Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Alig jut fejlesztésre

Győr - Az iskolakönyvtárak többsége ugyan költene fejlesztésre, de a megszorító intézkedések alól a könyvtárak sem kivételek. A lapunk által megkérdezett intézmények bibliotékái ettől függetlenül állandóan kihasználtak, viszont fejlesztésre nem sok jut.
Legyen szó gimnáziumokról vagy általános iskolákról, a gyerekek többsége szívesen jár könyvtárba.

A győri Révai Miklós Gimnázium könyvtára körülbelül 25 ezer kötettel rendelkezik, a tanulók kétharmada vált bérletet, amely nagyjából hatszáz állandó tagot jelent. Az intézmény igazgatója szerint a könyvtár kihasznált, a lyukasórákban, szünetekben szinte sosem látni üresen.

A végzős tanulók rengeteg anyagot kölcsönöznek az érettségihez, emellett az internetet is sokat használják.

Fejlesztésre minden évben szükség lenne, de idén jóval kevesebb lesz az erre fordítható összeg.

– A költségvetés alapján a könyvtárra szánt fejlesztés összegéből kellett lefaragnunk a megszorító intézkedések miatt, így csak alapítványi finanszírozás formájában sikerül némi kisebb támogatásra szert tennünk. Igen „szorosak" a költségvetések, és ez érinti az iskolakönyvtárakat is. Pedig ezekre a jövőben is nagy szükség lesz, hisz a családok nem tudnak minden fontos segédanyagot, jegyzetet megvásárolni, ezeket könyvtárakból kölcsönzik ki – fogalmazott Horváth Péter, az intézmény igazgatója.

A Móra Ferenc Általános és Középiskola bibliotékája is a nagyobbak közé tartozik. Szabadidejüket is szívesen töltik itt a diákok, bár többségük ilyenkor nem a szépirodalom felé nyúl, sokkal inkább az ismeretközlő kötetek és jegyzetek felé.

– A költségvetés szerint nagyon kevés jut fejlesztésre. A könyvtárra fordított összeg évről évre csökken, idén mindössze 50 ezer forint költhető el, amely nem elég – fogalmazott a Kisalföld érdeklődésére Cserháti Emma, az iskola könyvtárvezetője. Hozzátette: a jövő szempontjából fontos, hogy a könyvtárak tartsák a lépést a diá-
kok igényeivel, hisz a gyerekek többsége otthon egyáltalán nem rendelkezik a számukra szükséges segédanyagokkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javaslatokat várnak

Győr - A győri önkormányzat Kitaibel Pál Környezetvédelmi Emlékérem díjjal ismeri el a város… Tovább olvasom