Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Aki tehette, kérte a nyugdíjazását

Győr-Moson-Sopron - Hétszer annyian mentek korengedményes nyugdíjba a megyében 2007 utolsó negyedévében, mint egy évvel korábban. Ez összefüggésben lehet azzal a félelemmel, hogy idei igénylés esetén kevesebb a járandóság.
Január 1-jétől több, nyugdíjasokat is érintő változás lépett hatályba. Horváth Imréné, a Nyugat-dunántúli Regionális Nyugdíj-biztosítási Igazgatóság igazgatóhelyettese lapunknak elmondta, hogy ezek közül az egyik legfontosabb a nyugdíj alapjául szolgáló átlagkeresetek kiszámítására vonatkozik.

Idén az 1988-tól elért jövedelmeket naptári évenként csökkentik a kifizetés időpontjában hatályos jogszabályok szerint számított egészségbiztosítási, munkavállalói és nyugdíjjárulékkal, magánnyugdíj-pénztári tagdíjjal, valamint a személyi jövedelemadónak az így csökkentett jövedelmekre képzett összegével. Horváth Imréné igazgatóhelyettes szerint ez rémiszthette meg az embereket, arra azonban már kevesen figyeltek fel, hogy kedvezően módosultak a valorizáció, azaz az értékkövetés szabályai.

Az enesei Fehér Tibor tavaly decemberben korengedménnyel ment nyugdíjba. Nem unatkozik, a ház körül mindig akad tennivaló. Fotó: Krizsán Csaba

Akinek tavaly állapították meg a nyugdíját, annak az 1988-tól a nyugdíjazásáig megkapott keresetét 2003-ig felszorozták a 2005-ös szintre, 2004-es, 2005-ös és 2006-os jövedelmét azonban változatlan összeggel vették figyelembe. Ezzel szemben idén egészen 2006-ig felszorozzák a kereseteket a 2007-es szintre. Horváth Imréné hangsúlyozta: ez enyhíti az újfajta átlagkereset-kiszámítás negatív hatásait, azonban az egyelőre nem ismert, mennyivel. Ennek oka, hogy a makrogazdasági tényadatok alapján meghatározott valorizációs szorzót várhatóan február végén hirdetik ki. A szakember szerint nem lehet biztosat mondani arról, hogy a változások összességében milyen hatással járnak, s nem támasztható alá az a széles körben elterjedt vélemény sem, hogy aki idén megy nyugdíjba, átlagosan egyhavi összeget veszít egy évben. Azt, hogy egy adott személy nyugellátása a 2008-as számítási szabályok szerint kedvezőbb vagy kedvezőtlenebb lesz a 2007-es rendszerhez képest, nagyban az illető által hosszú évek során megszerzett jövedelemtől függ.

A számok ugyanakkor arról tanúskodnak, hogy akik megtehették, azok közül sokan már az elmúlt évben nyugdíjba „menekültek". A regionális nyugdíj-biztosítási igazgatóság adatai szerint 2007-ben 10 százalékkal többen mentek nyugdíjba a megyében, mint egy esztendővel korábban. A tavalyi utolsó negyedévben igénylést benyújtók száma 16 százalékkal haladta meg 2006 azonos időszakáét. A legnagyobb emelkedés a korengedményes nyugdíjazás terén történt.
 
A korengedményes nyugdíjazással több mint hatszázan éltek a megyében 2007. október-decemberben, hatszor-hétszer annyian, mint 2006 utolsó három hónapjában.

Az igazgatóságnak arról nincs információja, hogy a növekedés mögött mi áll, de könnyen elképzelhető, hogy az alacsonyabb induló nyugdíjtól való félelem volt a fő motiváció. Az enesei Fehér Tibor – aki egy pesti cég alkalmazásában állt   – éppen ezért kérte meg a munkáltatóját, hogy már 2007 decemberében elmehessen nyugdíjba, noha csak április 22-én lesz hatvanéves. „Köszönettel tartozom azért, hogy megengedték" – mondta lapunknak, megjegyezve, hogy a nyugdíjbiztosítónál is gördülékeny volt az ügyintézés, mindenben segítettek neki. Ennek eredményeként múlt pénteken már meg is kapta első nyugdíját.


Soron kívül intézkednek

A nyugdíj-biztosítási igazgatóság egyelőre csak előleget állapít meg azoknak, akik idén adták be nyugdíjigénylésüket, miután a valorizációs szorzó még nem ismert. Horváth Imréné az ügyfelek türelmét köszönve arra tett ígéretet, hogy a szorzó ismertté válását követően azonnal, soron kívül intézkednek a végleges határozatok meghozataláról.

Olvasóink írták

 • 11. magyar 2008. február 19. 18:45
  „,,pancser
  Beteg ország az kérem, ahol az emberek nem dolgozni akarnak, hanem a nyugdíjat várják."

