban bármilyen kérdése van, esetleg úgy érzi, hogy Ön is hasznát tudná venni Göndör közreműködésének, a mancsosok@indamail.hu e-mail címre nyugodtan megírhatja problémáját, felvetését.


Az állatterápia előnyei

Mielőtt képzeletben a Szabadhegyi Közoktatási Központ Magyar-Német Óvoda jókedvű lurkói közé követnénk a négylábú kedvencet, ismerkedjünk meg röviden az állatterápiával.

"A jó közérzet mellett számtalan előnye van, ha egy kutya folyamatosan látogat egy idős embert" – kezdte Göndör gazdája, Sátor Adrienn. "Először is segít a depresszió, a rossz közérzet, a lehangoltság leküzdésében,a rendszeres találkozások egyben az örömteli várakozás élményét is nyújtják. Természetesen megszínesíti, változatossá teszi a mindennapok monotonitását, de mozgásra is motivál.

Ezeknek köszönhetően lassítja az idősek fizikai és szellemi leépülését, melynek révén csökkenhet a krónikus betegségek száma és a vérnyomás normalizálódik. Az utóbbi pozitív élettani hatásokat különböző klinikai kutatások is alátámasztják" – hallottuk Sátor Adrienntől.

Bizottság előtt is sikeresen (le)vizsgázott a kutyák képzeletbeli egyetemén

Persze, egy középcsoportos óvodás és egy hetvenedik születésnapján túllépő nyugdíjas számára más-más lehetőséget nyújt az állatterápia – még ha a cél (vagyis a kiegyensúlyozottság, a mindennapi örömszerzés) voltaképpen ugyanaz.

"Az óvodáskorú gyerekeknek egyértelműen javul a koncentrációs és problémamegoldó készségük, nagyobb önbizalmat tudhatnak magukénak, miközben nyitottabbá válnak társaik és a világ újdonságai iránt" – magyarázta Sátor Adrienn.

Majd hozzátette: "Göndi képzése és egyáltalán a kiválasztása nem az egyik napról a másikra történt, vagyis ő is rengeteg foglalkozást és szeretet kapott, míg eljutott erre a szintre".

Ráadásul mindezt nem csupán gazdája állítja az okos négylábúról; Göndör ugyanis bizottság előtt is sikeresen (le)vizsgázott a kutyák képzeletbeli egyetemén, terápia szakon.

Göndi jól megérdemelt virslije

Az óvodában mind a gyerkőcök, mind Göndör sokkal jobban pörgött, de ez tán nem is meglepő. Az már sokkalta inkább, hogy az óvodában fény derült a kis négylábú sokoldalúságára, vagyis mennyi jópofa, mókás feladat elvégzését tudja megoldani. Persze, mindehhez motivációra, azaz egy-két virslifalatra azért neki is szüksége volt.

Olvasóink írták

  • 1. GaálGyörgyi 2009. július 20. 16:53
    „Szia,
    nagyon édi a kép Göndiről!
    Üdv: Györgyi”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A város fizesse az oltást?

Győr - Tud-e és akar-e több tízmillió forintot költeni a győri önkormányzat arra, hogy a város 13… Tovább olvasom