Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Álarcként nincs politikus

Győr-Moson-Sopron - Az árusok balszerencséje, hogy vasárnapra esett a szilveszterelő, így viszonylag csendesek voltak a sétálóutcák. Az álarcok nem túl fantáziadúsak, de jó hír, hogy Oszama bin Ladent négy éve nem veszi senki.

A politikusi maszkoknak főleg a kilencvenes években volt keletjük, akkor Orbán, Horn és Torgyán volt a divat. Idén ilyet ne keressünk.

A szombat még jól ment a szilveszteri árusoknak, de a vasárnapi forgalom – összehasonlítva a tavalyival – elszomorította őket. Ami vasárnap jó hír volt, mára elévülhetett, de tény: nem hallottunk petárdadörgést a belvárosban.

Varga Béla győri árus szerint nyugodt volt az év utolsó előtti napja, nyilván, mert a dolgozók nagy része nem jön be a városba pusztán a trombitálás öröme miatt.

Egy világítós nyuszifül kitűnő befektetés, nem csak gyerekeknek – vallja a győri Andorka Vivien és Jázmin Lea. Fotó: Krizsán Csaba

Egy másik árus, Adorján Tamás  elmondta: a vásárlók zöme legfeljebb ezer forintot hagy ott, azaz vesz két-három trombitát – darabját egy százasért – némi konfettit,  meg egy álarcot 200 forintért.   Az emberek ugyanis kiköltekeztek karácsonykor, s ami azt illeti, a negyedik papírtrombita sem szól szebben az első háromnál, ezért azt már pénzkidobásnak tartjuk.

 Igen kelendőek még a „csodaszemüvegek", amelyek ötszáz forintért „csodásan" világítanak, a valamivel több pénzzel érkezők pedig szívesen veszik az ezerötszáz forintos színes parókát és az ezerért kínált bohócsipkákat.

A világért se festessünk hajat, ezerötszázért bármilyen színt választhatnak a hölgyek – mutatja Tüske Eszter.

Andorka Tamás szerint vigyázni kell, mert a szinte kivétel nélkül Kínából érkezett termékek egy része selejtes, így ő maga valamennyit kipróbálja, mielőtt a vevő hívná rá fel a figyelmét. Ennél persze van rosszabb: ha nem a vevő, hanem az APEH-ellenőr tesz észrevételt, mert akkor egy százforintos konfettin százezret is lehet bukni, ha az árus nem ad nyugtát. A termékekről emellett nem hiányozhat a magyar nyelvű elnevezés sem.
Az álarcok egyébként nem árulkodnak nagy fantáziáról, minden pultnál vannak amolyan egyenkísértetek, „orkszerű" lények  A Gyűrűk urából, valamint állat-, királylány- és egyéb ártalmatlan figurák.

  Varga Béla árus szerint főleg a kilencvenes évek második felében volt keletjük a politikusi maszkoknak: akkor Orbán, Horn és Torgyán volt a divat. Idén ilyet ne keressünk, nem találunk például Gyurcsány-álarcot, s általában az aktuálpolitika – sem a belföldi, sem a külföldi – nem jelenik meg a palettán. Egy kivételt találtunk: az egyik árus elpanaszolta, hogy már négy éve nem tudja eladni Oszama bin Laden képmását kétszáz forintért, pedig évekkel ezelőtt még volt rá igény, akárcsak az épp egy éve kivégzett iraki diktátor, Szaddám Huszein ábrázatára. Bin Laden tehát idén is valószínűleg rajta marad, tegyük hozzá: lehet, hogy jobb is így.

Felmerül ezzel kapcsolatban a kérdés, hogy mit csinál egy szilveszteri árus, amikor nincs szilveszter? Mint megtudtuk: a többségük megvásárolja az egész készletet, ami aztán vagy elkel az óévben, vagy nem. De például Andorka Tamás – aki az év többi napján szőrmével kereskedik – bizományban veszi a holmit, s a megmaradt árut visszaadja az egyik győri forgalmazónak.

Az ilyenkor töméntelen mennyiségben megjelenő álarcok pedig természetesen raktáron vannak egészen farsangig, kivéve például a bűzbombát, hiszen arra az év bármely napján „szükségünk lehet".
Nincs hozzá használati utasítás, a lényeg, hogy fújni kell, méghozzá hangosan. A jókedvű társaság: Bander Róbert, Keresztes Dóra, Ragács Zoltán és Lévai Ferenc.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2007: derű is volt, nem csak ború - Kisalföld-kerekasztal

Győr - A Kisalföld évértékelő kerekasztalán csak úgy röpködtek a címek. Egyszer miniszterelnöknek… Tovább olvasom