  Igazad van, de miért várják a nyugdíjat? Az ért, mert a hozzád hasonlók éhbérért dolgoztatják és kizsigerelik őket. Dolgoztál te már fizikai munkásként? Tudod, ha leépítés van kit küldenek el először, megsúgom, az időseket, mert ők már kevesebbet teljesítenek, sokszor a teljesítőképességük határán járnak. Akkor ne csodálkozzunk, miért ilyen nagy a halandóság. De mit várunk olyan rendszertől, ahol a fiatalt az ért nem becsülik, mert még költeni kell rá és nincs gyakorlata. Az időst meg az ért, mert már nem tud dolgozni eleget. Ez a ti ,,szoc-lib" szociális érzékeny kormányotok. Azt szeretnék, ha mindenki 25 évesnél idősebb lenne, kellő gyakorlattal, 45 éves kora után ,,tudná a kötelességét" és eltűnne a balfenéken, csak vegyétek tudomásul, ez nem így működik, vannak fiatalok és idősek, kikről a munka képeseknek kell gondoskodni, mert ti is voltatok fiatalok, meg még lehettek idősek is.”
 • 10. cilusek 2008. február 19. 15:04
  „Az 1955-ben és az után születettek már teljes mértékben "élvezhetik" a nyugdíjrendszer változásainak "előnyeit".
  Lehet dolgozni 62 (ha nem 65 ) éves korig, ha megérjük. Támogassuk gyerekeink tanulmányait, azt követően tartsuk el a munkát több diplomával sem kapó gyerekeinket több évig. Segítsük öreg szüleinket: ha otthon nem tudjuk őket ápolni, mert dolgoznunk kell, és még szerencsénk is van és bejuttatjuk őket egy öregotthonba, egészítsük ki nyugdíjukat a gondozási díjra.
  Közben álljunk helyt munkahelyünkön, végezzünk külön munkát, hogy mindezt fizetni tudjuk, lássuk el a háztartást stb.
  Betegállományba ne menjünk, ha a belünk lóg is, mert könnyen az utcán találjuk magunkat.
  Abban meg ne is reménykedjünk, hogy ezek után egészségesen megérjük a nyugdíjkorhatárt.
  Szerencsétlen nemzedék vagyunk, a már nyugdíjba-rokkantnyugdíjba menekültek csak nevethetnek rajtunk.”
 • 9. gyakor 2008. február 19. 14:46
  „Eszmeralda! Az utolsó mondatod enyhénszólva vérlázító! Problémát nem lehet megoldani fajgyülölettel! Hidd el én sem tudom a jó megoldást, de ez semmi esetre sem az.
  A rendbetétel valóban a kezünkben lehetne, ha akarnánk. Azonban, mindaddig, amíg mindenki a saját kis megszerzett vagyonkáját védelmezi és a közért tenni nem akar, nem jutunk sehová.
  Igaza van Cseter Jánosnak, amikor arra utal, hogy ezek a fórumra tett témák koncok, amin szépen elvagyunk és miután jól odamondogattunk egymásnak, hátradőlünk fotelunkban és megnyugszunk, hogy mi megtettük a tőlünk telhetőt. Közben körülöttünk az élet zajlik a maga ocsmány módján.”
 • 8. Cseter János 2008. február 19. 09:15
  „Kedves "ESZMERALDA" olvasótársam! Sajnos az Ön meglátása nem oldható meg emberileg! Viszont az, meg a mindenkori kormányokon múlik, hogy a a segélyeken lévőknek jövödelmező munkahelyeik legyenek! Ezt követeje ki Ön és a többi hasonló felfogású embertársa!
  Nem lehetetlen, csupán a hozzáálással van baj mindegyik félnél! Itt van Pl. a gyakor és a pancser mindegyik nyíttan ír a nyugdíjasok helyzetéről! Csak, hogy annyit ér az úság cikkeink, mint a kutya-fitty!
  A kizsákmányolóink tele pofával röhögnek rajta! Ahogy a nőknek nem volt és ma siincs normális képviselete úgy a nyugdíjasoknak sincs! Kivéve a hatalom a politikai elit, szekértolói a (hatóságaink) köreiből nyugdíjazottaknak!”
 • 7. ESZMERALDA 2008. február 18. 21:35
  „SZERINTEM,VEGYUK EL AZ OSSZES SEGELYT AZ ALLAM ( A MAGYAR NEP NYAKAN ELO ) PARAZITAKTOL,CIGANYOKTOL,MERT OK SE ADOT,SE JARULEKOKAT NEM FIZETNEK BE SEHOVA. MIERT TARTJUK EL OKET. EZT A TOBB MILLIARD FORINTOT ( AMIT A CIGANYOKNAK OSSZTANAK SZEJJEL JOGTALANUL,ES NEM FOGJUK SOKAIG TURNI SEM !!!!!!) OSSZUK SZEJJEL AZ IGAZI DOLGOZOK JAVARA, NYUGDIJASOKRA,GYEREKEKRE,IGAZI RASZORULOKRA ( VAKOK-BENAK,CUKORBETEGEK,VESE-BETEGEK, SOROLHATNAM TOVABB ).MERT OK MIND DOLGOZTAK,BECSULETESSEN,ES FIZETTEK A JARULEKOKAT. A PARAZITAKAT ,PEDIG TOLONCOLJUK VISSZA INDIABA !!!!!!!!!”
 • 6. gyakor 2008. február 18. 18:51
  „Morbid, de igaz: Az államnak a legkifizetődőbb, a halott nyugdíjas!
