Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Akivel nem csak a levél érkezik

Huszonnégy éve járja a mórichidai utcákat Papp Árpádné. Postásként a falu minden örömét-bánatát ismeri. Olykor munka közben ragadja el az ihlet és rímes dalokban fogalmazza meg érzéseit.
A postás olyan, mint egy lelki levelesláda, mint a lelki segély, vallja a nyugdíjba készülő Papp Árpádné, aki szolgálatának huszonnégy éve alatt – néhány táppénzes nap és a pár hét szó szerinti uborkaszezon kivételével – alig hagyta magára kerékpárját. Szerinte a leveleknek, táviratoknak, a nyugdíjnak időben meg kell érkezni a címzettekhez, így holmi kis nátha, influenza miatt nem lehet kimaradni a munkából. Lonci néni – ahogy a környezete szólítja – majd negyedszázada együtt él a mórichidai emberek örömével, bánatával, mindennapi titkaikat hordja lelkében.

– Édesapám a második világháború alatt a Székelyföldről került a faluba. Itt születtem, itt élek és itt fogok meghalni. Nyolcvankettő júniusában gyermekeim miatt kényszerdöntés volt, hogy a három műszakos Győrbe járás helyett hazajöttem dolgozni. Ideiglenes megoldásnak gondoltam, aztán „megragadtam" a postán. Életünk úgy alakult, hogy a családot súlyos betegségek próbálták, és így könnyebben helyt tudtam állni otthon is – mesélte Lonci néni, aki évekig, egészen haláláig gondozta rákos férjét. – A gyermekeim mellett a falu a nagy családom.

A szívemhez nőttek valamennyien. Éjszaka, ha nem tudok aludni, végiggondolom, hogy kik nincsenek már. Minden, temetőbe távozott ember kiszakít a szívemből egy darabot. pr marad utánuk. Sokszor eszembe jut az is, hányszor toporogtam tétován egy-egy halálesetet tudató kórházi távirattal a ház előtt, hányszor segítettem fát vagy vizet bevinni az elgyengült öregeknek. De eszembe jut az újszülöttek érkezését üdvözlő sok-sok távirat és a büszke nagymamák gyorsbeszámolója is.

Papp Árpádnét néha elragadja az ihlet, és ilyenkor rímes dalokban fogalmazza meg érzéseit. Így nemrég azon kapta magát, hogy munka közben énekelni kezdett: „Egy postás vagyok csupán, egy a sok közül, ki munkából most nyugdíjba kerül. Bár úgy gondoltam, hogy még maradok, mert hát én mégis csak egy postás vagyok."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrszemerehegy egy külön kis világ

Győrszemere három részből áll: a falu belsejéből, Nagyszentpálból és Győrszemerehegyből. Tovább olvasom