Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Áldást adtak az idei termésre

Tizedik alkalommal rendezték meg Győrött a terményáldó ünnepséget. A Széchenyi térre csaknem harminc kiállító érkezett a megye minden tájáról, de voltak tatai és szombathelyi termelők is.

A Széchenyi térre csaknem harminc kiállító érkezett nagy érdeklődéstől övezve.
A legnagyobb érdeklődést talán az egzotikus növények váltották ki, de így is minden termelőre ezrek jutottak, mivel legalább húszezer látogató fordult itt meg a terményáldó hétvége során. A kulturális programokkal egybekötött termelői seregszemlén nemcsak a szervező Labora Alapítvány, hanem a Transzfolk népzenei együttes is tízéves jubileumot ünnepelt, nagy tapstól kísérve. Természetesen maga a hagyományos áldás sem maradt el, szombaton ökumenikus istentiszteletet tartottak az aratási hálaadáson. A terményáldás nemcsak arra jó, hogy gazdák és fogyasztók találkozzanak: maguk a termelők is hasznos tanácsokat „tehetnek zsebre" az agrárkamara sátránál.

A Terményáldást tizedik alkalommal rendezi meg a Labora Alapítvány, amely egy régi egyházi szertartást elevenített fel. Ezért szombaton ökumenikus istentisztelet keretében áldották meg az idei termést, amelyből kitűnő borok, sörök, péksütemények készültek a győri seregszemlére. Kakuk János, a rendezvény főszervezője elmondta, a lakosság érdeklődése évről évre nő, idén már húszezren voltak kíváncsiak a bemutatóra.
Az aratási hálaadáson a kulturális műsorok követték egymást a barokk téren, fellépett a Rába néptáncegyüttes és a Transzfolk is, amely szintén tízéves jubileumot ünnepelhet. Nem maradt el a virágkötészeti bemutató és a szombat esti tűzijátékra is ezrek sereglettek össze. Az agrárkamara sátránál a hétvégén felvilágosítást adtak a gazdáknak, akik két napig közvetlen kapcsolatba kerülhettek városi fogyasztóikkal és a szabadtéri fórumon tájékoztatást kaptak a megváltozott szabályzórendszerekről.
Kis Zoltán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium politikai államtitkára szerint nagy szükség van a civil szervezetekre és az agrárkamarára, mivel egy kormány sem elegendő a változatos mezőgazdasági termeléshez és az egészséges élelmiszer hosszú távú jelenlétéhez. Az államtitkár szombati megnyitóbeszédében hangsúlyozta: az Európai Unió bejelentette, felhagy a korábbi agrártámogatással, amely a termelői és az exporttámogatásban jelent meg. Az új szisztéma szerint a fogyasztótól indulva, „visszafelé" kezdi támogatni a termelőket.

Vagyis az kaphat támogatást, aki egészséges, eredetigazolt terméket állít elő. Az államtitkár kilátásba helyezte, hogy az agrárkamara „megnyirbált" jogkörét visszaállítják, és a szakmai köztestület állami feladatokat vesz át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Politikai vita a hitelkeret miatt

Politikai vitát váltott ki az az egymilliárdos folyó- számla-hitelkeret, amelyet a csütörtöki győri… Tovább olvasom