Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Aláírások a kisbácsai fenyvesért

A kisbácsaiak aláírásokkal tiltakoznak az ellen, hogy társasházakat építsenek az erdő helyére. 
Szekér Ákos
Az erdő mellett lakó kisbácsaiakat felháborította a hír, miszerint szomszédságukban hamarosan nem fenyőfák, hanem „fekvő tízemeletesek" lesznek. Aláírásgyűjtésbe kezdtek azért, hogy a város rendezési terve ne engedje meg ezt a változtatást.

Jó levegő helyett...

– Három éve sajátította ki az önkormányzat a Malomsok sétányi házunkat. Nem volt nagy öröm, de legalább Kisbácsán tudtunk építkezni. A csodálatos környezet, a jó levegő, a nyugalom miatt választottuk ezt a részt. Persze mindjárt egy négylakásos társasházat húztak fel a szomszédunkba, mert akkor még a szabályozás szerint lehetett. Tűrhettük az azzal járó zajt, port. Most, mikor végre falusias lakóövezet lett a lakhelyünk és nem engedélyezik a többlakásos társasházak építését, akkor egy új szabályozás a közvetlen közelünkben kisvárosias lakótelep kialakítását engedné a fenyves helyén – panaszolta Vecsei Csaba.

Volt, nincs zöld?

A Sárási út és az Aranyhomok utca sarkán lakó férfi úgy véli, a beépítés, a „fekvő tízemeletesek" tönkretennék környékük természeti előnyeit. Ráadásul tudomása szerint védett madarak, baglyok fészkelnek az erdőben. Nem szeretné, ha a kellemes lakóhely anyagi érdekek miatt megváltozna, már csak azért sem, mert szerinte nincs lakáshiány Győrben. Ki kárpótolja az itt lakókat ingatlanjaik értékvesztése miatt? – tette fel a kérdést, ami szintén az erdő kivágása, felparcellázása elleni tiltakozását indokolja és amelyet az a levél is tartalmaz, amit a városi főépítésznek írt.

Egyik szomszéd – Szekér Ákos – aláírásgyűjtésbe kezdett. Már száznyolcvanan csatlakoztak a kezdeményezéséhez, jelezték kézjegyükkel: szeretnék, ha maradna a fenyves.

Döntés előtt

Jezsó György, a polgármesteri hivatal városépítési irodájának vezetője lapunk megkeresése nyomán elmondta: törvény szabja meg a rendezési terv jóváhagyásának menetét és a végső döntést a közgyűlés hozza meg. Kiderült, hogy valószínűleg a magántulajdonos kezdeményezte a zöldterület átminősítését, de nem biztos, hogy az meg is történik. Az önkormányzat a lakosság akaratát igyekszik érvényre juttatni, tehát nem hiábavalóak az észrevételek, de szakmailag is mérlegelni kell a kérdést. Jezsó úgy véli, van esély a kisbácsaiak kérésének elfogadására és biztató jel, hogy erdőt megszüntetni jogilag nem könnyű. Azt javasolja, hogy a lakosok a véleményüket a városépítési irodához címezzék, egyénileg vagy közösen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiskereskedők csődhelyzetben

Néhány évvel ezelőtt csak akkor tudott új kereskedő sátrat állítani Győrben, a Dunakapu téri piacon, ha valaki „kihalt" vagy abbahagyta a tevékenységét, esetleg nyáron a Balatonon próbált szerencsét. Hat évvel ezelőtt a 232 szerződött kereskedőn kívül mintegy 50 vállalkozó próbált alkalmanként sátrat állítani, de legtöbbször helyhiány miatt el kellett utasítani őket. Tovább olvasom