Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Alig nőtt a munkanélküliség áprilisban

Győr - Ősz óta először alig nőtt a munkanélküliek száma a megyében, a pályakezdő álláskeresőké pedig csökkent áprilisban. Fény az alagút végén?


Lassulni látszik az elmúlt hónapok szabadesése a megye munkaerőpiacán – erre a következtetésre juthatunk, ha átböngésszük az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) legfrissebb jelentését, amely a munkanélküliség alakulásáról szól. Télen előfordult, hogy egyetlen hónap alatt csaknem kétezerrel nőtt az állástalanok száma Győr-Moson-Sopronban, márciusban azonban már csak alig 400, míg áprilisban már csupán 127 volt a növekmény. Egyelőre nem tudni, hogy érdemi, tartós fordulat előjeléről, vagy csak a szokásos szezonális ingadozásról van szó.
Ezzel együtt 14.782 ember munkanélküli a megyében, ami 7,2 százalékos rátának felel meg. Mindkét adat új rekordot jelent az utóbbi évtizedben.

A gazdasági-pénzügyi válság a legkedvezőtlenebben eddig a
viszonylag fejlett észak-dunántúli térséget érintette hazánkban. Az egy esztendővel ezelőttihez képest Komárom-Esztergomban 93, nálunk 88 százalékkal  többen vannak utcán. Az országos átlag „mindössze" 28,5 százalék.


Az adatokból több jó hír is kiolvasható.

Áprilisban nem történt csoportos létszámleépítés a megyében, ahogy már márciusban sem.

Öt hónap után most először csökkent a pályakezdő álláskeresők száma, igaz, csupán 17-tel. Jelenleg  729 szerepel a rubrikában, ami háromnegyedével több az egy évvel ezelőttinél. A hónap során a megyei munkáltatók 1535 állam által nem támogatott új álláshelyet jelentettek be a munkaügyi központokban. Ez csaknem egyharmadával több, mint márciusban, és csak 195-tel marad el a 2008. áprilisitól. Jelenleg összesen 1771 állás vár betöltésre Győr-Moson-Sopronban, ami több mint 700-zal haladja meg a márciusi adatot.

Az ÁFSZ megállapítása szerint folytatódott az a korábbi hónapokban is jellemző trend, hogy az előző év azonos időszakához képest az átlagosnál jelentősebben emelkedik a férfiak, valamint a középfokú végzettségű szakképzett álláskeresők száma. A hivatal kiemelte, hogy márciusról áprilisra az ország bizonyos területein (Dél-Alföldön, Észak-Alföldön, Észak-Magyarországon) már kevesebb lett a munkanélküli.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a fiatalkorú táskaletépő támadót

Győr - Helyszíni kihallgatáson mutatta meg, hol tépte ki áldozatai kezéből táskáikat az a fiatalkorú… Tovább olvasom