Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Állásnézőben a hajléktalan: sátorból a gönyűi tanyáig

Két fagyos telet húzott ki eddig a szabadban felhúzott sátrában Oláh János, aki csupán egy a Győrben és környékén élő kétszáz hajléktalan közül.

Megírtuk: a férfi munkát vállalna, s mivel olvasóink közül többen is segítséget ajánlottak, Jánost a hétfői állásnézőbe mi is elkísértük.

Egy családi örökségnek, no és szorgalmas munkájuknak köszönhetően a kismegyeri M. család takaros portát alakított ki Gönyű és Győrszentiván között. A ház, a porta nagy, szárnyasok, kecskék, birkák, nyulak tenyésztésére is alkalmas lenne a terep, éppezért arra gondoltak, a kisebb munkára fogható állandó gondnokkal nemcsak embertársukon, de saját magukon is segítenének. M.-ék kötöttség és elvárás nélkül keresték fel hétfőn a hajléktalant, majd megmutatták neki az erdőközeli tanyát, ahol a férfi több év után végre otthonra találhat.

A kismegyeri család egyelőre szeretett volna háttérben maradni (ezért fotózkodtak háttal), ám tegnap szívesen megmutatták Oláh Jánosnak és az őt kísérő Bertleff Gábornak a Győrszentiván közelében lévő
A kismegyeri család egyelőre szeretett volna háttérben maradni (ezért fotózkodtak háttal), ám tegnap szívesen megmutatták Oláh Jánosnak és az őt kísérő Bertleff Gábornak a Győrszentiván közelében lévő tanyát. Fotó: Krizsán Csaba

– Olvastuk a cikket, tetszett János elhatározása, hogy dolgozni szeretne – mondta el érdeklődésünkre M. Gellért, a hétvégi porta gazdája, aki civilben szakoktató. – A családunkban többen tanítanak, édesanyám ápolónő, így egyszerűen idő hiányában nem vagyunk itt. Nagy szükség lenne viszont arra, hogy megbízható ember vigyázzon az értékekre, végre állandó gazdája lenne a háznak.

Gellért gazda elárulta, gyermekkori vágya egy igazi gazdaság megteremtése jószágokkal, birkával, kiskerttel, ám eddig jobbára az idő- és munkabeosztása miatt ezt nem tudta megvalósítani. Ugyanakkor a cikket olvasva megbeszélték: teljes a család bizalma a hajléktalan férfi iránt, aki örömmel tartott a két családtaggal, hogy szemügyre vehesse leendő ˝munkahelyét˝, ahol cserébe szállást és élelmet kapna. Egyelőre, mert ha helyben állatokat is tartanának, azzal mindenki jól járna, – János egy új életcéllal mindenképpen gazdagodna.

Több ajánlat közül választhat

Mihályiból disznótartást, Fehértóról a család állatainak gondozását, Nyúlról többféle mezőgazdasági munkát: szénahordást, bálázást ajánlottak a ma még fedél nélkül élő férfinak, így Bertleff Gábor szociális munkásnak ugyancsak megnőtt a telefonforgalma, hisz a munkaadók és a hajléktalan férfi között ő közvetített. Oláh János a tegnapinál kicsivel jobban bízik a jövőjében, egyetlen dologhoz ragaszkodik csupán: bárhová kerül, a kutyáját magával viszi.

Olvasóink írták

 • 5. Amasan 2010. augusztus 01. 14:08
  „höhö... most nagyot csalódtam a "Gellért gazdában"! Pozitívan! Csak így tovább...”
 • 4. igazszó 2010. július 14. 21:44
  „1. pidali 2010.07.13. 14:20. egyetértek veled! ! ,,Hát nem az elit politikusok dolga lenne a hajlék és munkanélküliek gondja?"

  Minden gondot csak tovább tolnak város vezetői, és lerázzák magukról, mint kutya a vizet! Ideje lenne nekik is megismerni ezt a kegyetlen sorsot, melynek nagyon sokszor vétlen áldozatai vannak!

  Kívánom, hogy legyen módja bizonytani munkájával Oláh Jánosnak, és fogadják el a hajléktalanokat is bizalommal, mert sok értékes ember van utcán, aki küzd az életéért, minden segítség nélkül, és megbizgatóbbak, mint sokszor a hivatalokban ülők...! Szívből kívánom, és megkönnyeztem magam is a sorsát, több tiszteletet, és segítséget érdemel ő is, több ezer társával együtt!

  Ma még sok kívánnivalót hagy emberi felfogásban, kultúrában, és neveltetési attitűdben is, hogy mennyire lekezelő tud lenni egy cikk, hányszor hangsúlyozzák, hogy a hajléktalan....mintha nem is emberről, emberi életről lenne szó...és milyen fájó, magalázó még olvasni is , már-már sértő!
  Felesleges volt még belekeverni, elmenni szódavíznek, hamar cikket írni, hisz idő kell mindenhez, és türelem, ennek az ügynek a kiforrásához is!

  Sok sikert, kedves Oláh János, és jó egészséget , egy jobb, elfogadhatóbb élet reményében!
  Győrgy”
 • 3. pidali 2010. július 13. 20:06
  „remélem azért jobb élete lesz!!!!!!”
 • 2. janika 2010. július 13. 18:04
  „Hát nem az elit politikusok dolga lenne a hajlék és munkanélküliek gondja?”
 • 1. pidali 2010. július 13. 14:20
  „majd elad mindent szép lassan,nagyobb úr lessz ott a szomjúság!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terményszárítók függőben

Majd minden második hazai terményszárító túllépi a kibocsátási határértékeket, holott csak októberig… Tovább olvasom