Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Állati összhang Péren

Noha a péri Fritz családban György, az apa és Klaudia, a párja is városi környezetben nőtt fel, egész életükben csendesebb vidékre, falura vágytak. A csend amolyan féligazság, ugyanis ma négyszer négy állat veszi körül őket Péren.
Fritzéknél minden állat amolyan családtagnak számít – így vállalták őket és a fiukat, Patrikot is erre nevelik.
Évekkel ezelőtt a családfő Budapesten, később Bécsben élt, majd munkája miatt folyamatosan ingázott: vállalkozóként hozzászokott a nyüzsgő-mozgó életformához, ám ekkor még elképzelhetetlen lett volna számára, hogy az állatok ennyire meghatározzák az életét. Az igazi áttörést az jelentette, amikor egy közös szombathelyi barátjuknál babanézőben jártak, és Klaudia, a feleség „beleszeretett" egy kancacsikóba.

A szürke kanca varázslatosan hathatott a fiatalasszonyra, hiszen Dolly nem sokkal később hozzájuk került, tíz év alatt pedig Csillaggal, majd két kiscsikóval is gyarapodott az állomány. Utóbbinak leginkább Patrik, a fiuk örült, aki mára kitűnő lovas, s a lehetséges gyermekkategóriás versenyeken nemcsak ő, hanem a szomszéd család Lilla lánya is egyre sikeresebben vesz részt.

A pacik mellett jócskán akad tennivaló, ennek ellenére a Fritz család úgy gondolta: helye volna kutyának is, mégpedig a különleges, nagy japán kutyafajtának, ami nemcsak küllemre, de tulajdonságra sem utolsó. Nos, Steve, a kiválasztott, kétszeres HPJ-bajnok, az Európa-kiállítás harmadik helyezettje eddig csak dicsőséget szerzett gazdijának, akit ugyancsak szemügyre vesznek, ha az amerikai akitával nagy ritkán Győrben, a sétálóutcában mutatkozik.

– A 15 hónapos Steve rendkívüli barát és nálunk mindenképpen családtag – szögezi le Fritz György. – Egygazdás, nagyon ragaszkodó, óriási a mozgásigénye. Mivel az amerikaiak a háború után begyűjtötték az összes ilyen kutyát, ezért kevés a géntiszta példány, ami a világon megmaradt. Naponta legalább öt kilométert futni kell Steve-vel. Szeretnénk ezt az akita fajtát tenyészteni, s egy komoly, az unióban is ütőképes állomány kialakítása mellett szívesen bábáskodnánk.

Klaudia, a feleség megítélése szerint májustól a tenyésztők is többféle változás elé néznek – a tenyésztés, a törzskönyvezés, a génhibák okozta betegség ezernyi kérdést vet fel. A kutyások között is sok a felelőtlen, a gondatlan gazdi, akik hozzáértés nélkül, a gyors meggazdagodás reményében fognak tenyésztésbe, az állatkínzókról már nem is szólva. Utóbbi állapot törvénnyel vagy anélkül változtatásért kiált.

Ők mindenesetre Pötyit, a hajléktalan kutyust is befogadták, negyedik kutyájukként pedig Brendát, a nyolcéves rotweilert jegyzik. A négy cica és a négy teknős csak adalék, de épp olyan kedvesek, mint a többiek és hozzátartoznak a házhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patkány a harmadik emeleten

Ön hogyan élné meg, ha harmadik emeleti lakásában a WC-fedelet felemelve egy termetes patkány… Tovább olvasom