Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Államfői kifogások, csúszik a törvény

Magyarország - Nem írta alá a köztársasági elnök az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvényt, amit megfontolásra – kifogásaival együtt – visszaküld az Országgyűlésnek. Azt, hogy nem alkotmányossági, hanem politikai kifogást emelt, a kormánypártok és az ellenzék ismét csak másképp értékeli.

A köztársasági elnök döntése következtében a törvényt ismét meg kell tárgyalniuk az országgyűlési bizottságoknak, ezután pedig újra szavaznak róla a képviselők. A jelenlegi politikai helyzet alapján valószínű, hogy az újratárgyalások és  -szavazás után akár változatlan formában ismét elfogadja a reformot a parlament, hiszen az – mint a december 17-ei ülésen kiderült – élvezi a kormánypárti képviselők támogatását. Ha pedig újra elfogadják a törvényt, akkor Sólyom Lászlónak már nincsenek lehetőségei: alá kell írnia a jogszabályt. Ugyanakkor a köztársasági elnök a visszaküldéssel több hónapos csúszást okozott a törvény hatálybalépésében. A 2008-as tavaszi ülésszakban ugyanis először csak február 11-én ül össze a parlament....

Az országgyűlés tehát február 11-én tűzi napirendre ismét a törvényt, amelyet a záróvita és a zárózavazás szabályai szerint tárgyalnak újra. Akár már ezen a napon szavazhatnak is a jogszabályról – közölte tegnap Szili Katalin házelnök.

Felelős mindkét oldal

Előbb azonban a jelen: „A törvénnyel nem értek egyet, nem írom alá, nem hirdetem ki" – így jelentette be döntését az államfő. Indoklásként hozzátette, hogy az egészségügyi ellátás átalakítását ő is szükségesnek tartja éppen úgy, mint a nyugdíjrendszerét. Az átalakításnak azzal a módjával szemben viszont, amelyet az egészségbiztosítási törvénynél alkalmaztak, súlyos kifogásai vannak. Hozzátette: a társadalombiztosítás átalakítása csak bizonyos társadalmi és politikai feltételek teljesülése esetén lehet eredményes. Mint mondta semmilyen nagy reformot nem lehet sikerre vinni a terhet viselő állampolgárok bizalma nélkül. A siker eléréséhez szükségesnek tartja az orvosok és az egészségügyben dolgozók többségének támogatását is, de legalább azt, hogy a változásokat elfogadják.

Sólyom László azt is kockázatosnak nevezte, ha az ilyen horderejű átalakítások parlamenti ciklusokhoz igazodnak, mert véleménye szerint legalább a reform irányában és alapjaiban megegyezésre kell jutniuk a politikai erőknek. „Ebben mind a kormánynak, mind az ellenzéknek felelőssége van." 

Nincs valódi hatástanulmány

Az államfő kifogásolta a törvény több lényeges tartalmi elemét és meghozatalának módját is. Megjegyezte: a készülő törvény esetében szakmai szervezetek nem, vagy csak megkésve kaptak tájékoztatást annak szövegéről, és nem állt elég idő a rendelkezésükre annak véleményezésére. Hangsúlyozta, hogy a törvényjavaslat a politikai háttéralkuk során „folyamatosan és lényegesen változott a legutolsó pillanatig". Véleménye szerint a törvény jövendő hatását bizonytalanná és kockázatossá teszi, hogy nem készült hozzá valódi hatástanulmány. Mint mondta, sem a számítások, sem használható külföldi tapasztalatok nem támasztják alá, hogy ez a modell eredményes legyen. Sólyom László felhívta a figyelmet arra, hogy: „Így ez egy veszélyes kísérlet, amelynek mindannyian – választási lehetőség nélkül – kényszerű kísérleti alanyai lennénk."

