Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Akit a dalai láma vállon veregetett

Mitring József egy híján tíz éve került a rendészet élére a Pannon- halmi Főapátságban. Azóta több egyház- és államfő Szent Márton- hegyi látogatását készítette elő és vigyázta kollégáival.
Az ünnepet azok az alkalmak jelentik Mitring József számára, amikor jeles személyiség körüli biztonsági teendőket kell megszerveznie.
Egyik ismerőse invitálta Mitring Józsefet a nagy felújítások idején – 1994-ben – Pannonhalmára, hogy vállalja el a főapátság helyzet szülte rendészeti feladatait. A munka akkor az építkezésekhez, később főként a növekvő turistaforgalomhoz kapcsolódott. Ez utóbbi zökkenőmentes „igazgatása" tölti ki ma is Mitring József mindennapjait. Az ünnepet azok az alkalmak jelentik számára, amikor egy Szent Márton hegyére látogató jeles egyházi – közülük kettőt a világ tíz legveszélyeztetettebb embere között tartanak számon – és világi személyiség körüli biztonsági teendőket kell megszerveznie.

Pápai látogatás

– Az egyik legemlékezetesebb számomra II. János Pál pannonhalmi látogatása. Érkezése előtt hetekkel a belügy védelmi szolgálatával jártuk és vizsgáltuk végig azt az útvonalat, azokat a helyiségeket, ahol a pápa közlekedni fog. Mivel őt mindenütt fokozott védelem illeti meg, az ehhez kapcsolódó tennivalókban is segítettünk a budapesti kollégáknak. Hogy ennek az eseménynek milyen súlya volt, bizonyítja: az akkori országos rendőrfőkapitány személyesen ellenőrizte, hogy minden rendben zajlik-e.

Csomag repült be

Mitring József hasonló élményként említette a XIV. dalai láma látogatását. Erről egy különös történettel rukkolt elő.
– A küldöttség érkezése előtt az újságírókat „elkülönítettük", hogy később szervezetten találkozhassanak a tibeti egyházfővel. Pk a főbejárat egyik oldalán várakoztak, a tömeg a másik oldalon, miközben begurult a konvoj és – miért, miért nem – Pszentsége autója váratlanul a főbejárat kellős közepén megállt, mögötte a többi kocsi. A dalai láma kiszállt, mindenkit kedvesen üdvözölt, a közelben tartózkodókkal kezet fogott, nekem barátságosan megveregette a vállamat...

Csak remélni tudtam, nem látta az arcomon a rémületet, a frászt amiatt, hogy mi fog történni ezután. Hála istennek, semmi gond nem volt és a dalai láma nyomában mindenki békességgel felsétált a bazilikába, ahol ő előadást tartott. Kifelé ismét egy váratlan incidens zavarta meg a percről percre megtervezett programot. Valaki egy csomagot dobott be az ablakon, amit az egyházfő egyik testőre elkapott. Megnéztük, semmi veszélyes nem volt benne, de kicsit felborzolta a biztonságiak kedélyét...

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fő a gyorsaság

Július 6-án másodszor került sor a szabad tűzön készített ételek versenyére és a szakácspárbajra. A… Tovább olvasom