Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Áll a kerítés az új kutyamenhelyen

Megkezdődött az új győri állatmenhely építése: a világítás kész, a kerítés áll, s hamarosan megkezdődhet a kennelek építése is.
Hosszú évek munkája és a városvezetés akarata is kellett ahhoz, hogy a sok vihart kavaró szabadhegyi terület helyett végre ideális helyet találjanak a győri állatmenhelynek. Végül a Pápai úti szeméttelep tövében, a Komszol volt sporttelepén épülhet fel az állatotthon. A kommunális szolgáltató rendkívül kedvező feltételekkel adta bérbe az állatmenhelyet üzemeltető „Emberek az állatokért" Alapítványnak a teljesen közművesített területet.

Ez, ellentétben a jelenlegi, Török Ignác utcai hellyel, autóval is könnyen megközelíthető, s ami talán a legfontosabb, távol esik a lakott területtől, így a kutyák zaja sem zavarhat majd senkit.

A 8640 négyzetméteres telken európai szintű állatmenhely épül; zárt, fűtött kennelsor, állatorvosi vizsgáló, elkülönítő kifutók várják majd a jobb sorsra érdemes kutyákat, akár nyolcvannál is többet. Nagy Péter, a szabadhegyi állatmenhely jelenlegi, s egyben az új menhely leendő vezetője szerint sajnos hamar betelnek majd a helyek, legalábbis, ha a jelenlegi állapotokat nézzük. A szabadhegyi telepen most is hetven eb vár új gazdára, és a helyzet még csak ezután „tetőzik", amikor sok felelőtlen, nyaralni induló „gazdi" szabadul meg embertelen módon kutyájától.
Az új menhely tervei már lekerültek a tervezőasztalról.

– Szerencsére a területen már áll egy 90 négyzetméteres ház – ez volt hajdan a sporttelep öltözője –, így nem kell új irodát és kiszolgálóhelyiségeket építeni, elegendőek lesznek a kisebb átalakítások – mutatja a terveket Jahoda Maja, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

Az épületben az iroda és az alapítvány ügyeletesének szánt pihenőszoba mellett helyet kap egy modern állatorvosi vizsgáló is, ahol a frissen bekerülő és ott lakó állatok szükség esetén azonnal szakszerű ellátásban részesülhetnek.

– A pozitív hatósági szakvélemények már a birtokunkban vannak, s beadtuk az építési engedélyeztetési tervet. Ha minden jól megy, szeptemberben átköltözhetünk – mondta bizakodva Jahoda Maja.
Az épülő állatmenhelyért összefogott az egész város. Ideje volt: bár az alapítvány tagjai tizenöt éven át, sokszor erőn felül küzdöttek a kidobott állatokért, eddig nem volt hivatalos, minden igénynek és előírásnak megfelelő menhely Győrben. A Komszol a terület rendelkezésre bocsátásán kívül oroszlánrészt vállal a továbbiakban is: felépítette a kedden átadott, előírásszerű, tömör betonkerítést a telek körül, kiépítette a világítást, s magára vállalja a parkosítást is, mi több, a terület későbbi rendben tartásából is kiveszi a részét.

A város tízmillió forintot adott az építkezésre – ebből húzzák fel a negyvenkét kennelt –, s több győri kutyabarát vállalkozó is beszáll az építkezésbe.

Volt, aki nyílászárókat, más szőnyeget ajánlott fel az irodaépületbe, sőt, még Svédországból is érkezett felajánlás. A skandináv országból egy kitelepült magyar jelentkezett, aki vállalta az épület teljes bebútorozását, beleértve az állatorvosi szoba berendezését is; utóbbiba egy svéd kórház leselejtezett, de jó állapotban lévő berendezését – többek között egy modern vizsgálóasztalt – hozza el. Ám ezen túl szükség lenne még mosogatókra, radiátorokra, gázkazánra és tűzhelyekre, hogy ősszel már modern, kulturált körülmények között várhassák a beköltözőket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Októberre elkészül az új buszmenetrend

Nyáron még biztosan a mostani menetrend szerint és a jelenlegi útvonalon járnak a buszok, de ősztől… Tovább olvasom