Orvosolni a hiányosságokat

A köztársasági elnök külföldi tapasztalatokra hivatkozva kijelentette: a biztosítót addig válogatnak az egészséges és a drágán gyógyítható biztosítottak között, amíg az gazdaságilag kifizetődő. Megemlítette, hogy az országos kockázatközösség szabályozása hiányos. Kifejtette, hogy a verseny és a magántőke bevonása a társadalombiztosításba alkotmányosan lehetséges, és az adott körülmények között eredményre is vezethet, de a külföldön egyedül hatékonynak bizonyult árversenyt a törvény kizárja. „Mindezek alapján kértem az Országgyűlést, hogy orvosolja a jogalkotási eljárás súlyos hiányosságait (...), másrészt kértem az Országgyűlést, hogy fontolja meg tartalmi kifogásaimat is, különösen a garanciák hiányát, a törvény befejezetlen voltát, a verseny korlátozottságát és a mindebből, valamint a hatásvizsgálat hiányából fakadó bizonytalanságot és túlzott kockázatot" – mondta az államfő.

Megyei pártelnökök véleménye

Molnár Csaba (MSZP): – Az számunkra hatalmas hír, hogy az államfő nem alkotmányossági, hanem a politikai „vétót" emelt, tehát nem támasztotta alá az ellenzék véleményét, amely folyamatosan alkotmányellenesnek minősítette az egészségbiztosítási törvényt. Sólyom László kifogásait pontosan még nem ismerem, azt azonban fontosnak tartom, hogy érdemben tárgyaljuk újra a törvényt, s ha szükséges, akár módosítói javaslataink is legyenek.

Szakács Imre (Fidesz): – Sólyom László kifogásaival egyet értek, de csak abban bízhatok, hogy a kormánypárti képviselők az ünnepek alatt beszéltek a választóikkal,  s nemcsak a pártfegyelem, hanem az ő akaratuk is számítani fog, amikor – várhatóan egy-két hónap múlva – újra szavazni fogunk az egészségügyi törvényről.

Szentkuti Károly (SZDSZ): – Számítottunk arra, hogy az államfő visszaküldi a törvényt – nem először tett ugyanis így. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy kompromisszumos döntést hozott, amikor nem alkotmányossági kifogást emelt, hanem „csak" visszaküldte a törvényt az Országgyűlésnek.  Nem hiszem, hogy érdemi módosítások születnek februárban, amikor újra szavazni kell róla.

Szabó Miklós (MDF): – Nyíltan ki kellene mondani, melyek lesznek azok a kórházak, amelyek megszűnnek. Tisztázni kellene a finanszírozást is, amely elképzelhetetlenül bizonytalan jelenleg. A több biztosítós rendszerről és a törvényről ezután lehetne vitázni...  

Olvasóink írták

 • 7. Cseter János 2007. december 29. 14:27
  „Kedves "Éva" Az, hogy mi az alkotmány ellenes és mi a valóság aminek alapja, akár bűncselekmény is lehet! Az két külön űgy!Azt már nem mvizsgálja senki, ha bünügyön alapszik! Esetleg hivatali visszaélés többek között! Tapasztalatból írom, hogy az alkotmánybírók is emberek és olykor sűletlenség is lehet a véleményűk! Csupán, azért mert felelőtlenkedhetnek és nem állnak ők sem mindig a hivatásuk magaslatán! Csak próbálná meg valaki az Ö döntésüket felülbírálni! A Bűnüldözés vezetőit a "politikai elit" helyezi a poszjaikra és garantálom, hogy nem a tudásuk szerint történik a kiválasztás, hanem a hűbéri formátumban! Azért van a Magyar Igazságszolgáltatás a bányászbéka ülepe alatt!Már többször leírtam, hogy a megyei bírói szinteknél megszünnek a állapologárok jogai, ha nem akad olyan ügyvédre, aki szembe mer szállni a hivatali visszaélőkkel!”
 • 6. Éva 2007. december 29. 14:14
  „Kedves "Cseter János"!

  Ha az Ön által leírtak igazak lennének, akkor egyetlen Parlament által elfogadott törvény se lehetne időálló, mert 18 év óta mindegyik ciklusfüggő.

  E törvénnyel lehet egyetérteni és átláthatóságot igényelni---
  lehet egyet nem érteni és fenntartani akarni a "boríték adással nyomatotékosított" egyenlőségi látszatot.

