Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Aláírták Dániában az együttműködési megállapodást

Dániában járt a közelmúltban dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke.

 A látogatás célja a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat és a Közép-jütlandi Régió közötti – immár határozatlan időre szóló - együttműködési megállapodás aláírása volt.

A két fél együttmunkálkodásának részleteit rögzítő dokumentumot dr. Szakács Imre mellett Bent Hansen, a Közép-jütlandi Régió Tanácsának elnöke látta el kézjegyével.

 A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat a dániai Aarhus megyével évek óta fennálló jó kapcsolata folytatásaként a dán közigazgatási reform után 2007-ben kötött együttműködési megállapodást határozott időre a Közép-jütlandi Régióval. A megállapodás határideje idő közben lejárt, ám a felek között fennálló szoros együttműködés indokolta ennek megújítását. Az elmúlt években több közös rendezvénye, kezdeményesése volt a két régiónak, így elkészült egy energiamegtakarítási kézikönyv, létrejött egy közös kiállítás a rendszerváltás plakátjaiból „Magyar Karma" címmel, továbbá sor került több szakmai egyeztetésre energiahatékonysági, kulturális és egyéb témákban a két régió szakértői között. A megye és a régió a jövőben is törekszik az együttműködésre elsősorban az energetika, a környezetvédelem, az egészségügy és a kultúra területén.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat és a Középjütlandi Régió között 2007-ben aláírt együttműködési megállapodás, valamint az eddig elért közös eredmények alapján dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat nevében, és Bent Hansen, a régiós tanács elnöke a Középjütlandi Régió nevében a következőkben egyeznek meg:

A felek szeretnék:

1. erősíteni az európai integrációs folyamatot

2. erősíteni a gazdasági fejlődést mind Győr-Moson-Sopron megyében, mind a Középjütlandi Régióban

3. új kezdeményezések kidolgozását az energetika és a környezetvédelem területén

4. kiszélesíteni a regionális és önkormányzatok közötti együttműködést

5. további együttműködést kezdeményezni a következő területeken:

o Egészségügy: a felek feltérképezik fejlesztési projektek létrehozásának lehetőségét az egészségügyi tervezés területén, ezen belül bemutatásra kerülnek a középjütlandi tapasztalatok a politikai irányítás eszközei és a prioritások területén

o Kultúra: a felek folyamatosan hoznak létre fejlesztési projekteket

A fenti 5 pontnak megfelelően egy cselekvési terv kerül kidolgozásra, melyet folyamatosan kell értékelni, de legalább egy évben egyszer.

A felek folyamatosan figyelik és értékelik a két régió fejlődését annak érdekében, hogy erősítsék a két régió közötti együttműködést.

Az együttműködés alapelvei

A felek megegyeznek abban, hogy évente egyszer találkoznak felváltva Dániában, illetve Magyarországon, hogy értékeljék az együttműködési megállapodást a Középjütlandi Régió budapesti irodája, a DBO által kidolgozott jelentés alapján, valamint hogy új együttműködési területeket nyissanak meg.

Mindkét fél kinevez egy személyt, akinek feladata azon területek koordinálása, végrehajtása, amelyekkel az együttműködési megállapodás célkitűzései megvalósulnak. E személy további feladata új, közös projektek kezdeményezése.

Jelen együttműködési megállapodás határozatlan időre szól, azt bármelyik fél egyoldalú nyilatkozattal felmondhatja 1 éves felmondási idővel.

A megállapodás négy példányban – két magyar és két dán nyelvű – készült.

A munkanyelv dán, magyar és angol.

Az együttműködési megállapodást az elnökök írják alá és a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés, valamint a Középjütlandi Régió Tanácsának jóváhagyása után lép életbe. Az együttműködési megállapodás a 2007. augusztusban aláírt, eddig érvényben lévő megállapodást váltja fel.


Aláírva Aarhusban, 2011. május 5-én.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Guinness-rekord-kísérlet Fekete Dáviddal, SP-vel és Tóth Gabival Győrben!

Országos Guinness-rekordot készül felállítani a MaVíz Tovább olvasom