Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 23°C | 33°C Még több cikk.

Áldozatsegítők a bajban

Győr-Moson-Sopron - Az áldozatsegítő szolgálat azonnali pénzsegélyben részesítheti azt, aki ellen bűncselekményt követtek el: akár a hazautazását is fizetik.


Illetékmentesen pótolhatja iratait, akitől ellopták a táskáját, tárcáját. Az áldozati státust a rendőrségnek igazolnia kell.

Az Igazságügyi Hivatal áldozatsegítő szolgálatai 2006. január elseje óta működnek az országban, a fővárosban és a megyeszékhelyeken. A megyei szolgálat megbízott vezetője, dr. Szalay Zoltán portálunk megkeresésére elöljáróban elmondta, a bűncselekmények áldozatainak tudnak segíteni, ha ezt a státust a nyomozó hatóság, ügyész vagy bíróság igazolja.

– Az egyik szolgáltatásunk az érdekérvényesítés elősegítése. Ebbe a körbe tartozik az iratpótláshoz nyújtandó segítség is. Ha az áldozat igazolja, hogy valóban bűncselekmény sértettje, ellopták az iratait, a szolgálat kiállít egy hatósági bizonyítványt, ami alapján lehetősége van okmányai illetékmentes pótlására – részletezte dr. Szalay Zoltán. – Az azonnali pénzügyi segély szolgáltatásunk akkor jöhet szóba, amikor az áldozat krízishelyzetbe kerül.

–  Akinek  a lakhatása, élelmezése, hazautazása, legsürgősebb gyógyászati ellátása lehetetlenné válik egy bűncselekmény következtében,   pénzügyi segélyt kaphat – részletezte  dr. Szalay Zoltán, a megyei szolgálat megbízott vezetője. –  A szolgálat ebben az esetben   azonnal kifizeti a megállapított összegű pénzt, vagy postai, banki átutalással küldi el az áldozatnak. Ezt a támogatást a bűncselekményt követő három munkanapon belül van lehetősége kérni az áldozatnak.


 

Az áldozati státust a rendőrségnek igazolnia kell - mondta Dr. Szalay Zoltán

Jogi segítségnyújtást akkor nyújt az áldozatsegítő szolgálat, ha az ügyfél azzal kopogtat be, hogy – a bűncselekménnyel összefüggően – ügyvéd segítségére van szüksége. Akkor a hivatalon belül működő jogi segítségnyújtó szolgálathoz irányítják, ahol rászorultsága esetén ingyenesen kaphat segítséget.

– A sértettnek először a rendőrséggel van dolga, mivel a büntetőeljárás – az esetek többségében – feljelentésre indul. A nyomozó hatóságnak kötelessége, hogy a szolgálat működéséről tájékoztatást adjon és a sértett kérésére kiállítsa az igazolást. Ez a megye városaiban megfelelően működik – hangsúlyozta dr. Szalay Zoltán.

A megyei áldozatsegítő szolgálat vezetője elmondta még, hogy a három szolgáltatáson kívüli támogatási forma az állami kárenyhítés.

– Az állami kárenyhítés a súlyos sérüléssel, egészségromlással járó, szándékos személy elleni bűncselekmények áldozatainak adható támogatás. A szolgálat a bűncselekmény során felmerült, igazolt károkat téríti meg részben vagy egészben, ha az áldozat nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. Az áldozat pszichikai sérülés miatti gyógykezelésének költségét is téríti – tudtuk meg dr. Szalay Zoltántól.

A megyében tavaly 15 szakjogászi segítségnyújtás, 190 érdekérvényesítés elősegítése, 279 azonnali pénzügyi elsősegélynyújtás, valamint 176 tájékoztatás történt. Idén szakjogászi segítségnyújtás 30, érdekérvényesítés 465, azonnali pénzügyi segítségnyújtás 178 esetben volt.

Olvasóink írták

 • 1. ferokka 2012. augusztus 06. 16:58
  „Tisztelt Uram,
  "Áldozatsegítők a bajban
  Győr-Moson-Sopron - Az áldozatsegítő szolgálat azonnali pénzsegélyben részesítheti azt, aki ellen bűncselekményt követtek el: akár a hazautazását is fizetik."
  A cikkel kapcsolatban lenne kérdésem miszerint ha igénybe szeretném venni a segítségnyújtást akkor kihez vagy hová kellene fordulnom.
  köszönettel és nagy tisztelettel:"az egyik áldozat" Ferenc”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri buszteszt a BKV-nak

Győr - A tervek szerint a jövő héten már Győrben tesztelik a mosonmagyaróvári Kühne Zrt. saját… Tovább olvasom