Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Áldozat?

Az emberek jelentős része tart attól, hogy valamely bűncselekmény áldozatává válik, azonban – tapasztalataink szerint - csak töredékük teszi meg az elvárható minimumot annak érdekében, hogy ez ne következzen be.
A statisztikai adatokat szemlélve egyértelműen látszik, hogy vagyon elleni bűncselekményeket követnek el a legnagyobb számban, sokan tartanak is attól, hogy betörés vagy gépkocsi-feltörés áldozataivá válnak. Azonban számunkra úgy tűnik, hogy rengetegen bizony ennél tovább nem jutnak a gondolataikban. A legelemibb biztonsági óvintézkedéseket sem teszik meg, a legalapvetőbb biztonsági berendezéseket sem vásárolják meg a lakástulajdonosok. Sokan védekeznek azzal, hogy egy biztonsági zárbetét vagy ajtó, illetve riasztórendszer sokba kerülne számukra, azonban hamar kiderül, hogy valójában fogalmuk sincsen, hogy ezek bármelyike mennyibe kerül. Úgy alkotnak véleményt, hogy nem néznek utána a lehetséges áraknak, lehetőségeknek.

Valójában – mint szinte bármely termék esetében – nagyon széles skálán mozognak a biztonsági eszközök árai, meglátásunk szerint egy kis utánjárással mindenki megtalálhatja a pénztárcájának és igényeinek megfelelő terméket. Számtalanszor elmondtuk, de úgy vélem nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy megfelelőnek a mechanikus és az elektronikus eszközök együttes használatát tartja a vagyonvédelmi szakma.

A gépkocsik tulajdonosai, használói maguk sem veszik, vagy nem akarják észrevenni, hogy gyakorlatilag felkínálják értékeiket a bűnözőknek, felhívják azok figyelmét arra, hogy hol érdemes keresgélniük. Számtalan esetben hagynak – még ha csak „pár percre" is – táskát az autó ülésén a tulajdonosok. Bár egyre kevésbé népszerű célpontja a bűnözőknek, de még mindig előfordul, hogy a rádiósmagnóért (CD lejátszóért) törnek fel egy autót, amelynek biztonsági elemét (pl. levehető előlap) egyátalán nem használják a tulajdonosok. Manapság a navigációs készülékeket keresik elsősorban az autókban az elkövetők. A gondatlan tulajdonosok úgy vélik, hogy részükről megfelelő óvintézkedés az, ha tartójából kiveszik a készüléket és a kesztyűtartóba teszik. Azonban a szélvédőre felszerelt tartó egyértelműen jelzi, hogy a rossz szándékú embereknek van miért kutakodniuk a gépjárműben. Az sem megoldás, ha a célállomást jelentő parkolóban rakodjuk el szem előtt lévő tárgyainkat, táskáinkat, hiszen a gépkocsifeltörők a parkolóban várakoznak áldozataikra lesve, így gyakorlatilag pontosan tudják hogy mit és hol kell keresniük.

Úgy gondoljuk, hogy az állampolgárok korántsem olyan kiszolgáltatottak a bűnözőknek, mint ahogyan azt ők gondolják, illetve a bűncselekmények jelentős része megelőzhető lenne ha a tulajdonosi magatartás az értékek védelmére is kiterjedne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Történelemmagolás helyett csata Napóleonnal

Győr-Kismegyer. Két évszázada a franciák győztek Győrnél, azóta muszáj eljátszáskor ehhez igazodni.… Tovább olvasom