Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Aláírásgyűjtés a lovaspark ellen

Győrladamér - Aláírásokat gyűjtenek annak a győrladaméri utcának a lakói, amelynek szomszédságában lovas pihenőparkot építene egy vállalkozó. A tulajdonos európai szintű, kulturált állattartást ígér, az utcabeliek mégis tartanak a kellemetlenségektől.

óAz öthektáros külterületen tíz ló tartását engedélyezi a település rendezési terve – csak összehasonlításul: a falu szívében álló másik lovarda egy hektárján 30 állat megengedett –, a Hunyadi utca  lakói  mégis tiltakoznak.

A petíciót aláíró mintegy ötven lakó attól tart, hogy az uralkodó, észak-északnyugati szélirány miatt érzik majd a „lószagot", s ellenérvként hozták fel a réten időnként feljövő talajvizet is. Úgy tudjuk, néhány hangadó tüzeli az utcabelieket, van, aki – falu ide vagy oda – egyenesen megtiltana mindenféle nagyállattartást a településen...

A terület tulajdonosa, aki irigyeitől tartva egyelőre nem szeretné nevét nyilvánosságra hozni, kulturált állattartást ígér – egyébként is számos szigorú, európai uniós előírásnak kell megfelelnie –, és szeretné eloszlatni a terveiről keringő pletykákat. 

„Ugyanazzal a modern technológiával folyik majd itt a lótartás, mint bárhol Európában: az EU-szabványoknak megfelelő, a szélső lakóháztól 200 méterre álló fedett trágyatárolóval, kulturált bokszokkal, tágas karámokkal. Számos jó példa van arra, többek között a már működő győrladaméri lovarda, hogy kellemetlenségek nélkül élhetnek együtt, akár egymás szomszédságában lovak és emberek. Tény, hogy ha magas a Duna vízállása, a talajvíz feljön bizonyos részeken, éppen ezért a trágyatároló és a bokszok olyan helyre kerülnek, amelyet még soha nem ért el a víz. Visszahallottam, hogy nagyállattartó, lótenyésztő telepet szeretnék építeni, s hogy felvásárolom, majd beépítem az egész környéket, de erről szó sincs, már csak azért sem, mert a környező telkekre nem is lehet építeni semmit" – mondta a vállalkozó, aki nem tipikus lovardát, inkább afféle lovasudvart, szabadidőparkot álmodott a falu határába. Fákkal, padokkal, játszótérrel, a tájba illeszkedő faépületekkel – nyitva mindenki számára. A megyében egyedülálló, különleges lókiképzési Parelli-módszer mellett sérült gyerekek gyógylovagoltatását is tervezi, és szívesen lát bárkit – akár a fejlődést ellenzőket is –, aki kíváncsi rá, mi épül majd a falu határában.
Ami a szagokat illeti, a tulajdonos már csak azért sem érti a lakók tiltakozását, mert a rétet korábban kutyasétáltatónak és illegális szemétlerakónak „használták" a helyiek; a megnyúzott nyúltól a disznóbelsőségekig minden volt a mező szélén lerakott szemétkupacokban.

Kifogásként merült fel az is, hogy a lovasudvar Natura 2000 program védelme alá tartozó területek szomszédságában épülne, a környezetvédelmi szakhatóság állásfoglalása szerint azonban a tevékenység beleillik a tájvédelmi elképzelésekbe.

Tatai Ernő Zoltánné, a település polgármestere nem érti a lakók tiltakozását, hiszen az érintett terület szomszédságában is farmterület fekszik, azaz nemcsak itt lehetne nagyállatokat tartani. A polgármester asszony egyébként a falu másik lovardájával átellenben lakik, és semmilyen hátrányát nem érzi a „szomszédságnak", de ígéri, az önkormányzat számon kéri a tulajdonoson az állattartási szabályok maximális betartását. „Sok település örülne neki, ha egy ilyen modern vállalkozás telepedne le náluk, nevet, vendégeket és bevételt hozva a falunak" – véli, s nemsokára várhatóan közmeghallgatást hív össze, ahol az utcabeliek választ kaphatnak kérdéseikre.

A terület tulajdonosa pedig reméli, hogy idővel az ott lakók is belátják: az a kulturált állattartás, ami Európa minden országában működik, náluk is történhet mindenki megelégedésére, s a falu fejlődésének ők is előnyét látják majd.

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vigyázat, csalók!

Győr - Idősek sérelmére elkövetett figyelemeltereléses lopásokra hívja fel a rendőrség a lakosság… Tovább olvasom