Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Állatkínzás élő bűnjelekkel

Védőrség – megyénkben szinte naponta kapnak bejelentést tudatlan, felelőtlen, kegyetlen gazdákról.
A bűnjelek csendesen meghúzzák magukat, alázattal fogadják az ételt és a vizet, hálával a kedves szót. Több mint húsz lefoglalt kutyáról gondoskodnak a győri állatmenhelyen, mind bűncselekmények bizonyítékai. Ők a szerencsésebbek, volt társuk, aki az életével fizetett gazdája kegyetlenségéért. A győri állatvédőrség fél év alatt három állatkínzási ügyet juttatott el a tárgyalóteremig.

Tábori Bálint állatvédelmi osztályvezető büszkén ölti magára a győri állatmenhely berkein belül több mint egy éve működő állatvédőrség egyenpólóját. Munkatársaival együtt elszántan próbál érvényt szerezni az állatok jogainak.

– Szinte naponta kapunk bejelentést szerte a megyéből arról, hogy valaki nem megfelelően gondozza, neveli állatát, elhanyagolja, esetleg bántalmazza. Ha a helyszínre érve bűncselekményt tapasztalunk, értesítjük a rendőrséget. Elkobozzuk az állatot, és az eljárás végéig a menhelyen gondoskodunk róla, a rendőrség pedig megteszi a feljelentést – mondta az osztályvezető a Kisalföldnek.

– Az állatkínzás 2010 óta nem szabálysértés, hanem többéves börtönnel büntethető bűncselekmény. Jelenleg három ügyről tudunk, ami a bíróság előtt van. Kettőre tavaly nyáron derült fény, a legutóbbi decemberben történt. A legsúlyosabb esetben öt anyakutyát koboztunk el, akik a földre fektetett deszkák alá kapart gödrökbe ellettek, és tizennyolc kölyköt, akik a katasztrofális tartási körülményeket, s a felnőttek harcát is megszenvedték. Egyikük el is pusztult. A másik esetben két kutyát hagytak magukra egy használaton kívüli területen, míg a harmadikban egy idős angol buldogot zártak össze egy kis keverékkel. Enni alig kaptak, a morzsákért vívott kíméletlen és egyenlőtlen harcban rendszerint a kisebb sérült. Amikor megtaláltuk, az állkapcsa volt eltörve – tudtuk meg Tábori Bálint állatvédelmi osztályvezetőtől. – Egy másik esetben ló volt az áldozat. A gazdája napokra kikötötte a közút mellé, csont és bőr volt, amikor magunkhoz vettük. Egy hónapba telt, mire felépült. Ő végül hazakerült, az ügyész úgy döntött, jár még egy esély a tulajdonosának.

– Nemzetközi felmérések szerint van összefüggés az erőszakos viselkedés és az állatkínzás között. Azok, akik más emberre támadnak, fiatalkorukban jellemzően állatokat bántalmaztak. Megyénkben a tapasztalatok alapján rendszerint annak látják kárát az állatok, hogy gazdáik nem tudják, hogyan kell gondoskodni róluk. Ez egészen addig nem meríti ki a kínzás fogalmát, amíg nem okoznak vele fájdalmat, tartós félelmet vagy egészségkárosodást. Tartási problémák esetén elbeszélgetünk a gazdával és figyelmeztetjük a törvényi előírásokra, amelyek betartását később szigorúan és rendszeresen ellenőrizzük. Gyakran előfordul, hogy az új szabályokat nem ismerik a tulajdonosok.

Hiába régi hagyomány például a láncon tartás, tavaly augusztus óta szabály írja elő, mekkora kutyát mekkora láncon, meddig szabad megkötni. Idén már a január elsején bevezetett kötelező azonosító csip meglétét is ellenőrizzük.

Tábori Bálint azt mondja: az állatkínzás nem függ össze az anyagi helyzettel. Találkoztak már egyetemet végzett kegyetlenkedő tulajdonossal, de olyan hajléktalannal is, akiről tudják, annyira szereti a kutyáját, hogy ha ő maga éhezik is, neki kerít pár falatot...
Az Emberek az Állatokért Alapítvány győri állatmenhelye 22 éve működik, 2011. december óta a rendőrséggel együttműködő hivatásos állatvédőrséggel. A hat állatvédőr a jövőben szeretné egységbe foglalni, intézményesíteni a munkát. Azokkal keresik a kapcsolatot, akik önkéntes, képzett állatvédőrök és szívesen részt vennének a közös gondolkodásban. Jelentkezni, illetve állatkínzás gyanúja miatt bejelentést tenni a védőrség 70/418-2913-as, a menhely 20/445-6572-es telefonszámán lehet, s az allatvedorseg@menhelygyor.hu e-mail címen.

Olvasóink írták

 • 6. Panda78 2013. január 09. 10:23
  „A cicus Mosonmagyaróváron tűnt el,Benti cica volt és csak néha járt ki max . fél órára akkor is a szomszéd udvarára szokott átmenni mert van egy kis kutyusunk is akivel nem jönnek ki jól és ezért inkább a másik irányba szokott elmenni .Világos szürke bundája van ,ivartalanított nőstény ,fekete bolhairtó nyakörv volt rajta.”
 • 5. AranyKözépút 2013. január 09. 07:59
  „Az Állatvédörség osztályvezetője. A Polgárőrség is egy legális szerv, nyugodj meg HM, az Állatvédőrség is az!!!”
 • 4. H2 2013. január 08. 20:09
  „Kedves Harcimari.
  Én úgy gondolom a lényeg itt nem ez. Amig az "osztályvezető" nem ruházza fel magát hatósági jogokkal és nem viselkedik akként addig teljesen mindegy, hogy minek nevezi magát és mibe öltözik. A lényeg itt szerintem az, hogy végre nem kell tétlenül nézni és eltűrni ezt a sok borzalmat, hanem végre van egy csoport, akikkel a hatóságok együttműködőek ha egy állat bántalmazására derül fény. Attól függetlenül, hogy nem 2 lábon járnak, őket is megilleti a védelem és az emberséges bánásmód.”
 • 3. HarconaMarcos 2013. január 08. 19:00
  „Az állatkínzás nagyon nem szép dolog, de ettől függetlenül az állatmenhelyt alapítvány tartja fent, ahol nincs ´állatvédelmi osztály´ így annak osztályvezetője sincs. Ez , így alaposan félrevezető.
  Nem szerencsés, ha -akár elszánt- állatvédők hatóságként viselkednek, egyenruhát gyártva, ´osztályvezetőként´ (ön?)jelölve.”
 • 2. Madarász 2013. január 08. 11:02
  „1. Az is előfordulhat, hogy elcsavargott, elütötték, vagy valamilyen állat megölte, pl. kutya, vagy róka. Hogy nézett ki a cicus? Győrben? Hátha valaki megosztja, mert több talált cicát láttam az elmúlt napokban hirdetve.”
 • 1. Panda78 2013. január 08. 10:15
  „Nagyon sajnálom a bántalmazott kutyákat,de mi a helyzet a cicákkal?a mi cicusunk 4 napja eltűnt a szomszédra gyanakszom ,de nem vádolhatok meg senkit !próbálom keresni ahol csak tudom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

17 évesen a győri Audi motorfejlesztő csapatát erősítette, most irány a Cambridge-i Egyetem!

Papp Roland 17 évesen részt vehetett az Audi egyetemistáknak szervezett szakmai gyakorlatán. Tovább olvasom