Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Alacsonyabb bér az állás ára?

A kormány differenciált minimálbérrel segítené a pályakezdők munkába állását. A tapasztalattal nem rendelkező fiatalok minimálbérét alacsonyabban határoznák meg, ezzel motiválnák a munkáltatókat foglalkoztatásukra.


"Magas a pályakezdők munkanélküliségi rátája, Magyarországon a 14–25 éves korosztályé 27 százalékos. A 27 európai uniós tagállamból 20 ország alkalmaz minimálbért, közülük 11 tagállamban van életkor szerinti differenciálás.

Ahol bevezették, érezhetően javult a pályakezdők foglalkoztatási aránya" – ezzel érvel a Nemzetgazdasági Minisztérium a pályakezdőknél alkalmazott alacsonyabb összegű minimálbér mellett.

Göndör Éva munkajogász szerint „a törekvés nem rossz, főként akkor lehet hatásos, ha a pályakezdők alkalmazásáért jelenleg is igénybe vehető kedvezmény, a Start-kártya is megmarad.

A kettővel együtt már jelentősen csökken a munkaadó terhe, s ez vonzó lehet a cégek számára." Pális Ferenc, a megyei kereskedelmi és iparkamara szakképzési vezetője úgy véli: – A szakmunkásokat a vállalatok többsége minimálbérért foglalkoztatja, nem sok a fizetésük, s ha a pályakezdők ennél is kevesebbet kapnának, csökkenne a munkakedvük, ami alacsonyabb színvonalat eredményezhet.

A differenciált minimálbér növelheti a kivándorlási kedvet, főként a határ menti területeken, például megyénkben. A fiataloknak nincs négy-öt évük arra, hogy elérjék a normál minimálbér szintjét, ami a családalapításhoz, önállósodáshoz még mindig nem elég. Így nem tudnak egzisztenciát teremteni.

Kurdi Ferenc, a munkaerő-közvetítő Pannon Work értékesítési vezetője megerősítette azt a tényt, hogy a cégek jelentős többsége két-három év tapasztalattal rendelkező munkatársakat keres.

"Évente néhány – egy-kettő – olyan megbízónk van, aki azt mondja, hogy pályakezdő is szóba jöhet. Ezen a gondolkodásmódon talán változtathat a differenciált minimálbér, bár a Start-kártya sem hozta meg a várt hatást: emiatt inkább csak azok a munkáltatók részesítik előnyben a fiatalokat, akik betanított munkára keresnek dolgozót" – nyilatkozta. Hangsúlyozta: "a munkahely nem lesz több, a fiatalok előnyben részesítésével az idősebbek munkanélküliségi rátája nőhet."

Varga Imola egy év múlva végez egyetemi tanulmányaival.

"A kisebb összegű minimálbér miatt lehet, hogy előnyben részesítenének a munkáltatók, s akkor legalább lenne lehetőségem arra, hogy megszerezzem azt az egy-két év tapasztalatot, amit mindenütt kérnek.

Ennyi fizetéssel azonban tovább tolódhat az otthonról való elköltözés ideje" – vélekedett.


Start-kártyát
2005 októberétől igényelhetnek a pályakezdő fiatalok.

A program a pályakezdők elhelyezkedési esélyeit hivatott növelni azáltal, hogy a munkáltatók a kártyával rendelkező fiatalok foglalkoztatása után járulékkedvezményt kapnak, azaz kevesebbet fizetnek utánuk az állam felé.

Olvasóink írták

 • 2. FrankieBoy 2012. június 07. 15:09
  „T. Goldmund! Örülök, hogy Te is így látod!
  Kozmetikázhatunk eredményeket: beleszámíthatjuk a foglalkoztatottak számába a közmunkásokat, a múlt szeptember óta a NAV-hoz bejelentett diák-munkásokat, de a konkrét foglalkoztatottsági ráta, a munkahelyek száma ezzel nem emelkedik!
  Üdv,
  KF”
 • 1. Goldmund 2012. június 05. 09:26
  „,,A munkahely nem lesz több, a fiatalok előnyben részesítésével az idősebbek munkanélküliségi rátája nőhet."

  Ez a lényeg. A többi csak mellébeszélés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alexay Zoltán: `a parlamentben is beszéljenek róla´

"A Duna elterelése óta eltelt húsz év rengeteg megoldatlan kérdést hagyott még hátra" – mondta Alexay Zoltán biológus, természetfotós. Tovább olvasom