Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Állatok életét menti meg a törődés

Háromszáz mázsa lédús takarmányt porcióztak szét az erdészek a kisalföldi erdők etetőhelyein.

Háromszáz mázsa lédús takarmányt, silókukoricát, cukorrépaszeletet és húsz mázsa morzsolt kukoricát porcióztak szét az erdészek a Kisalföldi Erdőgazdaság Rt. 6700 hektáros erdőségeinek vadetető helyein.

Az csak tavasszal, jóval az olvadás után derül ki, hogy az idei tél mennyire viselte meg a vadállományt, mennyi őz, szarvas esett áldozatául a nagy hidegnek és még inkább a fagyos napoknak. A Kisalföldi Erdőgazdaság Rt.-nél mindenesetre igyekeztek a lehető legjobb kondícióban tartani az állományt, hogy képesek legyenek átvészelni a telet. Hetente három alkalommal töltötték fel az erdők húsz vadetetőjét. A lédús takarmány, a silókukorica- és a cukorrépaszelet nagy energiatartalma mellett arra is szolgál ilyenkor, hogy víz hiányában folyadékhoz jussanak az állatok. Tegnap az etetők feltöltésében a társaság valamennyi erdésze részt vett. Traktorokkal, terepjárókkal keresték fel az etetőhelyeket.

Hegedűs Balázs, a társaság ravazdi erdészetének műszaki vezetője elmondta, a korábbi olvadás után a mínusz tizenhét Celsius-fokos hidegben megkérgesedett a hó felülete 2–3 centiméter vastagságban, akár a borotva, úgy vághatja el az őzek és szarvasok lábát. Ezért megjárják traktorral az etetőkhöz vezető utat. A vaddisznóknak a hóra terítettek, az őzeknek, szarvasoknak az emelt etetőkre, hogy ne egyék el egymás elől az eleséget.

A tartós, nagy hideg után annyira szelídek, annyira kezessé váltak az állatok, hogy nem elszaladnak az ember közeledtére, hanem szinte odasereglenek az eleséget szállító járművek közelébe. Ezen a télen öt olyan nap is volt, amikor lovas szánkóval tudták kiszállítani a társaság húsz vadetető helyére a szemes kukoricát és a lédús takarmányt. Az erdészek legtöbbje tart lovat, Delbó Zsolt lovas szánját vették a legtöbbször igénybe. Tegnap kora estére a társaság 6700 hektáros területének valamennyi etetőjét, így a törés-tetőit, a feketehegyit és Jánosházán a Macskalik-tetőnél lévő etetőket is megkeresték az erdészek, ezért aztán terített asztalhoz járulhattak az erdő lakói.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javaslatdömping a laktanyáról

A győri közgyűlés tegnapi ülésén egyetértett azzal, hogy gyorsítsák fel a tárgyalásokat a volt Frigyes-laktanya és környéke fejlesztéséről a Győr City Center Kft. -vel. A jobboldal javaslatára azt is megvizsgálják, nem lehetne-e önkormányzati negyedet létrehozni az épületegyüttesből. Sokadszor volt téma a tegnapi győri közgyűlésen az egykori Frigyes-laktanya sorsa. Tovább olvasom