Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Albert Miklós orgonaépítő mester

Elkészült Albert Miklós győri orgonaépítő mester 29. alkotása. A mostani hordozható kivitelű kisorgona, mechanikus orgona, három regiszterrel. A Győri Harmónia Művészeti Kht. részére készítette el.

Az alkotó sikeres szakmunkásvizsga után hivatalosan 1983-ban kezdte el orgonaépítő- és javító tevékenységét. Ezt megelőzően azonban már készített egy kétmanuálos, és pedálos 15 regiszteres mechanikus orgonát. Ezután került Szakács István győri orgonaépítő mester műhelyébe, ahol a vizsgához szükséges gyakorlati időt töltötte. Az elmúlt 18 év során számos javítást, restaurálást végzett, 29 orgonát épített. Szakmai fejlődése érdekében több külföldi cég munkájával ismerkedett meg. 1984-ben a zürichi Metzler orgonaüzemben, Svájcban, majd 1992-ben a rottenburgi orgonaépítőnél Diether Noeske-nél járt Németországban. 1989-ben részt vett a szekszárdi művészetek házában felállított Jemlich orgonaszerelési, intonálási és hangolási munkáiban. Minden tanulmányutat saját erőből finanszírozott. Munkájának különlegessége, hogy fiatalabb éveiben festészettel, grafikákkal és képzőművészeti technikákkal foglalkozott.

Így a műhelyében javított, restaurált orgonát homlokzati rajzai, műszaki tervei minden esetben az adott hangszerre jellemző egyedi kivitelben készülnek el. Fontos volt e mellett egy európai szintű műhely létrehozása, mely jelenleg már lehetővé teszi a korszerű mechanikus orgonák megépítésével járó összes szakmai feladat megoldását. Ezért nagyon ritka a külföldi alkatrészek és főegységek felhasználása az itt készült hangszerekbe. A közeljövő legfontosabb feladata a szakmai színvonal és az elvégzendő munkák követelményeinek megfelelő szakembergárda megteremtése. Ennek érdekében is szeretne mesterségre fogékony és alkalmas fiatalok képzésével foglalkozni. 1994-ben bocsátott útjára egy erdélyi fiatalembert, Bors Lászlót, aki műhelyében tanulta ki az orgonaépítő mesterséget és sikeres segédvizsgát tett. Tagja a Győr-Moson-Sopron Megyei Kézműves Kamarának. 1994-ben sikeres mestervizsgát tett, mesterbizottsági tag.

Nevéhez fűződik még a magyarországi orgona-motorgyártás gondolata és az elindulásban tevőleges segítség. 2001 októbere óta a szabadalmi eljárás végeztével bejelentett szabadalma van. 2003-ban elnyerte a Magyar Kézműves Kamara által meghirdetett Kézműves Remek díjat. 2003 Öcs: orgonarestaurálás, Kapolcsi Művészeti Fesztivál, katolikus templom. 2004 Győr: Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár és Kiállító terem életmű kiállítás. 2005 Monostorapáti: Kapolcsi Művészeti Fesztivál és Kiállítás a mesterség népszerűsítése érdekében. 2009 júliusában a falunap keretében a Győrasszonyfa önkormányzatától díszpolgári címet kapott. Másfél évig tanult énekelni, rendszeresen szerepel orgona és egyéb hangszeres kísérettel közösségi és egyéb rendezvényeken.

Fotók: Szük Ödön

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Látvány-képek - Bieder Géza születésnapi kiállítása

Bieder Géza aranydiplomás fotóművész 1968 óta tagja a Győri Fotóklub Egyesületnek és jelenleg… Tovább olvasom