Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Alig két hét múlva kinyit az uszoda

Győr - A tervek szerint október 8-án nyit ki a győri tanuszoda, amit több mint tizedik alkalommal úsztatott el az árvíz. A sportigazgatóság szerint a technológiai rendszer teljes átalakítása csaknem százmillió forintba kerülne.
Átlagosan minden második évben elúszik a „GYÁÉV" néven közismert vízi centrum, s minthogy ártérben áll, idén sem kímélte meg a Mosoni-Duna. A gondnoknak talán ki sem kellett cserélni a tavalyról maradt A4-es papírt, amin arról értesítik a vendégeket, hogy az úszásoktatást ideiglenesen a „sátras uszodában" tartják.

A regionális fejlesztési tanács ötmillió forintos vis maior előleget ítélt oda árvíz idején a tanuszodának, ennek a pontos felhasználására műszaki szakértői csoport és építész tesz javaslatot. A takarítást addig is gőzerővel végzik, most éppen a külső gyerekmedencét tisztítják az önkormányzat munkatársai, mivel az ezúttal is színig telt iszappal.

Ugyancsak takarításra és fertőtlenítésre szorult az alagsor és a földszint, ahol elsősorban az öltözők áztak el, de ami még nagyobb baj, hogy vízben állt a villamos fogadórendszer is. Persze a közalkalmazottaknak már van e téren gyakorlata, hiszen előfordult már olyan is, hogy a kapcsolószekrényeket hajszárítóval szárították. Szerencse a szerencsétlenségben a tartós napsütés, ami eddig is elősegítette a teljes festésre még alkalmatlan falak és a villamoshálózat természetes száradását.

Molnár Péter városi sportigazgató úgy tájékoztatta lapunkat: eredetileg október 3-án akartak nyitni, de most már bizonyos, hogy 8-a előtt nem fogad vendéget a vízi centrum. Remélhetőleg ez lesz az a nap, amelyiktől kezdve részleges szolgáltatást nyújthat az intézmény, s aztán lépésről lépésre adhatják át a teljes épületet. Az biztos, hogy a szauna működik majd, mivel azt az elmúlt évek áradásai után feltelepítették az emeletre, s így idén már nem sínylette meg a folyó „alkalmatlankodását". Természetesen ezzel többmilliós kártól sikerül megóvni a várost, hiszen a 2002-es „nagy árvíz" után a szauna helyreállítása jelentette az egyik legnagyobb tételt.

Ám ahogy mondani szokás, józan paraszti ésszel is felmérhető, hogy a rendszeres áradásokra hosszú távon lenne célszerű felkészülni. Molnár Péter ezzel kapcsolatban elmondta: az áramellátás átalakítása – például a fogadórendszer áttelepítése – az egész technológiai szisztéma újratervezését és kivitelezését vonná maga után, ami viszont csaknem százmillió forintos beruházást jelentene. Emiatt egyébként már felmérték a terepet magyar és külföldi szakértők, akik azonban egy dolgot nem vettek számításba: a tanuszoda leterheltségét. Évente több mint százezer látogatást regisztrálnak ugyanis a győri vízisport-centrumban, s egyébként a bevétel évente több mint 40 millió forintra rúg – tudtuk meg Molnár Pétertől.


Laczó Balázs

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hosszú élet titka és felelőssége

Győr - Dr. Iván László pszichiáter, gerontológus egész életművének kutatási eredményeit osztotta meg… Tovább olvasom