Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 23°C Még több cikk.

Akik mindig elúsznak Győrben - van, ahol egy kisebb zápor is gondot okozhat

Sok százmilliónak kell még belefolyni a város csatornarendszerébe, de a lakók is tehetnek a megelőzésért.


A múlt heti eső nem ért aranyat azoknak, akik például Győr-Szabadhegy egyes részein, vagy a Szent István út 12–20. között laknak. Az önkormányzat sok százmilliót fordított az elmúlt években a csatornarendszerre, de további százmilliókra lenne még szükség.

A csatorna már csak olyan, hogy ha sok vizet öntenek bele, kicsi, ha sok pénzt, akkor feneketlen. Továbbra is vannak részei a városnak, ahol még egy kisebb zápor is gondot okozhat, vagyis nem szükséges hozzá olyan égszakadás, mint ami múlt hét szerdán volt, s amit a szakemberek szerint még a legkorszerűbb elvezetőrendszer sem bírna el. A fő gondok ott vannak, ahol a szennyvíz és az esővíz még egyesített rendszerben halad, és emiatt a túlnyomás kellemetlen hordalékkal lepheti meg a lakókat. Szabadhegy egyes részein pedig egyáltalán nem is épült ki a vízelvezetés, itt az önkormányzat 2007 után jelentős területen gondoskodott a korszerűbb megoldásról. Ugyanakkor az itt lakók életét még mindig gyakran nehezíti meg egy kiadósabb eső, ennek több oka van, s az egyik a sokak által alkalmazott szabálytalan rákötésekből adódik. A tetővíz és a szennyvíz összekapcsolásából eredően ugyanis a kellemetlen anyagok visszajutnak az esőelvezetőbe, s ami aktuális probléma: egyéb hordalékokkal együtt eltömíthetik a néhány éve átadott szűrőt, ami az adyvárosi víztározót védi.

A közelmúltbeli felhőszakadás komoly problémát okozott Győr-Szabadhegyen. Fotó: Kisalföld-archívum
A közelmúltbeli felhőszakadás komoly problémát okozott Győr-Szabadhegyen. Fotó: Kisalföld-archívum

Németh Zoltán alpolgármester elmondta: nehéz jogi vitákat szül a probléma, mivel a lakók telkére nem lehet csak úgy besétálni. Viszont addig is, amíg ez nem oldódik meg, szükség van átmeneti műszaki megoldásra. Szabadhegy csatornarendszere egyébként sincs még kész, az elmúlt évek több százmilliós beruházásából több ütem hátravan. Az alpolgármester hangsúlyozta: fontos előrelépések történtek ebben az önkormányzati ciklusban, végeztek beruházásokat például Győrszentivánon és Újvárosban is. Ami talán a legégetőbb és legtöbbeket érintő probléma, az a belvárosi rendszer tehermentesítése lenne. A megoldásról már vannak elképzelései az üzemeltetőnek.

Belvároshoz méltatlanok az állapotok például a Szent István út 12–20. közötti épületegyüttesnél, itt ugyanis még egyáltalán nem épült ki a rendszer, s a víz gyakran árasztja el a pincéket. Németh Zoltántól megtudtuk: a csapadékelvezető tervei elkészültek és várhatóan a nyáron kezdődik a kivitelezés első üteme. Ahol pedig még a gumicsizma is kézközelben van, az a bácsai Szabadság utca környéke.

Az alpolgármester szerint az önkormányzatnak komoly gondot jelent, hogy nem tudja kizárólag saját hatáskörén belül kezelni a kérdést, lévén a Bácsai út állami. Valószínű, hogy hosszabb küzdelemre számíthatnak az itt élők.

Viszont fontos, hogy sokszor a lakók is tehetnek a megelőzés érdekében, ha tisztán tartják a vízelvezetőt. Újvárosban például nemrég számos oda nem való dolgot kellett kihalászni az eldugult rendszerből, a faágtól egészen az építési törmelékig. 

Olvasóink írták

  • 1. Barati 2010. május 13. 10:07
    „talán az elhanyagolt utakat kellene felújítani, az útszéli szemetet, falevelet és hordalékot
    összegyűjteni, mint kb 20 éve még az akkori köztisztasági vállalat csinálta. Akkor
    az eső nem sodorná be a csatornába eldugítva azt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miseta Roland és Miseta-Nick Emese munkái

Miseta Roland és Miseta-Nick Emese közös hobbijuk, a festészet által ismerték meg egymást. Immár egy… Tovább olvasom