Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Aláírásokkal a kilakoltatások ellen

A Humanista Párt is csatlakozott a Roma Polgárjogi Alapítvány kilakoltatásellenes népi kezdeményezéséhez.
Az aláírásokat gyűjtő szervezetek arra kérik az Országgyűlést, alkosson olyan törvényt, amely nem engedi meg, hogy a kilakoltatottak elhelyezés nélkül az utcára kerüljenek. A Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, Horváth Aladár megerősítette, a szükséges ötvenezer aláírás több mint fele, mintegy harmincezer már összegyűlt.

Harmincezer érintett

Az akcióhoz a minap újabb két szervezet, az Utca Embere és a Humanista Párt is csatlakozott. Közleményük szerint a társadalom rendelkezik a lakhatáshoz való jog gyakorlati biztosításához szükséges valamennyi erőforrással, nem lehet a szegény családokat csak azért büntetni, mert nem képesek fedezni lakhatásuk költségeit. A Roma Polgárjogi Alapítvány felmérése szerint országosan mintegy 8 ezer háztartást, nagyjából 30 ezer embert fenyeget a kilakoltatás, aminek következményeként több ezer gyermek kerülhet állami gondozásba és megsokszorozódhat a hajléktalanok száma, a gondozás pedig néhány év alatt több pénzt visz el, mint amennyit a kilakoltatásokkal szabaddá tett lakások hoznak.

Enyhítő helyi rendelet

A megyei jogú nagyvárosok, így Győr helyi szociális rendelete enyhít valamelyest ezen a gondon az adható lakásfenntartási támogatással, az adósságkezelő programmal, illetve úgynevezett krízislakások fenntartásával, ám egyetlen helyre több hónapot kell várni. A Hajléktalanokat Segítő Szolgálat a közelmúltban csatlakozott ahhoz az országos programhoz, amely a hajléktalanok lakhatását segíti egy évig – személyenként – havi 20 ezer forintos hozzájárulással.
– Alapvetően a szegénységhez hozzátartoznak ezek a problémák – vélekedett Polgár S. Tiborné, a Magyar Szegénységellenes Hálózat regionális

koordinátora, aki szerint sok esetben a szegények – akaratuk ellenére – egy-egy drámai helyzet főszereplőivé válnak. – A nyugati határ ellenére itt is bőven akad szegény ember, sokuk végállomása a likócsi Segítőház.
„ Semmihez nem hasonlítható érzés, ha valaki ilyen bajba kerül. Poklot jártam a gyermekeimmel együtt, de most egy alacsonyabb lakbérű és rezsijű lakásunk van. Igyekszem, hogy ne legyen tartozásunk és idővel remélem, a jelenlegi otthonunknál nagyobba, szebbe költözünk."

Heten a „feketelistán"

Janicsek Tibor, a győri Inszol Rt. ügyvezető igazgatója a Kisalföld érdeklődésére elmondta, a százas nagyságrendű peres ügyekhez viszonyítva elenyésző a mostani kérdéses ügyek száma. Idén hét kilakoltatásból egy volt önkényes lakásfoglalás, kettő pedig jogcím nélküli lakáshasználatról szólt, tetemes, évek óta felhalmozott tartozásuk miatt pedig négy család költözött kényszerűen.
– Jelenleg 130-at meghaladó peres ügy van folyamatban, aminek jelentős része nagy összegű hátralékról szól – magyarázta Janicsek Tibor. – A kilakoltatás minden esetben a legvégső megoldást jelenti számunkra is, amíg lehet, próbálunk elfogadható megoldást keresni az adósnak is, az Inszolnak is. A peres esetek többségében azonban az adós együttműködése minimális vagy egyszerűen visszautasítja azt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patkányok az adyvárosi tónál

Győrben Adyváros környékén járdán sétáló rágcsálókat észlelt egy olvasónk. Utánanéztünk az esetnek. Tovább olvasom