Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Akinek nincs aprója, a parkolóőr ad kézijegyet

Győr - Utánanéztünk: több nagyvárosban van úgynevezett türelmi idő a fizetős parkolóknál: Szombathelyen és Székesfehérváron 5, Debrecenben 10 perc áll rendelkezésre a jegyváltásra. Bár a zéró tolerancia elve nem új a győrieknek, sokan vannak, akik az automatától (a frissen megváltott jeggyel a kezükben) visszaérve szembesültek a `Mikulás-csomaggal`.

Nagy Csaba, az ellenőrzést és büntetést végző Komszol szóvivője szerint ez valószerűtlen, mert a nyolcvan automata valamelyikétől biztosan megfordulunk egy-két perc alatt...

Minden parkolóőrnek kötelessége megbizonyosodni a „felcédulázás" előtt arról, hogy a legközelebbi automatánál áll-e, vagy tart-e valaki az autók felé. Mint ahogy – egy próbajegy megváltásával – azt is minden műszak előtt ellenőrzi, működik-e a berendezés.

Olvasói SMS

„Érdekes rendeletet hoztak Győrben a parkolásról! Sokan szembesülhettek már ezzel. Nincs türelmi idő! Tehát míg elmegyünk jegyért, azalatt megbüntet az őr. Ez gusztustalan! Mégis hogy vegyünk jegyet? Amúgy mindenhol 5 perc áll rendelkezésünkre, csak Győr kivétel ez alól."
– Külön türelmi időt azért nem iktattak a parkolási rendeletbe a szakemberek, hogy kizárjanak minden szubjektív elemet, ami miatt igazságtalan vagy támadható lehet a rendszer. Ki mondja meg például, hogy kinek az órája a mérvadó egy ilyen esetben...? – teszi fel a kérdést Nagy Csaba, aki szerint azért lehet több panasz mostanában, mert fokozott ellenőrzést tartanak az eddiginél több parkolóőrrel.  

Ha valóban úgy járunk, ahogy SMS-t író olvasónk, s a parkolójegy kiadása és a bírságolás időpontja között csak néhány perc a különbség, olvasóink tapasztalata szerint jó eséllyel indulunk, ha személyesen bevisszük a jegyet és a büntetőcédulát a Komszol Jókai utcai ügyfélszolgálati irodájába. (A gyakoribb tapasztalatok szerint viszont már egy perc késésnél ki kell fizetnünk a háromezres bírságot – a szerk.) A parkolóőrnél azonban – éppen a fenti, „személyes elbírálást" kizáró érv miatt – nem érdemes próbálkozni, hiszen a cetli kiállítása után már semmit sem tehet, „ha kirakták, kint van". Azt viszont kevesen tudják, hogy a parkolóőrnél is lehet jegyet váltani a kívánt időtartamra – ha éppen a közelben van –, nem kell elgyalogolnunk az automatáig. „Aki akar, időben vehet jegyet" – összegezte a fentieket Nagy Csaba.

Jóhiszeműség és odafigyelés ide vagy oda, tény, hogy az autó-automata-autó körbe az aprópénzváltás már nem fér bele – sokan ugyanis arra hivatkoznak, hogy papírpénzt kellett váltaniuk a fizetéshez. Olyannyira, hogy több belvárosi kis üzlet ajtaján ott a tábla „Pénzt nem váltunk!" Tekintve, hogy háromórányi várakozáshoz csaknem ezerforintnyi aprót kell magunknál tartanunk, aki gyakran parkol a Belvárosban, annak inkább a feltölthető mágneskártyát javasolják. Száznál is több fogy havonta belőle,  ezzel azonban az a gond, hogy a kétféle parkolóórához két különböző kártya használandó... Apró híján áthidaló megoldás lehet még a Jókai utcai parkolóház, ott ugyanis csak a ténylegesen bent töltött percek után fizetünk, azt is csak utólag és akár nagy címletben.


A szegedieknek még rosszabb

Mielőtt valaki szidni kezdené a győri parkolási rendszert, vessen egy pillantást a szegedi gyakorlatra! Ott ugyanis nincsenek parkolóórák, az úgynevezett parkolószelvényt előre kell megvásárolni valamelyik újságosnál vagy trafikban, majd – a perforált részeken „kicsipkedve" rajta az aktuális dátumot és időpontot – elhelyezni a szélvédő mögött. A dolgot bonyolítja, hogy kétféle szelvény kapható, amelyekkel három különböző, színekkel jelzett zónában parkolhatunk. A rendszer nemcsak a szegedieknek, de a turistáknak is sok bosszúságot okoz.

Olvasóink írták

 • 3. egy parkoló 2007. november 20. 13:49
  „A legtöbb automata visszadobálja az 50-es, vagy a 100 ft-os érmét. Múlt héten az Árpád u. nem tudtam parkolójegyet váltani, mert mind a négy db 50 ft-os érmét visszadobálta a gép....
  A vasútállomásnál a 100 ft-osokat szokta visszaszórni...”
 • 2. Cseter János 2007. november 20. 09:45
  „Szerintem süket fülekre talál, a vak meg nem látja, hogy a közút az a köztulajdon!
  Persze, hogy ezt a kötulajdont iégnybe vesszük közlekedjünk rajta, akkor súly-adót kell fizetnünk! Ha, meg akarunk álli a szélén, akor azért parkolási díjjat szabnak ki! De, ha az út a célnak nem megfelelő a javítás helyett korlátozó táblát raknak ki! Viszont külön engedéllyel azért be lehet hajtani! Akkor nem számít az állapot! Az eszöz, a pénz az szentesít, átfog minden akadályt!
  Az, hogy mennyi számolatlan pénz folyik, és kinek a zsebébe, ház azt nemhinném, hogy valaki is tudná az elzsebelőkön kívül!
  Persze ha valaki tudja nem ártana közzé tenni és akkor sokan megtudhatnánk!”
 • 1. Okoska 2007. november 20. 07:52
  „Bécsben is előre vásárolt jeggyel lehet parkolni, nincs semmiféle automata. Sajnálatos, hogy néhány embertársnuknak ebből a mocskos munkából kell megélni, nagyon fürgére vannak felhúzva, hogy gyűljön a lé. Sokat tett a bevételek növelése érdekében a városlakókért élő Németh Zoltán alpolgármester úr. Köszönjük Zolcsi a zéró toleranciát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújulnak az óvodai játszóudvarok

Győr - Fontos, hogy a győri gyerekek a játszótereken, s az óvodák, bölcsődék udvarain is… Tovább olvasom