  Mindenesetre nem alkotmány ellenes a mást- másként akarás!”
 • 5. Cseter János 2007. december 29. 13:17
  „Kedves "Éva" Szerintem nem az a lényeg, hogy mit írtak, hanem az hogy kik írták! Egy becsületüket, hitelüket veszített "táncosokat" ma már az országunk többsége nem is veszi komolyan, még akkor sem, ha véletlenűl jót akar, akkor sem! Már rég itt az ideje az újbóli megmérettetésüknek! Persze mindegyik addig kapaszkodik a posztjához a vastag illetményéhez amig ki nem telik a saját maguknak szerzett esztendeje! Törvényt, törvényerejü rendeletet bárhonnan összeverbúvált "Képviselők" is tudnak gyártani! Hisz azoknak a betartását a hűbéreseki végrehajtják, ha tetszik az a népnek, ha nem! De ez nem a demokrácia és a jogállamiság eszmély csupán egy banáűnköztársaság diktaturikus rendszere!”
 • 4. Éva 2007. december 29. 10:23
  „2007. évi ... törvény

  az egészségbiztosítási pénztárakról

  Az Országgyűlés annak kinyilvánításával, hogy a biztosítási jogviszony keretében egészségügyi ellátást igénybevevők ellátása és az egészségügyi ellátórendszer finanszírozása alapvetően az egységes, nemzeti kockázatközösségen alapuló, szolidaritás elvű, kötelező társadalombiztosításon nyugszik,

  http://www.eum.hu/letoltes.php?d_id=2571

  a törvény letölthető!

  el kell olvasni!

  A törvény egészségbiztosítási pénztárakról szól

  többről !
  azok működési rendjéről

  azok választhatóságáról-
  /sok -sok körülmény átgondolt benne, bizonyára sok nem-- jobb lett volna konszenzussal meghozni, akkor bizonyára több szempont érvényesülhetett volna benne, de kiindulási alapnak , melyet egy év múlva kell igazán működőképes állapotban tudni, jó!/

  Az elgondolása szakít a szocialista elvvel, amely álságos volt "mindenkinek egyenlően", aztán szelektált a boríték.Ebben -ha betartják/betartatják az átláthatóság érvényesül/het/.”
 • 3. nokia_telo 2007. december 28. 20:59
  „Ugyan már: tökmindegy, hogy aláírja vagy sem, a következő miniszter úgyis visszacsinál mindent és a következő meg újra visszacsinálja és a következő meg újra visszacsinálja, eceterrá, ecetterrá....és kinek a pénzével, idejével, türelmével játszanak?”
 • 2. CseterJános 2007. december 28. 16:31
  „Nem véletlen, hogy nem az érték szerint vetik ki a kötelező gépjármű felelősség bizttosítási díjakat! Magyarországon sokkal több az ocsó autó mint a drága! Így az okozott károkat az olcsó autos díjjazásaiból fizetik a drga autós javittatási költségeit ugyan azért a díjazásért mint az olcsó autós fizet!E rendszerben a biztosítók és azok járnak jól, akiknek kerűl pénz a drága autra!Szerintem az egészsgbiztosítást is ezért akarják több biztosítós rendszerré átalakitattni! A nyugdíj pénztárak magánosításánál hányan léptek meg a befizette pénzel?
  Persze míg egy olyan országban élünk, ahol a simis dolgok kiderűlését, akár nyolcvan évre is titkosíthatják képviselőink addig ne is várja senki, hogy a törvényhozást a bünmegelőzés vizsgálja felül elsősorban ne a Köztársaság Elnöke, vagy az Alkotmány Bíróság!”
 • 1. 621 2007. december 28. 07:30
  „Ez várható volt, és tényleg a legkisebbik rossz ami történhetett a törvénnyel(és ha nem is hiszik el a tisztelt ellenzékiek az ő szavazóikkal is.) Szabó Úr nyilatkozatához csak annyit, hogy pontosan nem erről szól a dolog, (már mint hogy előre megmondanak mindent, aztán az illetők hátra dőlnek a székben ahogy eddig tették rendszeresen, hanem pont az ellenkezője;”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Honfy József

Életének 62. évében elhunyt Honfy József a Széchenyi István Egyetem Távközlési Tanszékének egyetemi… Tovább olvasom