  A megemelkedett nyugdíjba menés, egyfajta menekülés. Az elmúlt év utolsó napjáig, úgy lehetett nyugdíjba menni, hogy a kiszámított nyugdíj összege megegyezett, a volt fizetés nettó összegével. Aki nem hiszi, tessék a nyugdíjintézetnél érdeklődni.
  Miért kell "megrefolmálni a nyugdíjrendszert? Azért, mert elfogyott a kasszából a pénz. Kik vitték el, hol vannak a felelősők? Ezt akarják a nép nyakába varrni, korhatár emeléssel, nyugdíjjárulék csökkentéssel.
  Igazad van pancser! Kellene az a fiatal munkaerő, aki a nyugdíjasok megérdemelt nyugdíját megtermelik. Viszont, ki és milyen körülményekbe csináljon több gyereket?? Fel kellene már ébrednie mindenkinek, amíg nem késő!
  Nagy János! Messzemenőkig egyet kell érteni a nők kedvezményezettségének visszaállításával, jelen körülmények között.”
 • 5. pancser 2008. február 18. 14:37
  „Beteg ország az kérem, ahol az emberek nem dolgozni akarnak, hanem a nyugdíjat várják. Sehol a világon nem tudják a nyugdíjasnak azt az életszínvonalat megadni, amit aktív korában élvezett. A nyugdíj végül is arra való, ha az ember már koránál fogva nem munkaképes legyen miből megélnie. Nálunk sajnos még egy sz..r nyugdíj is biztosabb egzisztenciát teremt egy embernek mintha dolgozna. Ha nem így lenne akkor nem tolonganának érte. Tudom sokan most fel fognak hördülni, mert egyfajta fizetett jutalomszabadságnak képzelik! Pedig nem az. Mindössze kb 120 évet élt ez a rendszer és máris haldoklik. Polgártársaim, tetszik ,nem tetszik a most születő unokáitok 75 évesen mennek nyugdíjba már ha megérik ezt a kort! Ennek nincs más oka minthogy a mának éltek és nem csináltok elég gyereket!”
 • 4. magyar 2008. február 18. 14:30
  „Nem veszitek észre arra megy ki a játék, hogy ne érjük meg a nyugdíjat. Mikor nálunk a legalacsonyabb az átlag életkor, akkor arra hivatkozni, hogy máshol is ennyi, enyhén szólva nem valami tisztességes. Aki nem lesz nyugdíjas annak, nem kell nyugdíjat fizetni, az ő része ellopható.”
 • 3. Mária 2008. február 18. 12:47
  „Egyetértek Nagy Jánossal,hogy a mai nőknek miért kell 7 évvel tovább dolgozni.Akik ebben a páréven belül mennének nyugdíjba,ők legtöbben már 14 éves koruktól dolgoznak, és mellette gyerekeket neveltek.Ha 60 évesen mehetek 45év munkaviszonnyal korengedményes nyugdíjba,akkor csökkentett összeggel mehetek el. Hol itt az igazság,állandóan tologatják előttünk a nyugdíjba vonulás lehetőségét,így azt a lehetőséget,hogy meg is érjük azt! Biztos így akar az állam spórolni a nyugdijakkal!Szemétség amit velünk csinálnak!!”
 • 2. Cseter János 2008. február 18. 09:51
  „A hatalomváltogatás óta lopják a nyugdíjasokat gátlástalanúl és büntetlenűl! Igaz svájci indekszálás,degreszálás most meg a volarizáció s idegen szevek égisze alatt! Ugyan is a nyugdsíjasok kifosztogatás ezen szavak beiktatásával nem bűn cselekmény! Persze az is hozzájárúl, hogy a nyugdíjasoknak nincs valódi képviselete ebben az országban! No meg az is igaz, hogy a "hatósági" munkakörben nyugdíjazottakat már régen kártalanitották és nekik már nem nevetségesen alacson a nyugdíjuk az 1989-90 évben nyugdíjazottak is azt a nyugdíjat kapják, mint aki ma megy el nyugdíjba! A többi "hétköznapi ember, meg csak les mint a "jani a moziba"! Sőt mint az előttem hozzászóló elve működik nála: Ha az "én tehenem megdöglött, dögöljön meg a másé is"!”
 • 1. Nagy János 2008. február 18. 08:24
  „Ez a következménye annak, hogy nem mernek a politikusok
  szembe nézni a valósággal.
  Tisztességtelen dolognak tartom, hogy egy nő ma dolgozzon 7
  évvel tovább és kevesebb nyugdíjat kapjon, mint akiknek korábban megállapították

  Igenis ha finanszirozhatatlan a nyugdíj kassza akkor az
  minden nyugdíjast érintsen nemcsak a frissen nyugdíjazást kérőket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Többmilliós időadomány

Magyarország - Egy felmérés szerint többet és tudatosabban adakoznak a magyarok. Az adományozók és a… Tovább olvasom