Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Aktuális tavaszi munkák a kiskertekben

Győr - Hosszú a dolgos teendők listája, amit az év ezen időszakában el kell végezni a kertekben. A héten többek között vethetjük a hidegtűrő növények palántáit, ültethetjük a majdan sok színben pompázó hagymás virágok gumóit, de növényvédelmi munka is akad.
Palántázás, gumóültetés

– Szabadföldi termesztésben lassan ültethetjük a hidegtűrő növények palántáit. Az elvárt terméshez jól előkészített, tápanyagban dús, laza szerkezetű ágyakat kell készíteni. Ezt környezetkímélő módon, komposzt felhasználásával érjük el. A palánták helyét terítsük meg egyenletesen egy-két centiméter vastagon, majd motoros kapával alaposan dolgozzuk bele a talajba – tanácsolja a „Komszol Gazda", Sindulár Lajos, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. dísznövénytelepének vezetője.

Ezzel a módszerrel egy 100 négyzetméter nagyságú kert anyagszükséglete 1–2 köbméter komposzt. Az így előkészített területre ültethetők a káposztafélék és a karalábé, majd a paprika és a paradicsom palántái.

– Ültetés után öntözni kell, heti kétszer nagyobb mennyiségben javaslom. Fontos a rendszeres talajlazítás. Egy laza szerkezet könnyebben felmelegszik, emellett a kapálással megszüntetjük a hajszálcsövességet, így talajunk lassabban szárad ki. A hagymás növények közül ültethetjük a kardvirágot, a dáliát és a kannát. A beteg, elhalt növényi részeket ültetés előtt szedjük le, amennyiben van rá mód, fertőtlenítsünk is – sorolja tanácsait Sindulár Lajos.

A levegő hőmérséklete és a csapadékos időjárás indokolttá teszi a szükséges növényvédelmet. A cseresznyét, a meggyet, a szilvát, az almát és a körtét permetezhetjük a lisztharmat, peronoszpóra és monília ellen, míg az őszibarackot hasonló módon a levélfodrosodás ellen védhetjük meg. Erre a legalkalmasabb napszak a reggel és a napnyugta körüli időszak, ekkor hasznos barátainkat, a beporzó méheket nem károsítjuk. Minden esetben olyan növényvédő szert válasszunk, amely környezetkímélő. Permetezni csak szélcsendes időben lehet és be kell tartani a munkavédelmi előírásokat.

A kertészkedéssel és a komposzt felhasználásával
kapcsolatos kérdésekre a komposzt@komszol.hu
e-mail címen válaszol a Komszol Gazda.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

16ezer férőhely - Húszmilliót költene Győr az óvóhelyekre

Győr - A katasztrófavédelmi igazgatóság kérésére a győri polgármesteri hivatal munkacsoportja… Tovább olvasom