Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Alkotmánybírósághoz fordulna Győr

Győr - A győri polgármester szerint kiszolgáltatottá válnának a mindenkori hatalomnak az önkormányzatok, ha az iparűzési adót az APEH szedné be helyettük. A politikus kész a taláros testülethez fordulni az ügyben.
Ha az Országgyűlés június 29-én elfogadja azt a törvényt, amelynek értelmében az iparűzési adót a jövőben az önkormányzatok helyett az APEH szedné be, Győr Sólyom Lászlóhoz fordul, hogy ne írja alá. Amennyiben az államfő mégis megtenné, a város az Alkotmánybíróságon támadja meg a jogszabályt – jelentette be Borkai Zsolt győri polgármester pénteki városházi sajtótájékoztatóján.

 
Nyertes panelpályázatok

A győri önkormányzat és a társasházak által beadott valamennyi (67) pályázat nyert, így megvalósulhat az érintett panelházak korszerűsítése. Mindez összesen 2748 lakást érint – jelentette be Borkai Zsolt a sajtótájékoztatón. A beruházás teljes költsége 2 milliárd 278 millió forint, amiből 755 milliót áll a város.
A politikus felháborítónak nevezte és három ponton is kritizálta az Országgyűlés előtt lévő tervezetet. A pénz átutalása csak 30–35 napon belül történne meg, az önkormányzat jelentős kamatbevételtől esne el, harmadrészt pedig nem bíznak abban, hogy a beszedett adó teljes összege helyben maradhat. A Kisalföld kérdésére, miszerint a módosító indítványok értelmében az átutalási időt jelentősen csökkentené a kormány, csúszás esetén pedig késedelmi kamatot fizetne, a polgármester azt válaszolta: ebben az esetben sem tudja támogatni az elképzelést. „Eddig jól működött az iparűzési adó beszedésének rendszere. Nem látjuk indokoltnak a változást, és nem is kaptunk rá semmilyen magyarázatot" – fogalmazott.

Borkai Zsolt beszélt arról is, hogy a gazdasági válság következtében eddig 900 millió forinttal kevesebb iparűzési adó folyt be a városháza kasszájába, mint egy éve. Ennek ellenére az állam Győr magas adóerő-képessége miatt még a tavalyi adatok alapján 2,1 milliárd forintot von el az önkormányzattól. Emellett az általános forgalmi adó július 1-jei 5 százalékpontos emelkedése 700-800 millió forint pluszterhet jelent. A polgármester megjegyezte: a költségvetés egyensúlyát 3 milliárd forintos fejlesztési célú hitelkeret nyitásával kívánják megteremteni, amelyről jövő csütörtökön rendkívüli ülésen dönt a közgyűlés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénztárcát lopott, majd a bankkártyával próbálkozott

A Győri Rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást, aki Győrben a Polgármesteri… Tovább olvasom