Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Aki tűzoltó akar lenni...

A jó tanulmányi eredmények mellett a fizikai és pszichikai alkalmasság a feltétele annak, hogy a tűzoltószakma iránt érdeklődő fiatalok felvételt nyerjenek a megye tűzvédelmi képzést folytató középiskolájába.
A katasztrófavédelmi igazgatóság jogelődje, a megyei tűzoltó-parancsnokság az 1993-as tanévtől azért indított el tűzvédelmi képzést a győri Bercsényi Miklós Közlekedési Szakközépiskola és Gimnáziumban, hogy biztosítsa a tűzoltószakma utánpótlását.

A tűzvédelmi képzésre jelentkezőknek a sikeres felvétel érdekében testnevelési alkalmassági vizsgálaton, majd szóbeli elbeszélgetésen kell részt venniük. Ez utóbbin a katasztrófavédelem képviselője is jelen van. A felvett tanulók képzése a testnevelés tagozatos gimnáziumi tantervekre épül, ahol a 11. évfolyamtól – harmadik évtől – fakultációs tantárgyként választhatják a „tűzvédelmet", amit heti négy elméleti és gyakorlati órában oktatnak nekik a katasztrófavédelmi szakemberek. A „tűzvédelmi előadó" képzés során létesítéshasználatot, műszaki ismereteket, égéselméletet, tűzvédelmi igazgatást tanulnak a diákok, valamint az érettségi anyagát, mely az előzőeken túl jogi, munkavédelmi és polgári védelmi ismeretekkel is bővül.

Megszerzett tudásukról két vizsga keretében is számot adhatnak a tanulók. Bármelyik vizsgát választhatják, vagy akár mindkét vizsga mellett is dönthetnek, növelve ezzel a továbbtanulás vagy elhelyezkedés esélyeit. Sikeres érettségi után a végzős diákok a témakörön belül magasabb szinten is folytathatják tanulmányaikat, több felsőfokú intézmény is biztosítja a megkezdett folyamat sikeres befejezését. Ilyen például a budapesti Szent István Egyetem, Ybl Miklós Műszaki Főiskolai Karának tűzvédelmimérnök-képzése, valamint a PTE Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Karának tűzvédelmi műszaki oktatói képzése.
Akik a továbbtanulás lehetőségét elvetik, vagy fontosabbnak tartják a munkába állást, illetve vizsgaeredményeik ezt nem teszik lehetővé, az egyik legszebb hivatást választják, és tűzoltók lesznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korszerű és gazdaságos pályaudvar

Diplomamunkaként a győri vidéki autóbusz-pályaudvar tervét készítette el Szpevár Attila. A fiatal… Tovább olvasom