Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Algír és iráni is magyar akart lenni

Győr-Moson-Sopron - Magyarország helye az ENSZ-ben, jogok és kötelezettségek, a közigazgatás felépítése – ezekre a kérdésekre is kell válaszolniuk azoknak, akik magyar állampolgárságot szeretnének kapni. Megyénkben a vizsgázók többsége évek óta román, de akadt már köztük iráni, guyanai és mongol is.
A külföldiek akkor kaphatnak magyar állampolgárságot, ha sikeresen leteszik a közigazgatási hivatal által szervezett alkotmányos alapismeretek vizsgát.

– Korábban felkészítőt is hirdettünk, a vizsgadíj azonban 2006-ban az addigi 28 ezer forintról 5 ezerre csökkent, s ezzel megszűnt a fedezet is a tanfolyamra – tájékoztatta a Kisalföldet Vitézné Füzi Mária, a Nyugat-dunántúli Regionális Közigazgatási Hivatal koordinációs és szervezési főosztályvezetője, akitől megtudtuk azt is: a jelentkezők száma egyre kevesebb. Megyénkben 2000-ben még 143-an vizsgáztak, idén már csak 17-en. A csökkenés a vizsga alóli mentesség kiterjesztésével magyarázható: két éve nem kell alkotmányos alapismeretek vizsgát tennie többek között annak, aki magyar tannyelvű nevelési-oktatási vagy felsőoktatási intézményben végzettséget szerzett.

A „bukottak" száma nem csökkent hasonló mértékben, míg nyolc évvel ezelőtt 12-en, tavaly 5-en nem feleltek meg az elvárásoknak. S hogy pontosan milyen kérdések fogtak ki rajtuk? Íme néhány: Magyarország helye a Kárpát-medencében, Európában és a nemzetközi szervezetekben (ENSZ, Európa Tanács, NATO, Európai Unió); Magyarország nemzeti jelképei és ünnepei (címer, zászló, korona, Himnusz, Szózat, nemzeti ünnepek); Magyarország történetének fordulópontjai, a képzőművészet, a zene és a tudomány kiemelkedő magyar képviselői; az alkotmány alapvető intézményei; a közigazgatás felépítése, alapvető állampolgári jogok és kötelezettségek (szabadságjogok, gazdasági, szociális és kulturális jogok, állampolgári kötelezettségek és az állampolgári jogok védelme).

S még egy érdekesség: a vizsgázók állampolgárság szerinti megoszlása változó. Győr-Moson-Sopron megyében a vizsgára jelentkezők többsége évek óta román állampolgár, de vizsgázott 2005-ben szlovák, jugoszláv, iráni, ukrán, amerikai, cseh–szlovák és lengyel, 2006-ban guyanai, jugoszláv, kubai, orosz, szerb, szlovák, szovjet, ukrán, cseh és kínai, 2007-ben pedig iraki, jugoszláv, mongol, orosz, iráni, szlovák, algír, ukrán és kínai állampolgár is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri nyuszilány főz Norbiéknak

A Hal a tortán című főzőcskeműsorban csütörtök este a győri származású playmate-n, Pantinchin Edinán… Tovább olvasom