Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Alig-alig vásárolunk külföldön

Magyarország - Az alacsony vásárlóerővel, a bizalmatlansággal és a gyenge idegennyelv-tudással magyarázható, hogy a magyarok az uniós átlagnál jóval kevesebbet vásárolnak külföldön.

Csupán minden hetedik magyar vásárolt legalább egyszer valamelyik európai uniós tagállamban „az elmúlt egy évben", beleértve az internetes, a postai és a telefonos megrendeléseket is. A 14 százalékos – a két évvel ezelőttinél 2 százalékkal kisebb – arány a hatodik legalacsonyabb, ennél kisebb érték csak Olaszország, Románia, Görögország, Portugália és Bulgária neve mellett szerepel – mindez az Eurobarometer napokban közzétett, idén február–márciusban készített reprezentatív közvélemény-kutatásából derül ki.

Az európai uniós átlag egyébként hajszál híján pontosan a magyar duplája, 27 százalék. Ebből a szempontból a legbátrabbak a luxemburgiak és a svédek, közülük 68, illetve 59 százalék vett árut, szolgáltatást saját országhatárain kívül, az EU-ban. Az osztrákok 53, a szlovákok 27 százaléka élt ilyen lehetőséggel. Az átlagos uniós polgár csaknem 797 eurót (hozzávetőlegesen 200 ezer forintot) költött összesen külföldön, de a közösségen belül egy év alatt. A magyarok az utolsók 41 euróval (körülbelül 10 ezer forinttal), a kutatás készítői megjegyzik, hogy ez az adat kivételesen nem alkalmas elemzésre.

Magyarország szinte minden listán az utolsó harmadban szerepel.

Honfitársaink közül csupán 6 százalék kerekedett fel legalább egyszer külföldre csak azért, hogy vásároljon,

és 1 százalék vett valamit interneten, míg telefonos és postai megrendeléseket a felmérés nem tudott kimutatni. Mindez annak ellenére van így, hogy minden második magyar találkozott más országokból származó hirdetésekkel.

A közvélemény-kutatás adataiból az elzárkózás legfőbb okai is kiolvashatóak. Az EU-ban minden harmadik, nálunk csupán minden ötödik polgár érzi magát felkészültnek arra, hogy idegen nyelven vegyen valamit. A magyarok 9 százaléka tudja, hova fordulhat információért, tanácsért, ha külföldön akar vásárolni, míg az uniós átlag ennek a két és félszerese. Emellett az itthoni többségnek mind a személyes, mind a telefonos-postai vásárlások esetében nagyobb bizodalma van abban, ha ezt Magyarországon teszi meg.

A kutatás szerint különösebb változás nem várható a közeljövőben. A magyarok mindössze 5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy több külföldi vásárlást tervez a következő egy évben, mint a megelőző egy esztendőben, míg azok aránya, akik legalább egyszeri próbálkozáson gondolkodnak, mindössze 16 százalékos. Az uniós átlag ebben a két kérdésben 12, illetve 33 százalék.

Olvasóink írták

 • 9. Karaván 2008. október 21. 15:27
  „Pénz beszél, kutya ugat, a karaván meg halad... Ugye ismerős? Miről beszélünk itten...???”
 • 8. lolita 2008. október 21. 13:59
  „Magyarorszagot ne akarjuk U.S.A-val összehasonlitani nagyon messze all a kettö egymastol.Hogy elenjaro a neten azt is elhiszem,söt megertem.Biztos minden ut Romaba vezet,na de az elhizasrol lehetne vitatkozni de az mar mas kategoriaba tartozik.”
 • 7. Amcsi 2008. október 21. 13:43
  „Több ideje van az embernek a testmozgásra és nem kell feleslegesen futkozni meg tapogatózni. U.S.A. az élenjáro a net-n, és ott lévö kereskedelemben. Sok pénzt vesztettünk a dot com összeomlásával, viszont sokat tanultunk. Ma a legnagyob életképes alapitványok java a net-n Amcsi. Minden ut Rómában vezet. Tudomásom szerint Mo.-n nagyob probléma az elhizás mint az USA-ban.”
 • 6. lolita 2008. október 21. 10:25
  „Na azt a nagy kenyelmet mi idehaza nem kivanjuk,ugyanis szüksegünk van a test mozgasara,En szeretem megnezni,felprobalni ,megfogni amit veszek nem pedig visszaküldeni.Maga csak katogtasson ez is egy megoldas ami biztos jo dolog.”
 • 5. Amcsi 2008. október 20. 17:27
  „Maga a net-es és postázott bevásárlás azért nem megy, mert nem éri meg. Itt az USA-ban például gyakran megéri. Kattintok egyet és megrendelem, mert olcsób mintha üzletben venném és hamar szállitják a házhoz. Amiban az embernek azért nagyob a kényelme.

  Igy van ez a turizmussal is. Kattintok és megnézem azt ami érdekel. Nem érdekel az új szálloda, repül?jegy stb.”
 • 4. Bécsi eladó 2008. október 19. 15:53
  „Magam Bécsben a Kärtnerstraße és az Am Graben környékén voltam alkalmazásban és bizton mondhatom, hogy a pénz elköltése nem nyelvtudás kérdése!! Egyszerű a példa: Orosz multimilliomos, aki 10.000 EUR-os (neki ez egy olcsó) jegygyűrűt vesz! Nem nyelvtudás, hanem pénz-pénz és pénz kell ehhez kérem, ugyanis a kereskedőt csak a vevő elégedettsége és persze a saját bevétele érdekli..a nyelvtudásra nem kíváncsi senki!!!”
 • 3. ez van 2008. október 19. 12:05
  „Teljesen egyetértek az előttem szólókkal. A vásárláshoz aszükséges nyelvtudással rendelkezem, a még jobban szükséges felesleges pénzzel viszont nem.”
 • 2. lolita 2008. október 19. 10:19
  „Ez mind penz kerdese,de nyelvtudas nem kell hozza barhol vagyok megtudom ertetni magamat!”
 • 1. Amcsi 2008. október 19. 04:20
  „Nem nehéz kitalálni ha megéri akkor jobban vásárolnak külföldön, nyelv ide vagy oda. Manapság már nemkell külföldre járni bevásárolni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válságstratégia: új gyár

Győr - Mintegy két és fél milliárd forintból újította fel győri gyárát a Graboplast Padlógyártó… Tovább olvasom