Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Alapkő a Dunakapu tér alatt - Így épül a mélygarázs - videó

Az épülő garázs legalsó szintjére is bemehettünk a keddi bejáráson. Borkai Zsolt elmondta, a kivitelezés terv szerint halad.

„Nem igazolódtak be azok a félelmek, hogy bedőlnek a falak vagy víz árasztja el a létesítményt" – jelentette ki Borkai Zsolt győri polgármester a készülő Dunakapu téri mélygarázs keddi sajtóbejárásán, amelyen letették a beruházás alapkövét. Az eseményre a létesítmény legmélyebb pontján, a mínusz harmadik szinten került sor.

A politikus kijelentette, hogy a fejlesztéssel egyrészt a parkológondokat enyhítik, másrészt folytatják a belváros évekkel ezelőtt megkezdett felújítását, amelynek eredményeként már szebbé vált a Széchenyi tér és számos utca. Hozzátette: a Dunakapu téri beruházás idén befejeződik.

Videó: Cseh Róbert

Ismert, hogy a projekt több elemből áll. A tér keleti része alatt lesz a 265 autóbefogadására alkalmas mélygarázs. A létesítményben az egykori erőd feltárt falai közül a Duna-bástya nyugati füléhez vezető ágyúlejáró egy rövid szakasza látható lesz. Emellett magát a teret rendezvénytérré alakítják nyilvános vécével, egy kis állandó színpaddal, valamint egy kisebb vízfelülettel, míg a Dunapart Rezidenciáig korzót hoznak létre.

Szabó Dezső, a kivitelezést végző konzorcium vezetője az alapkőletételen azt mondta: az utóbbit a belvárosi utcák stílusához idomuló természetes kővel burkolják, míg a térre homokszínű gránit kerül. A szakember több számmal érzékeltette a beruházás nagyságát. Eszerint csaknem hatezer köbméter betont és 800 tonna betonacélt használnak fel, emellett 25 ezer köbméter földet szállítottak el.

Így épül a mélygarázs a Dunakapu téren. Fotók: Cseh Róbert

A munkálatokat a közbeszerzésen nyertes Közgép Zrt., a Strabag Kft. és a West Hungária Bau Kft. végzi 3,8 milliárd forintért. A térfelújítás költségeit a győri önkormányzat fizeti, a mélygarázs pedig a város százszázalékos tulajdonában álló Győr-Szol Zrt. reszortja. A közszolgáltató cég ehhez egymilliárd forintot kap az önkormányzattól, emellett 1 milliárd 746 millió forintos hitelt vett fel.

Az eseményen Sági Géza, utóbbi cég elnök-vezérigazgatója elmondta: nemcsak a tér, hanem a teret övező házak is megújulnak. A Dunakapu tér 6. szám alatt, az egykori Brády-ház helyén új ingatlant emelnek, amely a mélygarázs személyi fogadóépülete lesz. Utóbbi építésének már nincs régészeti akadálya.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

7000 alatt a munkanélküliek száma a megyében

A múlt hónap végén 6795 regisztrált álláskeresőt tartottak számon, szemben az egy évvel korábbi… Tovább olvasom